Dělá Donald Trump svou práci dobře?Anketa
Cenovka přes 200 korun, nad níž se oblíbený sýr vyhoupl již na přelomu září a října loňského roku, během dubna poklesla v obchodech na 192 korun za kilo, což je o 13 korun méně nežli předchozí měsíc a oproti únoru, kdy kilo eidamu stálo přes 211 korun, pak hned o 19 korun méně.
Mnozí čeští spotřebitelé tak mohli využít opětovného poklesu základní suroviny v podobě bloku sýru k domácí přípravě našeho „národního jídla“, kterým oblíbený „smažák“ označuje historik a expert na stravování Martin Franc či dříve tato slova pro ParlamentníListy.cz potvrdily též tvůrkyně „smažákomapy“ Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová, které rovněž spravují instagramový profil Život ve Strouhance.
„Když se vás dnes někdo zeptá, jaké je české národní jídlo, asi odpovíte, že svíčková nebo knedlo-vepřo-zelo… Já ale říkám: Českým národním jídlem, opravdu lidovým a všemi oblíbeným, je smažený sýr!“ zmínil Franc v pořadu Zmlsané dějiny u epizody věnované této pochutině, když vysvětloval, jak na smažený sýr nahlíží.
Oblíbené jídlo, podávané obvykle s hranolky či uvařenými brambory a pořádnou porcí tatarské omáčky, je zajímavé také dlouhodobým rozdílem ve výrobních cenách, za něž prodávají suroviny producenti a těmi, které posléze zaplatí zákazníci. Nejmarkantnější je tento rozdíl právě u sýru, jelikož rozdíl mezi cenou v obchodě a částkou, kterou dostane výrobce eidamu je vyšší než 40 %.
Porovnání spotřebitelských cen s těmi od producentů (které zároveň neobsahují DPH) od ČSÚ totiž v březnu poodhalilo, že zatímco lidé zaplatili v obchodě průměrně 199,21 korun za kilový blok eidamu, jeho výrobci ten stejný kus sýru předtím prodali za 117,88 Kč. Nejde přitom o nikterak výjimečný rozdíl a kolem 70 až 80 korun navíc oproti ceně od producentů platí lidé v obchodech za eidam dlouhodobě. Kromě farmářů, vyrábějících si vlastní sýry, tak lidé i přes aktuální zlevnění „smažák“ z eidamu za částky, které mají sýrárny, jen tak neseženou.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas