Dva měsíce před Vánocemi není příliš radostný pohled na cenovky surovin, které jsou zapotřebí k výrobě neodmyslitelného svátečního pečiva. Cena za kilogram cukru vystoupala v obchodech k 30 až 35 korunám, ať už jako důsledek drahé energie, rostoucí ceny cukrové řepy, nebo zvýšené marže prodejců. „Samozřejmě vzrostly výrobní ceny, protože se na trh dostává cukr z letošní sklizně. A to je hospodářský rok, který byl v zemědělství zatížen vysokými náklady za průmyslová hnojiva, osiva i pohonné hmoty. Nemyslím si, že by ceny vyšponovali obchodníci, protože dobře vědí, že když to bude hodně drahé, tak toho prodají méně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Havel, analytik zabývající se dlouhodobě zemědělstvím, potravinářstvím a životním prostředím.
Je přesvědčen o tom, že celkové zdražení je výsledkem nasčítání ve všech třech základních článcích výrobní a prodejní vertikály. „To znamená jednak vyšší náklady na úrodu a na pěstování plodin v zemědělství, vyšší – zejména energetické – náklady na zpracování cukrové řepy na cukr a částečně i vyšší náklady maloobchodních sítí, protože řetězce a obchody musí topit, svítit, platit lidi, rozvážet zboží. Když se to takhle ztrojnásobí, tak výsledkem je vyšší cena cukru. A nejen cukru samozřejmě. Pokud by se nasčítaly všechny přímé vícenáklady, jak v zemědělství, potravinářství i maloobchodu, tak to odpovídající asi je. Ale je zase potřeba vědět, že každý z těch článků určitě má nějaké mírné rezervy. V zemědělství lepší management, menší spotřeba hnojiv, v potravinářství optimalizace nakládání s energiemi, v maloobchodě zase spíš optimalizace pracovní síly. Ale ty vícenáklady jsou ve všech těch článcích, a tak se to nasčítalo,“ zdůvodňuje agrární analytik.
Ve vánočním cukroví se soustřeďují ty největší náklady
Podotýká ovšem, že ceny některých – a právě zemědělských – surovin v období od července do září mírně, ale velmi mírně poklesly. „Zvláště v tom období ale byl naopak úplně enormní nárůst cen energií, ty teď trošku klesají. To zdražování už tolik nepokračuje, není tak dynamické a dramatické, ale pořád ještě bude nějakým způsobem pokračovat, protože tu jsou dva faktory, které působily proti sobě a teď budou působit společně. A to je sklizeň z letošního roku s vyššími náklady, které se samozřejmě musí promítnout v případě obilovin do ceny mouky, v případě pekařů do cen chleba a pečiva. A k tomu ještě vyšší náklady na energie,“ dodává člen a bývalý předseda Klubu zemědělských novinářů a publicistů ČR a světového klubu zemědělských novinářů IFAJ.
Domnívá se ale, že jsme skoro na hranici vysokých cen. „Nějaké zdražování zřejmě ještě nastane právě kvůli komoditám z nové sklizně včetně cukru, mouky či obilí nebo také olejnin, které byly a jsou zatížené vyššími náklady v zemědělství zejména na průmyslová hnojiva. To se týká úplně všeho a musím říct, že ceny vánočního cukroví budou letos výrazně vyšší. Meziroční růst odhaduji na 30 až 50 procent. Ve vánočním cukroví se totiž soustřeďují všechny největší náklady, které vůbec existují. Potřebujete péct, čili to jsou energie. Potřebujete cukr, ten zdražil. Potřebujete mouku, ta zdražila jako jedna z největších položek meziročně už v předchozím období. Potřebujete olej, ten taky výrazně zdražil v letošním roce, i když ne tolik jako v předchozím, protože nejvyšší nárůst cen olejnin se odehrál už loni. Ale letos pokračoval,“ konstatuje Petr Havel.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jiří Hroník