Vondráček tvrdě proti Green Dealu: Je to cesta do ekonomické katastrofy

06.09.2024 13:21 | Monitoring

Libor Vondráček, předseda Svobodných, se znovu ostře vyjádřil proti Green Dealu, který bude podle nového vedení Evropské unie i nadále jedním z hlavních pilířů evropské politiky. Vondráček dlouhodobě upozorňuje na negativní dopady tohoto plánu na českou ekonomiku, a jeho nedávné prohlášení, inspirované výzvami uznávaných expertů k levnějšímu řešení klimatické krize, posiluje jeho kritiku tohoto ambiciózního projektu.

Vondráček tvrdě proti Green Dealu: Je to cesta do ekonomické katastrofy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Green Deal je cestou do ekonomické katastrofy, zejména pro země jako Česká republika, které jsou závislé na průmyslové výrobě a tradičních energetických zdrojích,“ uvedl Vondráček v rozsáhlém komentáři. Podle něj Green Deal neřeší podstatu problému a navíc neúměrně zatíží české domácnosti i podniky.
 
Vondráček připomněl, že ve svých kritikách Green Dealu nebyl nikdy osamocen. Již dříve varoval, že náklady spojené s přechodem na „zelenou ekonomiku“ budou enormní a nepřinesou očekávané výsledky. „Tyto výzvy nemůžeme ignorovat, protože dopady Green Dealu už teď pociťujeme v rostoucích cenách energií a výrobních nákladů,“ varoval.
 
Odkazuje na článek CNN Prima News, ve kterém uznávaný expert vybídl k vývoji levnějších alternativních zdrojů energie, Vondráček zdůrazňuje, že by se mělo pracovat na efektivnějších řešeních. „Proč bychom měli jít cestou, která vede jen k vyššímu zdanění, omezování průmyslu a snižování naší konkurenceschopnosti, když existují jiná, levnější řešení?“ ptá se.
 
Svobodní dlouhodobě zastávají názor, že klimatickou krizi lze řešit i bez drakonických opatření, která ničí ekonomiku. Vondráček v komentáři zdůraznil, že i přechod na alternativní zdroje energie by měl být prováděn s ohledem na ekonomickou realitu. „Klimatickou krizi nevyřešíme tím, že se zničíme sami ekonomicky,“ uvedl s tím, že vlády by měly podporovat inovace a vývoj nových technologií, které umožní čistší výrobu energie, aniž by to zdevastovalo český průmysl a snížilo životní úroveň obyvatel.
 
V závěru svého komentáře Vondráček vyzval vládu k razantnímu přehodnocení přístupu ke Green Dealu: „Musíme hájit české zájmy a nenechat se zničit nerealistickými požadavky Bruselu.“ Svobodní tak opět potvrzují svou pozici jedné z hlavních politických sil, které odmítají Green Deal jako ekonomicky neudržitelný a nebezpečný pro budoucnost české ekonomiky.
 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…