Vnitro není Dikobraz. Rakušan dostal odpověď na své video. Nejen jednu

02.11.2022 19:15 | Ze sítí

Ministr vnitra Vít Rakušan se vyjádřil ke kritizované instalaci „Putina ve vaku na mrtvoly“, která se objevila 28. října na budově Ministerstva vnitra. „Nebáli jsme se karikovat Hitlera. Nebáli jsme se karikovat Saddáma Husajna. Nebojme se karikovat ani současné zlo,“ tvrdí Rakušan. Podle diskutujících na Twitteru ale nemá být ministr vnitra karikaturistou a znevažovat takto svůj úřad.

Vnitro není Dikobraz. Rakušan dostal odpověď na své video. Nejen jednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na státní svátek 28. října byly na budově ministerstva vnitra vyvěšeny vlajky Česka, Ukrajiny a černý pytel s Putinem. Daňové poplatníky to stálo 50 000 Kč

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Na budově Ministerstva vnitra visela 28. října podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly, po stranách visely vlajky České republiky a Ukrajiny. Podle ministra vnitra Víta Rakušana šlo o vyvolání debaty, kterou česká společnost potřebuje.

„Nebyl to můj nápad, šlo o spolupráci lidí ze strategické komunikace Ministerstva vnitra s organizací Dekomunizace. Primárním publikem bylo české publikum, nikoliv ukrajinské, byť u něj to mělo velký ohlas,“ uvedl Rakušan v České televizi.

Touto provokací prý chtěl vyvolat diskusi a vykopat politický příkop. „A to znamená označit pátou kolonu. Označit, kdo je nepřítel, označit zlo, že Putin je zlo, a nebát se toho,“ prohlásil Rakušan s tím, že když jsme se nebáli karikovat Hitlera, můžeme karikovat i ruské zlo.

„Pokud jsem vyvolal debatu, zda můžeme karikovat zlo, které tady teď evidentně je – a to je zlo ruské intervence na Ukrajině –, tak si myslím, že diskuse je legitimní. A jsem rád, že v naší společnosti probíhá. A ještě více potřebujeme umět se bránit doma těm, kteří říkají, že Putin je náš přítel,“ vysvětloval svůj záměr Rakušan.

Ten je podle svých slov připraven ze svého uhradit případnou správní pokutu, která by mohla být Ministerstvu vnitra udělena. Kvůli kontroverzní instalaci bylo podáno kolem deseti trestních oznámení pro možné zneužití české vlajky.

To Rakušan odmítá s tím, že šlo o koláž, tedy umělecké karikaturní dílo. „Nebáli jsme se karikovat Hitlera. Nebáli jsme se karikovat Saddáma Husajna. Nebojme se karikovat ani současné zlo: zlo Putinovy ruské agrese na Ukrajině,“ napsal na svém twitteru.

Takové vysvětlení ale odmítají mnozí diskutující, podle nichž Rakušanovi nepřísluší vytvářet v rámci Ministerstva vnitra takové karikatury. „To je samozřejmě pravda. Jemný problém vidím v tom, že ministrem vnitra by neměl být karikaturista a vnitro by nemělo suplovat Dikobraz či jiný karikaturistický magazín,“ reagoval Bohuslav Coufal.

„Pane ministře, to ale není o strachu, nýbrž o spoluzodpovědnosti, kterou máte ve své funkci. A také trochu o vkusu, ale to už je vaše osobní věc,“ přidal se Martin Horálek.

Podle jiných je vlastně otázka, kdo zlo pojmenovává, a zda by tedy někteří nemohli vytvořit karikaturu Rakušana v pytli. „Jenomže vy, Rakušane, představujete taktéž zlo. Smíme tedy vyvěsit na dům obrázek Rakušana v pytli? Protože kdo je tady arbitrem míry zla? Vy? Vaše strana? A existuje vůbec něco jako velké zlo a malé zlo?“ ptá se Luboš Zálom.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …