Z premiéra prezidentem? Babiš je podle znalců favoritem prezidentských voleb

24.08.2021 18:30 | Komentář

Prezidentovi Miloši Zemanovi končí mandát na Hradě za necelé dva roky. Dále už kandidovat nemůže, podle zákona může být jen dvě volební období za sebou, a tak je otázkou, kdo pomyslné prezidentské žezlo převezme po něm. Jak píše server iDNES.cz, sám Zeman, ale i bookmakeři favorizují současného premiéra Andreje Babiše (ANO).

Z premiéra prezidentem? Babiš je podle znalců favoritem prezidentských voleb
Foto: Reprofoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman.

Andrej Babiš. To je podle bookmakerů favorit příští prezidentské volby. Jeho největším soupeřem by mohl být armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Politické strany zatím téma příští hlavy státu neřeší. „Dáváme všechny síly do kampaně před říjnovými volbami. Do volby prezidenta je to stále více než rok,“ poznamenal občanský demokrat Zbyněk Stanjura. A mlčí i ostatní představitelé stran.

„Zatím z těch, kteří se o tu funkci hlásí a deklarovali ochotu kandidovat, jsem žádného kandidáta, který by měl blízko k levici, nenašel. Spekuluje se o tom, že o kandidatuře uvažuje Josef Středula. Ten samozřejmě by svým naturelem a svým viděním světa odpovídal tomu profilu někoho, koho by sociální demokracie mohla podpořit,“ uvedl šéf ČSSD Jan Hamáček.

Podle politologa Jana Kubáčka řada stran mlčí z taktických důvodů. „Nominace by je rozdělila a ohrozilo by to jejich předvolební souhru a jednotu,“ poznamenal Kubáček. Dalším důvodem mlčení může být podle všeho i nedráždit současného prezidenta Zemana.

Ten by totiž asi rád na Hradě viděl Andreje Babiše. „Může být nejdřív premiér a potom prezident,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Blesk. A právě například sázková kancelář Fortuna Babiše favorizuje. S kurzem 2,4 : 1 je prvním, druhý Petr Pavel má kurz 4,5 : 1. Babiš přitom zatím ani nepotvrdil, že by do prezidentské volby šel, ani to však nevyloučil. Stoprocentně ji nepotvrdil ani Pavel.

To, že budou kandidovat, zatím prozradili jen senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer, loni na jaře o svém rozhodnutí hovořil také exministr Michael Kocáb. Kandidaturu zvažuje i právnička Klára Long Slámová či rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…