Zlevnil „smažák“. Ale když Čech zjistí pravdu o ceně, zaskočí mu

30.04.2025 12:31 | Analýza

Příjemné překvapení čekalo v uplynulých týdnech všechny milovníky tradičního „smažáku“. Mnohé zákazníky v ochodech totiž mile potěšil výraznější pokles cen sýru eidam na nejnižší úroveň za několik měsíců, přičemž celé kilo eidamu už jde koupit i pod 200 korun. Překvapeni by nakupující zřejmě byli, i pokud by věděli, za kolik hlavní surovinu k přípravě českého „národního jídla“ předtím výrobci dodali do obchodů.

Zlevnil „smažák“. Ale když Čech zjistí pravdu o ceně, zaskočí mu
Foto: Repro YouTube @StarejFotr
Popisek: Smažený sýr

Anketa

Dělá Donald Trump svou práci dobře?

91%
5%
hlasovalo: 8648 lidí
Potěšivou zprávu o zlevňování eidamu v obchodech, kterého si čeští spotřebitelé mohli povšimnout několik posledních týdnů, potvrdila data Českého statistického úřadu (ČSÚ), který v polovině měsíce prováděl terénní šetření. Právě tento ukazatel totiž znázorňuje, že obchodníci prolomili hranici 200 korun, nad níž se cena kilovky eidamu držela již od počátku roku.

Cenovka přes 200 korun, nad níž se oblíbený sýr vyhoupl již na přelomu září a října loňského roku, během dubna poklesla v obchodech na 192 korun za kilo, což je o 13 korun méně nežli předchozí měsíc a oproti únoru, kdy kilo eidamu stálo přes 211 korun, pak hned o 19 korun méně.

Mnozí čeští spotřebitelé tak mohli využít opětovného poklesu základní suroviny v podobě bloku sýru k domácí přípravě našeho „národního jídla“, kterým oblíbený „smažák“ označuje historik a expert na stravování Martin Franc či dříve tato slova pro ParlamentníListy.cz potvrdily též tvůrkyně „smažákomapy“ Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová, které rovněž spravují instagramový profil Život ve Strouhance.

„Když se vás dnes někdo zeptá, jaké je české národní jídlo, asi odpovíte, že svíčková nebo knedlo-vepřo-zelo… Já ale říkám: Českým národním jídlem, opravdu lidovým a všemi oblíbeným, je smažený sýr!“ zmínil Franc v pořadu Zmlsané dějiny u epizody věnované této pochutině, když vysvětloval, jak na smažený sýr nahlíží.

Oblíbené jídlo, podávané obvykle s hranolky či uvařenými brambory a pořádnou porcí tatarské omáčky, je zajímavé také dlouhodobým rozdílem ve výrobních cenách, za něž prodávají suroviny producenti a těmi, které posléze zaplatí zákazníci. Nejmarkantnější je tento rozdíl právě u sýru, jelikož rozdíl mezi cenou v obchodě a částkou, kterou dostane výrobce eidamu je vyšší než 40 %.

Porovnání spotřebitelských cen s těmi od producentů (které zároveň neobsahují DPH) od ČSÚ totiž v březnu poodhalilo, že zatímco lidé zaplatili v obchodě průměrně 199,21 korun za kilový blok eidamu, jeho výrobci ten stejný kus sýru předtím prodali za 117,88 Kč. Nejde přitom o nikterak výjimečný rozdíl a kolem 70 až 80 korun navíc oproti ceně od producentů platí lidé v obchodech za eidam dlouhodobě. Kromě farmářů, vyrábějících si vlastní sýry, tak lidé i přes aktuální zlevnění „smažák“ z eidamu za částky, které mají sýrárny, jen tak neseženou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

A co s tím dělá vaše vláda?!

Podle mě nezneužívá situace, kdy jsou nějaké potraviny více žádané jen Agrofert, jak tvrdíte (https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/ODS-Majitel-poslancu-ANO-si-zvysi-trzby-a-jeho-nohsledi-hazou-na-vladu-zdrazovani-772577), ale snad všichni prodejci. A můj dotaz je prostý, co jste...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 18 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Zlevnil „smažák“. Ale když Čech zjistí pravdu o ceně, zaskočí mu

12:31 Zlevnil „smažák“. Ale když Čech zjistí pravdu o ceně, zaskočí mu

Příjemné překvapení čekalo v uplynulých týdnech všechny milovníky tradičního „smažáku“. Mnohé zákazn…