Zazdili to. Válek pod tvrdou kritikou ze Senátu

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
10.02.2022 20:02 | Reportáž

Uvolňování protiepidemických opatření v době kulminace covidové nákazy se stalo terčem kritiky řady vědců, politiků i lékařů. „Vláda místo toho, aby se snažila cílenou osvětou zvýšit proočkovanost, tak zrušením potřebných opatření odrazuje zatím neočkovanou populaci. Je potřeba, aby převládl zdravý rozum informovaných odborníků nad populismem vládnoucích politiků,“ říká například senátor Ladislav Václavec, který je sám ředitelem větší regionální nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví ale stále trvá na dobrovolnosti při očkování zdravotníků a také u jiných profesních skupin.

Zazdili to. Válek pod tvrdou kritikou ze Senátu
Foto: archiv PL
Popisek: Vakcinace, ilustrační foto

Počty nakažených trhají v současné době rekordy a zejména moravské nemocnice se začínají znovu zaplňovat, stejně jako na podzim loňského roku. Počty zemřelých na covid s mutací omikron jsou však zatím zhruba třetinové oproti nedávné pandemii s mutací delta. Nicméně lidé, zvláště ti neočkovaní, umírají dále na zákeřnou nemoc po desítkách denně. Podle názorů některých vědeckých i lékařských kapacit, jakými jsou například biochemik Jan Konvalinka či Jan Kulveit z Institutu pro budoucnost lidstva z univerzity v Oxfordu, bude nákaza v Česku v nejbližších dnech teprve kulminovat.

Zcela odlišného názoru je ale zřejmě česká vláda, která se v mnoha médiích nechala slyšet, ústy vedení Ministerstva zdravotnictví, že jsme už za vrcholem pandemie, a proto začne uvolňovat některá potřebná protiepidemická opatření. Od čtvrtka 10. února tak přestane platit prokazování certifikáty o prodělaném očkování v restauracích a hotelech a v následujících dnech se pak má zrušit povinné testování ve firmách i ve školách. Návrh na povinné očkování některých profesí (zdravotníci, sociální pracovníci atp.) od řady politiků i zkušených lékařů pak vláda „odstřelila“ už daleko dříve.

Optimismus vládnoucích politiků však nesdílí mnoho lékařů a zdravotníků z „první linie“.  Například ve Slezské nemocnici v Opavě jsou nyní téměř v kritické situaci, kdy jim chybí kvůli nákaze 75 zaměstnanců a covidová oddělení se rychle plní pacienty, takže zde museli omezit běžnou péči včetně plánovaných operací.

„Bohužel musím potvrdit vážnou situaci v naší nemocnici. Denní přírůstky hospitalizovaných covidových pacientů značně komplikují a omezují standardní chod nemocnice. Snažíme se proto dělat co nejefektivnější opatření k zajištění standardní péče o všechny pacienty v maximální možné míře. V této chvíli ale nedokážeme odhadnout, jak se bude situace nadále vyvíjet,“ konstatoval k nelehké situaci v opavské nemocnici její ředitel Karel Siebert.

Zazdila vláda ochotu lidí nechat se očkovat? 

Velmi kritický názor na současné počínání Ministerstva zdravotnictví má i senátor a ředitel okresní krnovské nemocnice Ladislav Václavec (Hnutí ANO).

„Kroky nynější vlády jsou neuvážlivé a zcela dehonestovaly snahu předchozí vlády a zdravotníků proočkovat co nejvíce populace, aby došlo k potřebné kolektivní imunitě. Vláda místo toho, aby se snažila cílenou osvětou, jak deklarovala, zvýšit proočkovanost, tak těmito opatřeními odrazuje případné, zatím neočkované  zájemce, což vidíme na velmi výrazném poklesu zájmu o vakcinaci v této době. Osobně si myslím, že i přes slabý průběh infekce u některých pacientů způsobené omikronem je na větší uvolňování brzy a apeloval bych na povinné očkování minimálně u profesní skupiny zdravotníků, kdy při jejich případném výpadku budeme jen těžce zajišťovat potřebné zdravotní služby. Je důležité, aby převládl zdravý rozum informovaných odborníků nad populismem vládnoucích politiků.“

Slova senátora Václavce nepřímo potvrdil i Petr Kümpel, předseda Akreditační komise infekčního lékařství při Ministerstvu zdravotnictví ČR a primář infekčního oddělení nyní postižené Slezské nemocnice v Opavě.

„Povinné očkování zdravotníků a pracovníků v domovech seniorů je velmi významné až zásadní a nadále je jednoznačně podporuji. Mělo by být přinejmenším profesní ctí každého zdravotníka udělat vše proto, ať snížím riziko přenosu infekční nemoci na pacienty, o které pečuji, a u kterých by infekční komplikace mohla výrazně zhoršit zdravotní stav. Vždyť už řadu desetiletí jsou zdravotníci povinně očkování proti vybraným infekčním chorobám. Také plošné testování ve školách bych prodloužil minimálně do konce února, respektive do doby, kdy počty nově nakažených výrazně poklesnou. V rozumných podnicích si myslím, že plošné testování zaměstnanců bude probíhat dál bez ohledu na to, zda je či není v ČR povinné,“ vysvětloval lékařský specialista  Kümpel, který ohledně využívání nové vakcíny Novavax ještě dodal: 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Štěpán

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

12:05 Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

To se slaví, když všichni platíme. Šéfka Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová A…