Velká výměna: Rusové dostali svého „hrdinu“. Trump nespokojen

02.08.2024 8:30 | Zprávy

Spojené státy americké potvrdily, že ve čtvrtek proběhla největší výměna vězňů mezi Ruskem a Západem od dob studené války. Bílý dům uvedl, že 16 vězňů bylo propuštěno a jsou na cestě zpět do Evropy a USA. Na oplátku bylo z věznic v USA, Norsku, Německu, Polsku a Slovinsku propuštěno osm ruských vězňů. Nejznámější z nich je Vadim Krasikov, odsouzený v Německu za vraždu bývalého čečenského povstalce na příkaz ruských úřadů. Krasikov je v Rusku vnímán coby národní hrdina, považuje si ho i Vladimir Putin. Nad výměnou se rozhořčil Donald Trump. Kritizoval, že USA uzavírají špatné dohody a vyjádřil obavy, že Spojené státy propouštějí vrahy, zabijáky nebo zločince, a zpochybnil, zda výměna přinese skutečný přínos.

Velká výměna: Rusové dostali svého „hrdinu“. Trump nespokojen
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin vítá vyměněného vězně

Mezi propuštěnými 24 osobami bylo několik novinářů, politických disidentů, podezřelých ze špionáže, hacker a podvodník, dokonce i muž odsouzený za vraždu, informovala agentura AP NEWS.

Výměna se uskutečnila na letišti v Ankaře. „Paul Whelan, Evan Gerškovič, Alsu Kurmašová a Vladimir Kara-Murza se vracejí domů,“ potvrdil prezident Joe Biden návrat dalších významných osobností, jako jsou veterán americké námořní pěchoty Paul Whelan, rusko-americká novinářka Alsu Kurmašová a aktivista Vladimir Kara-Murza, který ovšem pochází z Ruska. Propuštěn byl též reportér Wall Street Journal Evan Gerškovič, který byl spolu s Whelanem v ruském právním systému odsouzen za špionáž.

Propuštěn byl také německý občan Rico Krieger, který byl v Bělorusku odsouzen k trestu smrti, než mu tamní vůdce Alexandr Lukašenko tento týden udělil milost. Dalšími propuštěnými jsou ruští političtí vězni Ilja Jašin a Oleg Orlov.

„Dohoda, která jim zajistila svobodu, byla dílem diplomacie. Celkově jsme vyjednali propuštění 16 lidí z Ruska, včetně pěti Němců a sedmi ruských občanů, kteří byli politickými vězni ve své vlastní zemi,“ uvedl Biden v prohlášení z 1. srpna. „Všichni prožili nepředstavitelné utrpení a nejistotu. Dnes je jejich agónie u konce.“

Na druhé straně Rusko získalo osm osob, z nichž nejznámější je Vadim Krasikov, odsouzený v roce 2021 v Německu za vraždu bývalého čečenského povstalce v berlínském parku. Tehdy jednal na příkaz ruských úřadů, které mu poskytly falešnou identitu, pas a prostředky k provedení vraždy. Dalšími propuštěnými byli dva údajní agenti uvěznění ve Slovinsku, tři muži obvinění federálními úřady v USA a dva muži vrácení z Norska a Polska.

Dohoda se připravovala více než 18 měsíců a zřejmě závisela právě na návratu Vadima Krasikova, který si v Německu odpykával doživotní trest za atentát v Berlíně. Vysocí představitelé USA ho označili za významného a nebezpečného vězně, kterého Rusko chtělo zpět. Na moskevském letišti Vnukovo ho přivítal prezident Vladimir Putin a další vysocí představitelé spolu s čestnou stráží.

Americký prezident Biden v prohlášení uvedl, že je vděčný za spojence Spojených států, kteří stáli za USA během jednáních o výměně. Jmenoval Německo, Polsko, Slovinsko, Norsko a Turecko. „Toto je silný příklad toho, proč je důležité mít v tomto světě přátele, kterým můžete důvěřovat a na které se můžete spolehnout. Naše spojenectví činí Američany bezpečnějšími,“ dodal Biden.

Britský ministr zahraničí David Lammy uvedl, že propuštění vítá, zejména propuštění Kary-Murzy a Whelana, kteří mají britské občanství, uvedla britská stanice BBC.

Německý kancléř Olaf Scholz zdůraznil, že výměna byla „správným rozhodnutím, a pokud jste měli nějaké pochybnosti, ztratíte je po rozhovoru s těmi, kteří jsou nyní na svobodě“.

„Nepřestanu pracovat, dokud se každý Američan neprávem zadržený nebo držený jako rukojmí po celém světě nesejde se svou rodinou,“ zdůraznil Biden v prohlášení a připomněl, že jeho administrativa již takto domů přivedla přes 70 Američanů.

