Vláda bude řešit spory operátorů o faktury

30.10.2011 15:34 | Zprávy

Analýza ministerstva průmyslu a obchodu, kterou bude ve středu projednávat vláda, navrhuje, aby operátoři řešili své spory s neplatícími zákazníky jen přes soud.

Vláda bude řešit spory operátorů o faktury
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání vlády

Do řešení těchto problémů se v současnosti musí zapojit i Český telekomunikační úřad, ten ale rostoucí počet případů už delší dobu nezvládá zpracovávat. Ty totiž jen během tří předešlých let vzrostly na dvojnásobek - ze 73 538 na více než 142 tisíc.

Na úřadu se navíc této agendě věnuje "jen" 111 zaměstnanců a na každého z nich tak připadá přes 100 návrhů měsíčně. Úředníci případy nestíhají řešit a ty se tak neustále kupí. Na úřad je také podáváno čím dál víc žalob pro nečinnost.

"Za rok 2010 bylo podáno takových žalob 50, za první pololetí roku 2011 už 105 a za měsíc červenec 2011 bylo podáno 600 žalob," tvrdí podle Mediafaxu analýza. "V případě úspěšně uplatněných žalob na náhradu škody se mohou v budoucnu s tím spojené náklady hrazené z veřejných rozpočtů pohybovat v řádech milionů až desítek milionů korun."

Analýza proto navrhuje, aby problémy řešili operátoři rovnou přes soudy. "S ohledem na výše uvedené a po pečlivé analýze předložených dat navrhuje ministerstvo vládě převedení současné působnosti ČTÚ k rozhodování soukromoprávních sporů o povinnosti k peněžitému plnění mezi osobami vykonávajícími komunikační činnost na straně jedné a účastníkem, popřípadě uživatelem na straně druhé, na soudy," píše se v ní konkrétně. Toto řešení by podle návrhu navíc nemělo být složitě proveditelné.

Čtěte:

ÚS dal za pravdu poslancům. Operátoři už nebudou uchovavat korespondenci

Policie se diví. Po nálezu ÚS jí operátoři nechtějí dávat data

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přemlouvání a strach. „Hlavně nejít s ANO.“ Kavárna se pustila do Skopečka

13:58 Přemlouvání a strach. „Hlavně nejít s ANO.“ Kavárna se pustila do Skopečka

Jan Skopeček (ODS) stojí ve Středočeském kraji před zásadním rozhodnutím, zda vytvořit koalici s hnu…