Jan Bureš: ECB se bojí konce tištění dolarů

28.11.2013 11:00 | Zprávy

Evropská centrální banka vyslala varování - evropský finanční sektor může být ohrožen pomalejším tištěním amerických dolarů. V poslední zprávě o finanční stabilitě ECB píše, že konec politiky kvantitativního uvolňování v USA může v Evropě přivodit řadě subjektů na trzích ztráty a že tyto ztráty se v konečném důsledku mohou nebezpečně koncentrovat v bilancích několika hráčů.

Jan Bureš: ECB se bojí konce tištění dolarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Hlavním rizikem jsou ztráty na investicích do dluhopisů, které se svými výnosy v tuto chvíli dál pohybují na rekordně nízkých úrovních. Ještě větším problémem jsou takovéto investice podepřené finanční pákou - dluhovým financováním využívajícím super-nízké sazby na měnovém trhu. Normalizace výnosů a sazeb, pokud by proběhla rychle, může podobné pozice dostat do značných ztrát. Podle ECB nejsou obratem v americké měnové politice příliš ohroženy evropské banky, ale spíše institucionální investoři (penzijní fondy, pojišťovny).

Nízké zisky, podkapitalizovanost a vysoká rozdrobenost jsou sice stále podle zprávy pro evropské banky rizikem. Ovšem ne takovým jako v minulosti. ECB také věří, že přechod ke společnému dohledu situaci na evropském bankovním trhu zlepší. To ale bude muset připravit skutečně tvrdé zátěžové testy. A evropští politici pak musí rozhodnout, jak naložit s bankami, které sítem tvrdého testu neprojdou.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

15:06 Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

Pokud má pražský občan nebo osoba, která dojíždí do Prahy denně za prací většinou autem (je jich až …