Dřívější jednání o výměně zahrnovala i ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, ale po jeho smrti z této nabídky sešlo. Jeho vdova Julija uvítala výměnu jako radostnou událost a zdůraznila význam propuštění politických vězňů. Viceprezidentka USA Kamala Harrisová s Julií Navalnou hovořila.

„Mluvila jsem s Julií Navalnou, vdovou po Alexeji Navalném, po propuštění 16 osob zadržovaných v Rusku v důsledku naší výměny vězňů. Někteří z nich pracovali s Navalným na boji proti korupci a budování svobodného a demokratického Ruska,“ uvedla Harrisová na X s tím, že Julii poděkovala za její odvahu pokračovat v práci jejího manžela. „Potvrdila jsem svůj závazek stát po boku těch, kteří bojují za svobodu v Rusku i na celém světě,“ dodala viceprezidentka Spojených států amerických.

Bývalý prezident a republikánský kandidát na prezidenta do listopadových voleb v USA Donald Trump se na sociální síti Truth Social dožadoval více detailů ohledně výměny, informuje stanice Fox59. „Kdy tedy zveřejní podrobnosti o výměně vězňů s Ruskem? Kolik lidí proti nim dostaneme? Budeme jim také platit v hotovosti? Dávají nám hotovost?“ dožadoval se odpovědí, i když k poslední otázce dodal, že si je jist, že odpověď je negativní. Bývalý prezident dále uvedl, že poskytnutí hotovosti znepřátelené zemi je „špatným precedentem do budoucna“.

„Propouštíme vrahy, zabijáky nebo zločince? Jen by mě to zajímalo, protože my nikdy neuzavíráme dobré dohody, v ničem, ale zejména ve výměnách rukojmích,“ uvedl Trump s tím, že američtí vyjednavači vždy dělají jen ostudu. „Vydírají Spojené státy americké. Říkají tomu obchodu ‚komplex‘ – to proto, aby nikdo nepřišel na to, jak je to špatné!“ napsal.

USA a Rusko již dříve v průběhu ruské války s Ukrajinou dosáhly několika výměn vězňů, včetně výměny z prosince 2022, kdy Moskva propustila hvězdu WNBA Brittney Grinerovou výměnou za známého obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Srovnatelná výměna pak proběhla v roce 2010 ve Vídni, kdy bylo 10 ruských špionů vyměněno za čtyři údajné dvojité agenty, včetně Sergeje Skripala – bývalého důstojníka vojenské rozvědky později otrávaného látkou novičok v Salisbury v roce 2018.

Reportérka CNN Alayna Treeneová zprostředkovala slova J. D. Vance, možného budoucího viceprezidenta, stal-li by se Donald Trump prezidentem Spojených států: „Je to proto, že zlí hoši po celém světě poznali, že se Donald Trump brzy vrátí do úřadu, a tak uklízejí doma.“

Analytik Simplicus označil výměnu zajatců za úspěšnou a zdůraznil návrat Vadima Krasikova jako jednoho z největších ruských hrdinů. „Byl to speciální operátor, který zlikvidoval čečensko-gruzínského vojevůdce jménem Zelimchan Changošvili, který nejenže bojoval proti Rusku jako důstojník v čečenských válkách, ale dokonce i ve válce v Gruzii v roce 2008… nakonec v roce 2019 Vadim Krasikov v Berlíně cíl našel a v paruce a převleku ho pro vlast zlikvidoval,“ zmínil Simplicus Krasikův „úspěch“.

Připomněl, že Krasikov je velice důležitou osobou i pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který o něm dokonce hovořil i během rozhovoru s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem, kdy zdůraznil, že Krasikov jednal z vlasteneckých důvodů a odstranil banditu, který krutě mučil ruské vojáky.

Na výměnu zajatců upozornili i ruští podcasteři na svém účtu X Russians With Attitude. „Rusko a USA si právě teď v Turecku vyměňují zajatce. Do Ruska se vrátí 10 vězňů z různých zemí, včetně Krasikova, a do Německa a USA odjede 16 vězňů, včetně Paula Whelana a Evana Gerškoviče. Docela velká akce, myslím, že ani za studené války jsme neměli výměnu špionů s tolika lidmi najednou,“ napsali na platformě X, kde se též vyjádřili i k nesedícím počtům, kdy do USA se vrátí více propuštěných vězňů než do Ruska.

Největší hodnotu z propuštěných vězňů má dle podcasterů právě Krasikov. „Ne všichni vězni mají stejnou hodnotu. Jen Krasikov stojí za všechny, které jsme jim dali,“ uvedli.

„Jsme rádi, že se Krasikov vrací domů,“ dodali s tím, že se jim dělá zle z toho, že Západ popisuje člověka, kterého Krasikov v Německu zabil jako „disidenta“. Dle jejich slov to byl čečenský terorista, který se podílel na teroristických útocích a také na mučení a vraždách ruských vojáků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…