YouTube zrušil kanál, vláda USA ho spojuje s Ruskem

07.09.2024 13:13 | Monitoring

Platforma YouTube „ukončila“ kanál mediální společnosti Tenet Media. Server CBS News upozornil, že podle administrativy USA dva ruští špioni nasměrovali do společnosti Tenet Media miliony dolarů.

YouTube zrušil kanál, vláda USA ho spojuje s Ruskem
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

Mediální společnost Tenet Media založila Lauren Chen se svým manželem Liamem Donovanem v lednu 2022. Server CBS News upozornil, že podle administrativy Spojených států dva ruští špioni nasměrovali do společnosti Tenet Media miliony dolarů.

Američtí žalobci ze státu New York tvrdí, že těmito dvěma pracovníky jsou Konstantin Kalašnikov a Jelena Michajlovna Afanasjevová, pracovníci mediální sítě RT, dříve známé jako Russia Today, a obviňují je z pokusů o praní špinavých peněz a ze spiknutí za účelem porušení zákona o registraci zahraničních agentů. Obžaloba přišla v době, kdy ministerstvo spravedlnosti USA publikovalo údaje obviňující ruskou vládu ze zasahování do voleb v USA v roce 2024.

Federální žalobci uvedli, že RT dohlížela na řadu „skrytých projektů“, které zahrnovaly nasměrování 10 milionů dolarů prostřednictvím řady fiktivních entit společnosti založené v Tennessee založené v roce 2023, která publikuje videa na TikTok, Instagram, YouTube a X, dříve známé jako Twitter.

„Mnoho videí zveřejněných touto americkou společností obsahuje komentáře k událostem a problémům ve Spojených státech, jako je imigrace, inflace a další témata související s domácí a zahraniční politikou,“ stojí v obžalobě. „Přestože názory vyjádřené ve videích nejsou jednotné, předmět a obsah videí jsou často v souladu se zájmem ruské vlády posílit vnitřní rozdělení USA s cílem oslabit opozici USA vůči hlavním zájmům ruské vlády, jako je její pokračující válka na Ukrajině.“

Ke kauze se vyjádřilo i americké ministerstvo spravedlnosti.

„Ruská vláda se již dlouho snaží zasít v USA neshody a chaos prostřednictvím propagandy a zahraničních kampaní zaměřených na zhoubný vliv,“ řekl náměstek generálního prokurátora Matthew G. Olsen z oddělení národní bezpečnosti ministerstva spravedlnosti. „Jak se tvrdí, tajné operace zaměstnanců RT zneužívaly náš svobodný a otevřený tisk a zaměřovaly se na miliony Američanů jako nevědomé oběti ruské psychologické války,“ lze se dočíst na stránkách ministerstva spravedlnosti USA. V souvislosti s touto kauzou ministerstvo dalo youtubový kanál společnosti Tenet Media vypnout.

Ve čtvrtek večer mluvčí YouTube sdělil CBS News, že „po pečlivém přezkoumání“ „ukončuje kanál Tenet Media a čtyři kanály provozované jeho vlastníkem Lauren Chenem jako součást našeho pokračujícího úsilí v boji proti koordinovaným operacím vlivu.“ Vyšetřování případu podle YouTube stále pokračuje.

Většina komentátorů, mezi nimi Tim Pool a Benny Johnson, prý netušila, že na provoz Tenet Media přispívají Rusové. Tento kanál se těšil pozornosti milionů Američanů. „Pokud by se tato obvinění ukázala jako pravdivá, já, stejně jako další osobnosti a komentátoři, jsme byli podvedeni a stali jsme se oběťmi. Nemohu mluvit za nikoho jiného ve společnosti, co dělají, nebo podle toho, co jim bylo nařízeno,“ sdělil Pool.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve čtvrtek podle agentury Reuters řekla, že Kreml v návaznosti na obžalobu zakročí proti americkým médiím. Obžalobu označila za „hon na čarodějnice“ a řekla, že byla navržena tak, „aby vyděsila Američany“. „Budeme reagovat na kroky úřadů Spojených států, které jsou v přímém rozporu s jejich závazky v oblastech poskytování svobodného přístupu k informacím a plurality médií,“ citovala agentura Reuters Zacharovovou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …