Zmrzlině se loni v ČR dařilo díky pokračující ekonomické prosperitě a růstu mezd. Češi v době před úderem koronaviru stále zřetelněji vyhledávali prémiové zmrzlinářské výrobky. Cena průmyslově vyráběné ovocné zmrzliny přitom loni vyskočila na svůj historický rekord, když se poprvé soustavněji pohybovala měsíc co měsíc nad úrovní 200 korun za jeden litr. Zatímco průměrná maloobchodní cena polárkového dortu se v uplynulých osmi letech prakticky neměnila, a pohybuje se v úzkém pásmu kolem 35 korun, průměrná maloobchodní cena zmrzliny od roku 2012 vzrostla zhruba o patnáct procent. I to svědčí o tom, že Češi vyhledávají prémiové zmrzliny a jsou ochotni si za ně připlatit.
V ČR se zmrzlina nejen rekordně konzumuje, ale i vyrábí. Předloni se v ČR vyprodukovalo bezmála 51 milionů litrů zmrzliny, jak plyne z nejnovějších dostupných dat Eurostatu.
Jedná se o historický rekord za celé období samostatné ČR od roku 1993. Dosud rekord držel rok 2004, kdy produkce dosáhla takřka 46 milionů litrů. V roce 2017 se vyrobilo více než 44 milionů litrů zmrzliny.
Předloni výrobě zmrzliny částečně nahrávalo také nadmíru teplé počasí, které umocňuje poptávku po ní. Extrémně teplé počasí se však letos neopakuje, a navíc se tuzemští zmrzlináři potýkají s útlumem poptávky, zejména zahraničních násvštěvníků, jejž způsobuje koronavirus a důsledky opatření pro boj s ním.
Domácnosti v ČR jsou navíc stále ochotné výrazně své výdaje navyšovat za zboží, které nutně nepotřebují.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV