Zákon proti dvojímu zdanění s Tchaj-wanem míří ke schvalování

16.10.2019 18:40 | Zprávy

Nový zákon o zamezení dvojímu zdanění ve vztazích s Tchaj-wanem míří po dnešku ve Sněmovně ke schvalování. Doporučily ho schválit dva sněmovní výbory, zahraniční a rozpočtový. Vláda kvůli zamezení dvojímu zdanění s touto asijskou zemí zvolila formu zákona místo standardních smluv. V případě Tchaj-wanu je třeba zákona, protože Česko s ohledem na politiku jedné Číny neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát.

Zákon proti dvojímu zdanění s Tchaj-wanem míří ke schvalování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začala říjnová schůze sněmovny. Jako první se projednávala novela zákona o prodejní době

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se očekává, že Tchaj-wan přijme obdobné vnitrostátní opatření jako česká strana. Náměstek Ministerstva financí Stanislav Kouba řekl již v květnu členům sněmovního zahraničního výboru, že Česko tím, že neuzavírá mezinárodní smlouvu s Tchaj-wanem, říká, že ho dále jako stát neuznává.

Příjmy českých firem a lidí plynoucích z Tchaj-wanu, který je označován za jednoho z asijských ekonomických tygrů, jsou nyní zdaňovány v Česku bez ohledu na to, jestli podléhají zdanění v Tchaj-wanu. Daň zaplacenou na Tchaj-wanu si může poplatník pouze uplatnit jako výdaj. Zároveň příjmy osob, které jsou přihlášeny k placení daní na Tchaj-wanu a které získávají na území ČR, podléhají zdanění v ČR. Návrh zákona, který to má změnit, je výsledkem dohody z prosince 2017.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zrušte rodinu, je neefektivní, máme čísla.“ Levičákům přišla odpověď

4:44 „Zrušte rodinu, je neefektivní, máme čísla.“ Levičákům přišla odpověď

Nick Srnicek je levicový myslitel, stejně jako jeho družka Helen Hester. Oba zavrhují koncept tradič…