Zelenskyj objevil vnitřního nepřítele

21.10.2024 13:10 | Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že válka musí být co nejrychleji ukončena. Už kvůli severokorejské účasti v ruské agresi proti Ukrajině. Zelenskyj vedle zvolání po co nejrychlejším ukončení války tepal „vnitřního nepřítele“ v zemi. Popsal, koho přesně má na mysli. Němce však víc než diskuse o vnitřním nepříteli zneklidňují Zelenského úvahy o tom, že by se Ukrajina měla stát součástí NATO, nebo by měla mít k dispozici jaderné zbraně. A mezitím se prý Rusové na frontě převlékají do civilu.

Zelenskyj objevil vnitřního nepřítele
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Rusové točí svou vojenskou mašinu na vysoké obrátky a dál ničí Ukrajinu. Tamní prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jen íránských dronů – Šahídů – Rusové vypustili proti Ukrajině od počátku války víc než 6100 kusů. To podle Zelenského dokazuje, jak moc Západ otálí s tím, aby Rusům a Íráncům zkomplikoval výrobu těchto dronů.

„Bohužel teroristé vědí, jak využít čas, který jim nerozhodnost svobodného světa poskytuje,“ poznamenal Zelenskyj na konto Rusů.

Jedním dechem přidal další varování.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 14963 lidí
„A teď je tu podobná nová hrozba – zločinecká aliance mezi Ruskem a Severní Koreou. Jsem vděčný vůdcům a představitelům národů, kteří nezavírají oči a otevřeně hovoří o této spolupráci zaměřené na zvětšení rozsahu války. O zbraních dodávaných ze Severní Koreje do Ruska. O tom, co by Rusko mohlo dát Pchjongjangu výměnou za tuto pomoc. Naneštěstí by nestabilita a hrozby mohly výrazně narůst, jakmile se Severní Korea začne učit zvláštnosti moderního válčení. Nyní máme jasné důkazy, že do Ruska jsou dodáváni lidé ze Severní Koreje, a nejde jen o dělníky pro průmysl, ale také o vojenský personál. A od našich partnerů na to očekáváme normální, upřímnou a silnou reakci. Ve skutečnosti jde o další stát, který se připojuje k válce proti Ukrajině. Každý má možnost vidět důkazy – jak prostřednictvím satelitů, tak prostřednictvím videa, které již přišlo z Ruska. To se musí řešit. Musí přijít reakce. Musíme tomu čelit. Nemůžeme nechat zlo růst. Pokud nyní svět zůstane zticha a pokud skončíme tak, že budeme čelit severokorejským vojákům v první linii tak pravidelně, jako se bráníme „Šáhídům“, nebude to prospěšné nikomu na světě a tuto válku to jen prodlouží. Válku, která musí být spravedlivě a co nejdříve ukončena,“ pravil Zelenskyj.

Ale nezůstalo jen u kritiky Západu. Zelenskyj tepal i „vnitřní nepřátele“ přímo na Ukrajině. Měl na mysli zdravotníky, kteří jsou ochotni mužům vydávat lékařské zprávy o tom, že nemusí na frontu. „To je skutečně vnitřní nepřítel,“ pravil Zelenskyj. „Očekávám rychlé a rozhodné kroky od donucovacích orgánů, zejména od Bezpečnostní služby Ukrajiny, Státního úřadu pro vyšetřování a Generální prokuratury,“ dodal okamžitě.

Němce však víc než diskuse o vnitřním nepříteli zneklidňují Zelenského úvahy o tom, že by se Ukrajina měla stát součástí NATO, nebo že by měla mít k dispozici jaderné zbraně. K odstrašení Ruska.

„Ukrajinský prezident Zelenskyj vyvolává rozruch svými prohlášeními o jaderných zbraních a členství v NATO. Odborníci diskutují o proveditelnosti ukrajinské A-bomby a jejích alternativách,“ napsal k tématu nejčtenější německý list Bild.

Zelenskyj sice v Bruselu ujišťoval, že Ukrajinci nemají žádné konkrétní plány na výrobu bomby. „Navzdory pokračující ruské agresi Ukrajina nadále dodržuje ustanovení Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a zůstává odpovědným účastníkem mezinárodního systému nešíření jaderných zbraní.“

Ale Němce, a pravděpodobně nejen Němce, to nenechává v klidu.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

96%
1%
hlasovalo: 24035 lidí
„Podle mnoha pozorovatelů Zelenskyj již dříve nepřímo vyhrožoval, že svou zemi přezbrojí jadernými zbraněmi, pokud se nebude moci stát členem NATO,“ poznamenal k tomu server německého listu Die Welt. „V neveřejných diskusích se také poukazuje na to, že pozvání do NATO by mohlo být pro Ukrajinu také jakýmsi trumfem při pozdějších jednáních s Ruskem. Vláda v Kyjevě by například mohla nabídnout Moskvě, že by se vzdala členství v NATO, pokud se Rusko stáhne z ukrajinského území. Jedním z ruských válečných cílů je vynutit Ukrajině neutrální status,“ rozvedl myšlenku server.

Mezitím Rusové postupují u Kupjansku a Ukrajinci drží své pozice v ruské Kurské oblasti.

Ruské zdroje uvedly, že ruské síly provedly 19. října tři samostatné mechanizované útoky blíže nespecifikovaného sledu proti Kruhlyakivce. Vedle toho prý ruské síly vedly útočné operace severně od Kupjanska u Holubivky.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) boje pokračují i u Časiv Jaru. „Mluvčí ukrajinské Luhanské skupiny bojových sil majorka Anastasija Bobovnikovová uvedla, že ruské síly se pokoušejí překročit kanál Severní Doněc-Donbas v civilu – což by byl válečný zločin, pokud se potvrdí,“ uvedl ISW.

ISW informuje

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 61 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Polsko nebylo na důležitém setkání. „Scholz ho tam nechtěl,“ zaznělo. A je zle

14:31 Polsko nebylo na důležitém setkání. „Scholz ho tam nechtěl,“ zaznělo. A je zle

Francie, Německo, Velká Británie a USA. Nejvyšší představitelé těchto zemí se sešli v pátek, aby dis…