Vyryté nory, „šílené“ ruské ztráty. Analytik popsal způsob ukrajinské obrany

28.07.2024 20:57 | Zprávy

Na většině míst střetů mezi vojsky Ukrajiny a Ruska se vedou urputné boje s mnoha ztrátami na životech. A na mnoha místech je Ukrajina nucena ustupovat. „Bohužel na velkých úsecích fronty nemůžeme být silní všude, proto se jim daří postupovat – naše pozice jsou tu navíc jen špatně a narychlo vybudované; jde jen o narychlo vyryté nory,“ reportuje o situaci vojenský analytik Jurij Burtusov.

Vyryté nory, „šílené“ ruské ztráty. Analytik popsal způsob ukrajinské obrany
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký tank M1 Abrams

Situace na linii střetu není pro Ukrajinu příznivá. Za poslední dva týdny se ruská armáda posunula směrem Myrnohrad. Kupříkladu na jednom úseku fronty za devět dní o šest kilometrů, informuje Jurij Burtusov a české veřejnosti přináší Lord of War, jak si na síti X říká Vasyl Kapustej. „Ano, sice mají ohromné ztráty, ale neustále se tam posouvají cca o 100 až 200 metrů každý den,“ informuje Burtusov. Ukrajinští vojáci se rozhodně žádných pozic nevzdávají.

Rusové hledají na frontě slabá místa ukrajinské armády. Tedy převážně místa, kde je slabé vedení. I tam podle Burtusova ukrajinští vojáci ukazují skutečné hrdinství, ale území je každodenně pod soustředěnou palbou. Burtusov informuje, že Rusové nelitují pěchoty a posílají ji vlastně na jistou smrt. Ty jednotky jsou ničeny prakticky beze zbytku. „Bohužel na velkých úsecích fronty nemůžeme být silní všude, proto se jim daří postupovat – naše pozice jsou tu navíc jen špatně a narychlo vybudované; jde jen o narychlo vyryté nory,“ citoval Burtusova Lord of War.

Na vině jsou i špatně vybudovaná obranná opatření. Nebo dokonce žádná. Burtusov hlásí, že některá obranná opatření jsou postavena i na špatných místech, kde jsou k ničemu.

Rusové mají u Myrnohradu jasnou převahu. A to i co se týká dronů, které se ve válce na Ukrajině ukázaly jako klíčové. „Bohužel ‚milion dronů‘ (které Zelenskyj sliboval ukrajinské armádě) je ve vzduchu u ruských okupantů, nikoliv u ukrajinských obránců,“ zhodnotil stav vyzbrojení Lord of War. Rusko podle něj vyrábí drony v daleko větším měřítku, než jaké má k dispozici Ukrajina. A všechny končí na frontě nad hlavami ukrajinských vojáků.

Podle Burtusova je koordinovaný útok pěších jednotek a dronů velkým náporem. Pěší jednotky sice ukrajinští vojáci zlikvidují, ale tím odhalí své pozice a pak přijde déšť dronů a dělostřeleckých granátů. „Zkrátka koncentrovaná palba a koncentrované dronové útoky,“ shrnul Burtusov.

„Toto velmi rychle vyčerpává naši pěchotu, protože pokud je naše pozice vyryta pouze lopatou, a i když je tam nějaké překrytí z kmenů, stromů, a i když má zákop dva metry do hloubky, tak stejně, pokud po něm nepřítel neustále vede korigovanou dělostřeleckou palbu a údery z dronů, tak je jasné, že pozice je buď zcela zničena, anebo zavalena/zasypána a stává se nevhodnou k další obraně,“ konstatoval Burtusov a dodal, že ještě donedávna měla v dronech převahu Ukrajina. To se teď obrátilo ve prospěch Rusů.

Burtusov varuje, že ruská armáda už je jen 14 kilometrů od Myrnohradu. A Myrnohrad a město Pokrovsk je prakticky jedna aglomerace. „To je velmi nebezpečné, neboť pokud se nepřítel ještě víc přiblíží a začnou pouliční boje za Myrnohrad-Pokrovsk, tak nám to způsobí vážné problémy, protože to je poslední aglomerace v téhle centrální části Donbasu, kterou ještě máme a přes ni jde zásobování všech našich vojsk na Donbasu; to je moc nebezpečné,“ varuje Burtusov před dalším postupem Ruska. 

Podle něho je to uzel komunikací. Přes oblast se dostávají vojska do Donbasu, plyne tam zásobování a ve městě je také velké množství civilistů. Burtusov poukazuje, že dobytím Pokrovsku budou mít Rusové bránu otevřenou do Dněpropetrovské oblasti. Burtusov vyloučil, že by za špatnou situaci mohli vojáci, kteří opouštějí obranné pozice. Za to prý nese vinu slabé velení. Ale také to, že některé jednotky nejsou vycvičené.

„Pokud se v této oblasti nezlepšíme, tak žádný zázrak nenastane,“ shrnul stav na frontě Burtusov. Ukázal, že na frontě jsou velké ztráty. A to nejen u Rusů, ale i u Ukrajainců. I přes ztráty Rusové ale postupují. Přicházejí i zprávy od rodin vojáků, kteří jsou odveleni do této oblasti. Ztráty jsou prý velké. „Je tam bohužel velmi těžká situace a nepřítel tam nad námi má taktickou iniciativu a značnou převahu v síle vojsk,“ zopakoval Burtusov a dodal, že ukrajinská vojska jsou vyčerpaná.

Burtusov se přesunul na další místo vojenského střetu. A to k městu Toreck, které sousedí s ukrajinským městem Ňju-Jork. Tam Burtusov vidí jen katastrofu. A to vinou špatného rozhodnutí vrchního velení, které se rozhodlo poslat do oblasti 41. mechanizovanou brigádu, která podle Burtusova nemá dobrou organizaci ani velení. „Následkem toho se odehrál doslova bleskový postup nepřítele, a to právě kvůli zhroucení velení obrany na úrovni brigády,“ zhodnotil Burtusov. „Nepřítel fakticky obsadil už okolo 50 % města Ňjů-Jork a obsadil okolí a posunul se už do hloubi města Toreck,“ dodal. Toreck je stále pod kontrolou Ukrajinců, ale ruská armáda už „se do města zakousla a je v městské zástavbě“. Do města ovšem nyní přišly tři nové brigády a snaží se Rusy vyhnat. Více o bojích u města Toreck píše americká nezisková organizace Institut pro studium války. Do dobytí obou měst zbývaly podle Burtusova dva až tři dny. Ale teď se situace obrací.

Burtusov se přesunul k oblasti Urožajne a Staromajorske, kde probíhají další těžké boje. „Rusům se podařilo za velkou cenu obsadit vesnici Urožajne; ztráty tu nepřítel měl doslova šílené,“ hlásí Burtusov. Vyklidit pozice v obci Urožajne bylo podle analytika zcela správné. Pozice už byly neudržitelné. Přesto v okolí vsi ukrajinští vojáci vyřadili 100 kusů obrněné techniky. Podle Burtusova je obec kompletně zničená. Nejdou tam  najít ani sklepy vhodné k obraně. Pokud ruské jednotky vyjdou do útoku, jsou okamžitě ničeny, protože se nemají kde skrýt.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zlikvidují vás všechny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 29.07.2024 4:55:53
Bojujete totiž na špatné straně. Za rozpínavost západního kapitalismu, který vás do války zatáh a donutil vás za jeho zájmy položit životy. Jako klacek na Rusa jste selhali.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…