Zelenskyj: Chceme miliardy dolarů. Ale máte dost peněz, abyste Ukrajině pomohli

13.10.2022 8:11 | Ze sítí

Potřebujeme 2 miliardy dolarů. A ještě 30 miliard. A ještě 5 miliard dolarů. Ukrajinský prezident promluvil ke světovým finančníkům a popsal jim, kolik peněz jeho země potřebuje a na co půjdou. Svým ukrajinským spoluobčanům poté sdělil, že finanční požadavky jsou v čase války nemalé, ale jedním dechem dodal, že svobodný svět má k dispozici víc než dost peněz na to, aby Ukrajině pomohl.

Zelenskyj: Chceme miliardy dolarů. Ale máte dost peněz, abyste Ukrajině pomohli
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj přednesl ze středy na čtvrtek dva projevy. První na trojstranném jednání Světové banky, Mezinárodního měnového fondu a ukrajinské vlády. Druhý projev směřoval k občanům Ukrajiny.

V projevu k finančníkům Zelenskyj zdůraznil, že čím více pomoci teď Ukrajina dostane, tím rychleji dokáže ukončit ruskou agresi a napomoci tomu, aby se podobná válka neopakovala. Poděkoval všem, kteří Ukrajině pomoc poskytují. Poděkoval Spojeným státům, jejichž půjčky drží v chodu ukrajinskou sociální politiku a umožňují posílat seniorům výplaty penzí. Vedle Spojených států poděkoval za finanční pomoc i Evropské unii i Mezinárodnímu měnovému fondu.

A popsal, co by mělo přijít teď.

„Za prvé se domnívám, že by bylo užitečné vytvořit koordinační formát pro finanční podporu Ukrajiny podobný tomu, který byl vytvořen v Ramsteinu pro podporu obrany. S paní Kristalinou Georgievovou jsme hovořili o důležitosti koordinace dárců. Měli bychom vytvořit stálou pracovní skupinu, která by se zabývala finanční podporou Ukrajiny a efektivně pracovala na různých úrovních - na úrovni mezinárodních dárců a na úrovni zemí podílejících se na pomoci,“ uvedl ukrajinský prezident.

„Druhým cílem je spolehlivě pokrýt deficit a zajistit základní životní potřeby lidí. Vidíme, že ruské teroristické útoky mohou zesílit. Proto musíme symetricky zintenzivnit spolupráci na pomoci - jak na obnově zničeného, tak na zajištění finanční stability našeho státu,“ pokračoval Zelenskyj.

Upozornil, že v důsledku ruské agrese proti Ukrajině poklesla ekonomika Ukrajiny o více než třetinu. Řada podniků, kde dřív pracovali lidé, byla úplně zničena. Z mnoha občanů se stali vnitřní uprchlíci.

„Od této chvíle máme dvě klíčové finanční potřeby státu. Jedná se o 38 miliard dolarů na pokrytí deficitu státního rozpočtu v příštím roce. Jedná se o platy učitelů, lékařů, sociální dávky a důchody. To je záruka života pro ukrajinský lid,“ uvedl Zelenskyj.

Další miliardy dolarů Ukrajina podle Zelenského potřebuje na obnovu škol a nemocnic, které se staly cílem ruských raketových útoků.

„Potřebujeme cílené půjčky ve výši 2 miliard dolarů na obnovu elektrické infrastruktury po zničení a na rozšíření vývozu do Evropy,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Výčet finančních požadavků Ukrajiny však ještě neskončil.

„Také s ohledem na krizovou situaci, kterou Rusko vytvořilo na celém kontinentu, potřebujeme úvěrové limity na nákup plynu a uhlí pro příští topnou sezónu. Objem této úrovně podpory činí nejméně 5 miliard dolarů. Tyto limity možná nebudeme muset využít, ale měly by být k dispozici, abychom zajistili stabilitu,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

„V tomto kontextu boje proti deficitu a zajištění stability je nový program spolupráce s Mezinárodním měnovým fondem kriticky důležitý. Reálný objem je až 20 miliard dolarů. Takový program musíme konečně schválit jako hlavní zdroj krytí deficitu,“ pokračoval Zelenskyj.

Do třetice je prý třeba vymyslet systém, jak pojistit projekty na obnovu Ukrajiny před válečnými riziky. Zelenskyj chce na vytvoření tohoto mechanismu pracovat se Světovou bankou.

Žádal všechny své posluchače, aby tváří v tvář ruskému teroru udrželi jednotu až do chvíle, než bude Rusko poraženo.

„Teror musí prohrát. Ukrajina musí zvítězit. To je naprosto reálné - s vaší podporou. Ještě jednou děkuji všem, kteří pomáhají! Sláva Ukrajině!“ uzavřel Zelenskyj svůj první projev.

 

 

V projevu ke svým spoluobčanům se Zelenskyj vrátil k projevu proneseném před finančníky a uznal, že finanční požadavky Ukrajiny jsou v době války opravdu značné. Ale jedním dechem dodal, že svobodný svět má k dispozici více než dost finančních prostředků, aby potřeby Ukrajiny dokázal pokrýt.

„Hovoříme o značných částkách - desítkách miliard dolarů na rozpočet a rychlou obnovu. Potenciál demokratických zemí je však mnohem větší než stávající potřeby. Proto konsolidujeme podporu partnerů ve prospěch Ukrajiny,“ prohlásil Zelenskyj.

„Čím je ruský teror drzejší a krutější, tím je světu zřejmější, že pomoc Ukrajině při ochraně oblohy je pro Evropu jedním z nejdůležitějších humanitárních úkolů naší doby. Věřím, že tento úkol zvládneme,“ pokračoval.

Poté poděkoval obráncům vzdušného prostoru za to, že v jižní části Ukrajiny sestřelily 4 ruské vrtulníky a deset íránských dronů.

Své spoluobčany také ujistil, že většina dodávek elektřiny je obnovena, ale v několika regionech země se na obnově dodávek ještě pracuje.

„A já chci ještě jednou poděkovat všem našim lidem, kteří k této situaci přistoupili uvědoměle a velmi významně přispívají k zajištění normálního provozu ukrajinské energetické soustavy. Stojí za to i nadále rozdělovat svou spotřebu elektřiny podle denních hodin, aby se co nejméně používala zařízení, která vyžadují značné množství elektřiny v době špičky,“ prohlásil Zelenskyj.

Situace zůstává podle prezidenta obtížná. Ruské rakety tentokrát dopadly na město Nikopol. Zelenskyj oznámil, že mezi zraněnými je i dívka narozená v roce 2016. Tajné služby Ukrajiny prý zjišťují, kdo přesně útoky nařídil a kdo je provedl. Aby každý viník věděl, že trestu neunikne.

„Ukrajina postaví před soud každého ruského vraha a mučitele - od velitelů až po vojíny, kteří plnili zločinné rozkazy. Mimochodem, nezapomeneme ani na propagátory teroru. Všichni, kdo ospravedlňují ruský teror a podněcují agresi, všichni, kdo vyzývají k vraždění a podporují mučení našich lidí, budou hnáni k odpovědnosti stejně jako vrazi a mučitelé. Celá ruská teroristická mašinérie musí být neutralizována. A bude neutralizována,“ zdůraznil Zelenskyj.

Nakonec přidal rozloučení „sláva Ukrajině“.

 

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…