Venezuela „hoří“. Dva kapitáni vystoupili proti Madurovi. Vzkaz vojsku

30.07.2024 22:26 | Monitoring

Ve Venezuele znovu vzrostlo politické napětí, poté, co byl prezident Nicolás Maduro prohlášen za vítěze nedělních voleb. Opozice toto tvrzení odmítla, podle ní zvítězil se 70 procenty hlasů její kandidát Edmundo González Urrutia. Vyzvala proto armádu, aby prosadila to, co označila za vůli lidu. Kapitáni venezuelské armády nyní posílají venezuelským ozbrojeným silám vzkaz: „Musí být ustavena dočasná přechodná junta.“

Venezuela „hoří“. Dva kapitáni vystoupili proti Madurovi. Vzkaz vojsku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Nicolas Maduro, de facto prezident Venezuely

Krize ve Venezuele pokračuje kvůli prezidentským volbám, které se konaly minulou neděli 28. července a v nichž Národní volební výbor na základě rozsáhlých obvinění z volebních podvodů rozhodl, že vítězem opakovaných voleb se stal chávistický diktátor Nicolás Maduro, který získal přibližně 51 % hlasů z celkového počtu volebních uren, uvedl portál msn.com.

A to navzdory tomu, že exit polly, mezinárodní mechanismy a volební záznamy opozice tvrdily, že vítězem byl Edmundo González.

V této souvislosti bylo zveřejněno video, na němž dva kapitáni venezuelské armády Javier a Juan Carlos Nieto Quinterovi vyjadřují nespokojenost s Madurovým režimem a tvrdí, že nově zvoleným prezidentem je vůdce opozice Edmundo González podporovaný Maríou Corinou Machado. „Obracíme se na celý sbor generálů a admirálů, jejich důstojníky a vojáky národních ozbrojených sil, abychom je přesvědčili, že v tomto historickém okamžiku, který prožívá vlast, jež je dnes na pokraji vstupu do spirály násilí a anarchie, mají učinit správná rozhodnutí,“ říkají vojenští příslušníci akcí Batalla de Mosquitero a Batalla de Pinos.

V souvislosti s demonstracemi, které se konaly po celé zemi, také odmítli zásahy vládních sil proti demonstrantům. „Již dnes jsou lidé v ulicích a jsou potlačováni. Dokonce tam umírají mladí lidé rukou delikventů. Nezapomeňte, páni důstojníci, že zbraně republiky jsou stvořeny k obraně, a ne k represi našeho lidu,“ říkají příslušníci vojenských sil.

„Vůle svrchovaného lidu byla vyjádřena a jsou o ní důkazy. Mezinárodní společenství je podporuje a my je musíme přimět, aby ji respektovali. Není pochyb o tom, že máme nového prezidenta a vrchního velitele ozbrojených sil,“ říkají ve videu, v němž otevřeně uznávají Edmunda Gonzáleze za nově zvoleného prezidenta Venezuely.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…