Zeman ukázal na „jediného schopného sociálního demokrata“ v SOCDEM

26.09.2024 10:31 | Monitoring

Někdejší prezident Miloš Zeman znovu ukázal, že se ve veřejném prostoru nezdráhá vynášet ostré soudy. Nekompromisně ohodnotil jak vládu premiéra Petra Fialy (ODS) jako celek, tak stávající vládní krizi, v které hrají prim piráti. Zeman má za to, že v této krizi premiér Petr Fiala ponížil jak piráty, tak sebe sama. A ministra zahraničí Jana Lipavského označil za „krysu“.

Zeman ukázal na „jediného schopného sociálního demokrata“ v SOCDEM
Foto: XTV
Popisek: Bývalý prezident Miloš Zeman

Publicistka Jana Bobošíková si do svého internetového pořadu Aby bylo jasno pozvala speciálního hosta – třetího prezidenta ČR Miloše Zemana. Ten jí hned na úvod ještě jednou popřál k jejím nedávným narozeninám a přiťukl si s ní sklenkou vína na pevné zdraví.

A hned potom spustil ostrou politickou kanonádu.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 2704 lidí
„Vycházím z toho, a říkám to dlouhodobě, paní Jano, že Fialova vláda je vláda amatérů. Zdůvodňuji to např. tím, že ministr zemědělství je teolog, ministr školství je muzikolog, ministr práce a sociálních věcí je pro změnu zemědělec, ministr financí nemá ekonomické vzdělání, ministr zahraničí je jenom bakalář, a tak dále,“ zahřmělo hned na úvod ze strany bývalého prezidenta, který ještě v úřadě Fialovu vládu jmenoval.

„No a nyní i ministr Bartoš prokázal, že je amatér. Na příkladu digitalizace stavebního řízení, i když se to týkalo i otázky bydlení a dalších oblastí jeho působnosti,“ nešetřil kritikou Zeman.

Bývalý prezident je toho názoru, že Bartoše měl stávající předseda vlády Fiala odvolat už dávno, ale nikoli tak dehonestujícím způsobem, jaký nakonec zvolil. „Ponižujícím především pro piráty, ale koneckonců i pro Fialu samotného,“ zdůraznil Zeman.

Zvláště tvrdý byl vůči pirátskému ministrovi zahraničí Janu Lipavskému. „Jsou takoví drobní hlodavci, paní Jano, o kterých se říká, že jako první opouštějí loď. Tou lodí, to je dokonce přímo symptomatické, je loď pirátů. Tuto loď opouští, aby mohl alespoň ten rok zůstat ministrem zahraničí, dobrý každý rok, že, protože předpokládá, že premiér Petr Fiala jeho demisi nepřijme,“ vyjádřil své mínění Zeman.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Jedním dechem dodal, že celá krize může skončiti i tak, že Piráti budou chtít zůstat na svých postech a odvolání Ivana Bartoše, což Zeman označil za „plivanec do tváře“, že snesou. I když v tuto chvíli vlastně nemají vedení strany, protože stávající vedení rezignovalo.

Zeman nešetřil ani sociální demokracii, které býval kdysi předsedou. Upozornil, že Lubomír Zaorálek, dnes jedna z výraznějších tváří SOCDEM, prohrál, co mohl, včetně voleb do Evropského parlamentu. „Můj laický kandidát je Jan Birke, starosta Náchoda, bude-li chtít. Bohužel musím říct, že je to jediný schopný sociální demokrat,“ zaznělo z úst exprezidenta.

Nikoli poprvé Zeman konstatoval, že nadále pohrdá Senátem. A podotkl, že z krajských voleb lze vyčíst, že vítězem příštích parlamentních voleb může být hnutí ANO Andreje Babiše, který se může spojit s uskupením Stačilo! vedeným komunistkou Kateřinou Konečnou, případně i s Motoristy a s Přísahou, pokud se tato koalice postaví opět na nohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák



Diskuse obsahuje 47 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

přeji panu exprezidentovi , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRoza , 26.09.2024 10:46:57
zdraví a stokrát zdraví .. a stále zdravé myšlení

|  8 |  1

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …