Zelenskyj: Mezi mrtvými okupanty vidíme ty, co byli odvedeni před týdnem

04.10.2022 7:24 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, ve svém nočním projevu z pondělí na úterý popsal, koho všeho budou ukrajinské úřady považovat za kolaboranta. Má se čeho bát např. učitel, který v dočasně okupovaných obcích dál učil děti? A co lidé, kteří se zkrátka a dobře snažili přežít? Pár slov Zelenskyj věnoval situaci na frontě. Prozradil, proč Rusko nemůže nad Ukrajinou vyhrát. A než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“ oznámil ještě jeden úspěch Ukrajiny na mezinárodním poli.

Zelenskyj: Mezi mrtvými okupanty vidíme ty, co byli odvedeni před týdnem
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým spoluobčanům prozradil, že se v Turecku sešli velitelé, kteří v ocelárně Azovstal bojovali v Mariupolu proti ruským agresorům, se svými příbuznými. Tito muži se nakonec Rusům vzdali, ocitli se v ruském zajetí a propuštěni byli až po dlouhém jednání. Ale ne na Ukrajinu, nýbrž do Turecka. Tak zněla ukrajinsko-ruská dohoda.

„Neviděli se mnoho měsíců. A nyní děkují všem, kteří jim umožnili být opět se svými rodinami. A my uděláme všechno pro to, aby takové setkání bylo jednou umožněno i rodinám všech Ukrajinců, kteří jsou stále v ruském zajetí - setkání s jejich příbuznými. Ukrajina si váží lidí. Zachraňuje lidi. A pomáhá všem, kteří pomoc potřebují. To jsou základní pravidla našeho státu. A vždy tomu tak bude,“ přislíbil Zelenskyj.

Posléze dodal, že se Ukrajinci snaží vrátit běžný život do osvobozených osad. Jen v Charkovské oblasti jde podle prezidenta asi o 450 osad, kam se postupně vrací pošta, zdravotní služby a další důležité instituce pro všechny občany osvobozovaných regionů. Jsou obnovovány taktéž dodávky vody, plynu a elektřiny. Ukrajinská vláda v osvobozených obcích také obnovuje výplatu důchodů, znovu posílá platy učitelům věrným Ukrajině a tak podobně.

„Vše v rámci možností. Okupanti zanechali mnoho zaminovaných oblastí, mnoho nástražných drátů, téměř veškerá infrastruktura byla zničena. Škody jsou kolosální,“ upozornil Zelenskyj.

„Ruští propagandisté zastrašují lidi v oblastech, které jsou stále pod kontrolou okupantů, že Ukrajina bude údajně považovat téměř každého, kdo zůstane na okupovaném území, za kolaboranta. Naprostý nesmysl. Náš přístup vždy byl a zůstává jasný a spravedlivý. Pokud člověk nesloužil okupantům a nezradil Ukrajinu, pak není důvod považovat takového člověka za kolaboranta. To jsou elementární věci. Pokud učitel zůstal ukrajinským učitelem a nelhal dětem o tom, kdo je nepřítel.... Nebo pokud člověk zůstal ukrajinským zaměstnancem ukrajinských komunálních služeb a například pomáhal zachovat lidem dodávky energie, pak takového člověka nelze z ničeho obviňovat,“ zaznělo také od ukrajinského prezidenta.

Zelenskyj si je podle svých vlastních slov dobře vědom, že někteří Ukrajinci v okupovaných oblastech i tak statečně pomáhali ukrajinským silám a většina z nic se jen snažila přežít. Takoví lidé se podle Zelenského nemají čeho bát. Ukrajinské tajné služby prý rychle zjistí, kdo opravdu kolaboroval s okupanty, ale Zelenskyj všechny ujistil, že nepochybuje o tom, že takových Ukrajinců bude jen zlomek.

Pokud jde o situaci na frontě, ukrajinský prezident upozornil, že Rusko už na některé místa posílá čerstvě zmobilizované, ale dosud nevycvičené muže a ti rychle umírají.

„Mezi mrtvými okupanty už vidíme ty, kteří byli zajati před pouhým týdnem či dvěma. Lidé nebyli vycvičeni pro boj, nemají zkušenosti pro boj v takové válce. Ale ruské velení prostě potřebuje nějaké lidi - jakékoliv - aby nahradili mrtvé. A až tito noví zemřou, budou posláni další lidé. Takhle Rusko bojuje. A tak také prohraje,“ konstatoval Zelenskyj.

I mezi agresory jsou podle Zelenského lidé, kteří stále nesmyslně věří v ruské vítězství, ale ukrajinský prezident podle svých vlastních slov nepochybuje o tom, že i v samotném Rusku roste počet těch, kteří si uvědomují, že napadnout Ukrajinu byla obrovská chyba.

Než se Zelenskyj rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, oznámil ještě jeden úspěch Ukrajiny na mezinárodním poli.

„Dnes bylo Rusko definitivně vyřazeno z rozhodování ve světovém letectví. V řídícím orgánu - Radě Mezinárodní organizace pro civilní letectví - už nebudou zástupci teroristického státu. Jde o zásadně důležitou světovou instituci, specializovanou agenturu OSN, a to je docela výmluvný signál pro všechny ostatní mezinárodní organizace. Stát, který porušil tolik norem mezinárodního práva, nemůže být ponechán v žádné mezinárodní organizaci jako údajně normální účastník. Rusko nemá ve světovém společenství místo,“ řekl jasně ukrajinský prezident.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…