Vystrčil dostane nového zástupce. Prvním místopředsedou má být Jiří Drahoš

21.10.2022 12:45 | Ze sítí

V Senátu se chystá rošáda. Neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2018 Jiří Drahoš by měl být víc vidět. Drahoš, který stejně jako Vystrčil jel na Tchaj-wan, se stane jeho zástupcem.

Vystrčil dostane nového zástupce. Prvním místopředsedou má být Jiří Drahoš
Foto: Facebookový profil Jany Filipové
Popisek: Senátor Jiří Drahoš

Zářijové volby do jedné třetiny Senátu jasně vyhrála koalice SPOLU tvořená ODS, lidovci a TOP 09. Zdá se tedy jasné, že předsedou horní komory parlamentu zůstane Miloš Vystrčil (ODS). Ale podle ČTK dostane nového hlavního zástupce. Stane se jím neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). ČTK to dnes řekl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější frakci v horní komoře.“ napsala agentura.

Vedení Senátu zůstane pětičlenné, ale STAN bude mít v tomto vedení místo dvou dosavadních zástupců jen jednoho.

Drahoš má s Vystrčilem společnou např. cestu na Tchaj-wan. Vystrčil odjel na ostrov, který se považuje za svobodnou zemi, ale Čína ho považuje za svou provincii, na konci srpna 2020. Drahoš na tento ostrov zamířil v září 2022. Ještě před tím v roce 2021 vítal tchajwanskou delegaci na půdě českého Senátu.  

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Velmi rád jsem dnes v Senátu přivítal delegaci z Tchaj-wanu pod vedením jejich ministra vědy a technologií, pana Wu. Probrali jsme zejména spolupráci v rámci kybernetické bezpečnosti, v níž naši tchajwanští přátelé patří ke světové špičce,“ napsal senátor v říjnu 2021 na Twitteru.

Jiří Drahoš promlouvá

V září 2022 Drahoš vycestoval na Tchaj-wan a ještě před cestou vystoupil s prohlášením.

Pevně věřím, že návštěva mé delegace přispěje k rozvoji spolupráce s Tchaj-wanem v rámci výzkumu a vývoje čipů. Tuto oblast vnímám jako velkou příležitost pro budoucnost naší země,“ uvedl k cestě tehdejší předseda školského výboru Jiří Drahoš.

Na závěr této návštěvy bylo v hlavním městě ostrova Taipei podepsáno šest memorand o spolupráci.

Návštěva mé delegace výrazně podpořila spolupráci v řadě oblastí a posunula vztahy mezi ČR a Tchaj-wanem na ještě vyšší úroveň,“ řekl k cestě předseda školského výboru Jiří Drahoš. Zároveň dodal: „Celý náš pobyt probíhal ve velmi přátelské atmosféře a my se cítili na Tchaj-wanu jako doma.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…