Voliči podle Fialy odmítli Babišovu tezi o „referendu“. A vládu ocenili

24.09.2022 22:31

Lídři koalice Spolu vyzvali voliče k účasti ve druhém kole senátních voleb, kde se utká o vstup do horní parlamentní komory, nejčastěji s kandidáty ANO, celkem 21 jejích zástupců. Koalice tak může posílit většinu v Senátu.

Voliči podle Fialy odmítli Babišovu tezi o „referendu“. A vládu ocenili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala novinářům řekl, že první kolo voleb je silným krokem ke splnění plánu udržet většinu v Senátu, dokonce ji posílit. Volby podle něj ukázaly, že spolupráce ODS, TOP 09 a lidovců má pokračovat.

 

„Celkem 21 z 27 obvodů, kde jsou kandidáti našich stran znovu želízkem v ohni, je velmi dobrý výsledek,“ uvedla na společné tiskové konferenci předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová k výsledku prvního kola senátních voleb. Politiky Spolu nyní podle ní i předsedy lidovců Mariana Jurečky čeká týden, kdy se budou snažit podpořit své kandidáty a motivovat k účasti ve volbách voliče.

Kampaň před obecními a senátními volbami podle Fialy patřila k těm nejvyhrocenějším, voliči podle něj ale dokázali ocenit práci v komunálních zastupitelstvech i v Senátu.

„Posílili jsme i ve volbách do obcí a měst. Třeba v krajských městech to vypadá, že jsme prakticky všude získali více než před čtyřmi lety, držíme první místo v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, ve srovnání se situací před čtyřmi lety je posun výrazný, naši voliči si nenechali vnutit teze o referendu o práci vlády. Pokud k tomu tak přistupovali, tak ji ocenili a já jim za to děkuji," uvedl Fiala.

Poznamenal, že vládní strany v Evropě ve volbách spíše ztrácejí. Výsledky podle něj ukázaly na polarizovanou společnost a že hnutí ANO koncentruje hlasy levicových voličů a těch, kteří slyší na populismus. Podle Jurečky růst SPD a ANO není tak velký, aby odpovídal odlivu voličů od tradičních levicových stran, což je dobře.

Pro vytváření koalic na úrovni obcí podle Pekarové Adamové platí, že s KSČM a SPD koalice nespolupracuje. "Zaznívá to od nás tří a lídrů našich kandidátek, že jsou připraveni se nejdřív bavit, že preferují vytváření koalic na vládním půdorysu, to je důležité," uvedl Fiala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…