Vzdělávací instituce. Kde zabíjela ruská raketa v Poltavě?

04.09.2024 10:35 | Zprávy

Vzdělávací instituce nebo kadetní škola vojenských komunikací. Svět odsuzuje úder ruských raket v ukrajinské Poltavě. Přes 50 mrtvých, přes 200 zraněných. Dvě rakety, které přilétly jen minutu po spuštění výstražných sirén. „Další ruská nelidská krutost a cynismus! Dnešní barbarské ostřelování Poltavy, kdy ruská armáda vypálila dvě balistické střely na vzdělávací instituci (...), to je další důkaz, že nepřítel nemá ani čest, ani svědomí,“ řekl ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Přidali se i čeští politici.

Vzdělávací instituce. Kde zabíjela ruská raketa v Poltavě?
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

„Dostal jsem předběžné zprávy o ruském úderu na Poltavu. Podle nyní dostupných informací dvě balistické střely zasáhly území vzdělávacího institutu a sousední nemocnice. Jedna z budov institutu komunikací byla částečně zničena. Lidé zůstali uvězněni pod troskami. Mnozí byli zachráněni. Více než 180 lidí bylo zraněno. Bohužel je mnoho mrtvých. Dosud jich bylo hlášeno jednačtyřicet. Upřímnou soustrast všem rodinám a přátelům,“ řekl ve videu publikovaném na síti Telegram těsně po úderu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Od té doby počty obětí i raněných narostly. 51 mrtvých, 217 zraněných.

Agentura Reuters informovala, že ruské rakety zaútočily na Kadetní školu vojenských komunikací. Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo, že Rusko „zahájilo barbarský útok na jednu z městských vzdělávacích institucí“. Analytik Vlastislav Bříza pro Českou televizi řekl, že právě kadetní škola měla být cílem. Zasaženy byly i okolní domy a nemocnice.

Ukrajinské ozbrojené síly později po útoku potvrdily, že při útoku zemřely i vojenské síly. „Přišli jsme o statečné Ukrajince, naše bratry a sestry, vojáky,“ stojí v prohlášení ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajinské vojenské vedení zároveň iniciovalo vyšetřování s cílem analyzovat, zda vedení kadetní školy udělalo dost pro to, aby uchránilo školu i kadety před podobným útokem. Zároveň slíbilo, že zpřísní opatření, které zajistí větší bezpečí před útoky nepřátelských raket na vojenské objekty v týlu.

Ruská agentura TASS informovala, že úder zabil 300 ukrajinských vojáků včetně zahraničních instruktorů, zprostředkoval iDnes.

Volodymyr Zelenskyj při svém projevu po útoku vyzval spojence k dodávkám další munice a zbraní. „Potřebujeme je teď, ne později. Každý den zpoždění bohužel znamená další ztracené životy,“ apeloval na západní spojence.

„Podle dostupných informací nepřítel použil dvě balistické střely. Časový interval mezi poplachem a příletem smrtících střel byl tak krátký, že zastihl lidi v okamžiku evakuace do protileteckého krytu,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Útok prý přišel v okamžiku, kdy se kadeti chystali k nástupu.

„Máme zde popáleniny, zranění po výbuchu, zlomeniny i kombinace poranění. Nacházíme také šrapnely,“ uvedla Česká televize slova vedoucího lékaře jednotky intenzivní péče v poltavské nemocnici Valentyna Bilyje.

A na útok na kadetní školu v Poltavě už se schází reakce politiků. „Ruské údery na Poltavu jsou posledními v řadě odporných aktů agrese v Putinově odpudivé a nelegální válce na Ukrajině,“ uvedl britský ministr zahraničí David Lammy.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) připomněl, že podle charty OSN může Ukrajina útočit na vojenské cíle v Rusku. „Další ruský válečný zločin na Ukrajině. Přes 40 mrtvých a téměř 200 zraněných civilistů v Poltavě opět ukazují nutnost dodávek protivzdušné obrany a všech zbraní nutných pro účinnou obranu. Kyjev může podle Charty OSN v rámci práva na sebeobranu útočit na vojenské cíle v Rusku,“ napsal na síti X ministr zahraničí.

 

 

Podle premiéra Petra Fialy by útok na Poltavu měl vést k větší a intenzivnější pomoci Ukrajině. „Naši političtí soupeři často křičí, že příliš pomáháme Ukrajině. Že musíme přestat a bude mír. Ale Ukrajině pomáháme právě proto, aby nedocházelo k takovým krveprolitím jako dnes v Poltavě, kdy ruské střely zabily přes 40 lidí. V pomoci Ukrajině proto budeme pokračovat jak v rámci naší muniční iniciativy, tak dalšími formami,“ slíbil Fiala na síti X.

 

 

K útoku zaujala postoj na síti X i Kancelář prezidenta republiky. „Rusko neustává ve svých cílených útocích na Ukrajinu. Dvě balistické rakety způsobily v Poltavě smrt několika desítek lidí, když zasáhly vzdělávací instituci a nemocnici. Takto vypadá svět podle Vladimira Putina. Zatímco zdánlivě mluví o míru, pustoší jeho armády sousední zemi a terorizují její obyvatele. Dnešní útok je dalším dokladem, co by znamenal ruský úspěch na Ukrajině: vítězství násilí a čirého bezpráví.“

 

 

Své si k útoku řekla i europoslankyně ODS Veronika Vrecionová. Ta ruského prezidenta Vladimira Putina označila za „stepního Hitlera“. „2,5 roku vraždí Rusko dnes a denně nevinné Ukrajince, kteří se v očích stepního Hitlera ‚provinili‘ tím, že mají vlastní, demokratický stát, který chce patřit do NATO a EU. Stojíme na straně Ukrajiny a budeme ji podporovat tak dlouho, jak bude potřeba. Na rozdíl od jiných, kteří se rozhodli v EP přidat na stranu falešné vidiny míru a appeasementu. A že jich bohužel není v řadách europoslanců málo,“ napsala na síti Facebook.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Spíš než svalnaté odsudky našich primitivů mě zajímá,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 04.09.2024 11:06:04
zda si někdo povšiml, že věčně opilí mužici, kteří montují rakety z ukrajinských praček, dokáží tak přesně střílet. A nejen přesně, ale i rychle, že se nestačí nikdo schovat. Nějak mi přijde, že ty slavné západní zbraně ztrácejí ve srovnání s těmi primitivními zbraněmi ruskými svůj lesk. Možná by stálo za to už začít konečně Putina poslouchat. Není to tak dávno, co řekl, že Rusko ještě ani nezačalo pořádně válčit. Možná ani tak moc nekecá.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …