Zbrojař vyrobí, politik koupí. Občane, ty se neptej proč

28.07.2024 7:50 | Komentář

Pirát Peksa dostal od spojenců z pětikoalice vynadáno, když nadhodil myšlenku, že by se na dělostřelecké granáty dělalo otevřené a transparentní výběrové řízení. Jenže tajnosti a zákulisní dohody se zbrojaři jsou právě ten důvod, proč má Západ armády pro parádu, a ne pro válku. Pokud to chce změnit, musí se naučit válčit levně. Ať si o tom zbrojaři budou myslet, co chtějí.

Zbrojař vyrobí, politik koupí. Občane, ty se neptej proč
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

„A na ty granáty samozřejmě bylo výběrko, které v žádném případě nebylo nikomu ušito na míru, vyhodnotila ho nezávislá komise na základě objektivních kritérií a veškerá dokumentace je transparentně online.“ Pirátu Peksovi se povedlo vzbudit pozdvižení tímto výrokem ohledně zjištění Deníku N, že poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v minulosti pracoval jako konzultant i pro zbrojařskou skupinu Czechoslovak Group Michala Strnada, hlavního dodavatele muniční iniciativy.

Nadávat mu začali svorně z celého SPOLU a původní připomínka je ze STANu.

Výběrko na dělostřelecké granáty, kdo to jakživ slyšel, vždyť to musí být tajné, nepřítel naslouchá… Na mysl se dere legendární scénka z Černých baronů se samopalem vz. 24, který má kadenci TATATATATA, někdy ještě vyšší, což se nesmí prozradit. Co je na takových dělostřeleckých granátech tajného? Jejich technické specifikace jsou známy již dlouho. Kde se vyrábějí? Zbrojovky nejsou zrovna tajemstvím. Diskuse se dá vést u množství a jednotkové ceny, protože ty skutečně odhalují jednak plánovanou vojenskou sílu toho, kdo nakupuje, a také jeho potenciální sílu. 

Jenže tajnosti mají samozřejmě svou odvrácenou stranu. Totiž že nevíte, zda vás náhodou dotyčný obchodník se zbraněmi nebere na hůl. Co víc, zda to náhodou nedělá ve spolupráci s vládou a s armádou. Což se na Západě dělo posledních 30 let. Po konci studené války došlo k rapidnímu osekání obranných výdajů a v obranném průmyslu zůstalo jen pár firem, které vyráběly v podstatě na zakázku. A zatímco nabídka ze setrvačnosti byla, ale nebyla poptávka. Nikomu se nechtělo vést „skutečnou“ válku, co víc, nikomu se na ni ani nechtělo připravovat. Všechny války se vedly s nádobím připravovaným na minulý konflikt, protože to stačilo a protože se stejně válčilo jenom s těmi, kdo se na nic pořádného ani nezmohli. Cvičení ani nepočítám.

Přizpůsobili se jak generálové, tak zbrojaři. A místo množství se začalo závodit v kvalitě a ve složitosti. Otázka, zda je něco takového potřeba, se neřešila, protože všichni věděli, že nikoliv. Konflikt přece nehrozil. A tak zbrojaři vytvářeli zbraně složité na výrobu, v počtu kusů omezené a hlavně drahé. Bylo to pro ně mnohem levnější, než kdyby sekali jednoduché zbraně jak Baťa cvičky do zásoby. Ostatně ani armádám se nechtělo udržovat sklady. A generálové se mohli chlubit, jak mají ty nejlepší, nejvyspělejší, nejpřesnější a zároveň pro posádku nejbezpečnější zbraně. Pro parádu na přehlídce.

Pokud by nás měla válka na Ukrajině něco naučit, je to efektivita. Každá větší válka zas a znovu dokazuje jednu věc – válčit se musí levně. Aby se mohlo válčit levně, musí se zkoumat, co funguje. Zda vystřelit tři obyčejné rakety není levnější a efektivnější než jednu super naváděnou extra třídu. Jestli vůbec potřebujeme tanky, pokud je nemáme. Zda vůbec potřebujeme pilotované letectvo. Zda potřebujeme ty nejlepší, nejmodernější stíhačky za více než 100 miliard... aby ty otázky byly bylo trochu konkrétnější.

Zbrojaři si budou hájit své zájmy; zvláště takoví, kteří mají monopol nebo oligopol. Na to mají právo, ale podezřívavost vůči nim je více než zdravá. Stejně jako vůči těm, kteří jim radili – a teď radí ve vládě, od koho a co koupit.

Autor je redaktor ParlamentníListy.cz

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…