Petr Dufek: ČNB snižuje úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů

26.09.2024 15:57 | Komentář

Na svém zářijovém zasedání se bankovní rada ČNB rozhodla nepřekvapovat finanční trhy a snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní úroková sazba – dvoutýdenní repo – tak klesá na úroveň 4,25 %, tedy na nejnižší úroveň za posledního zhruba dva a půl roku.

Petr Dufek: ČNB snižuje úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

ČNB využila prostoru ke snížení sazeb, který vytvořila letos výrazně nižší inflace. Aktuálně se inflace nachází blízko dvouprocentního cíle a prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by se u tohoto cíle neměla inflace pohybovat i v příštím roce. Zároveň ČNB dala najevo, že nehodlá se snižováním sazeb zbytečně pospíchat, zvlášť ve světle negativních inflačních tendencí ve službách.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 2703 lidí

Do konce tohoto roku sice ještě nejspíš zažijeme malý inflační skok, ale půjde primárně vlastně jen o hru čísel, respektive efekt loňského nízkého srovnávacího základu. Jak rychle přijde, tak ještě rychleji vymizí už na začátku příštího roku.

Snížení sazeb jen o čtvrt procentního bodu je příznivou zprávou i pro korunu, která se primárně opírá o úrokový diferenciál. Vzhledem k tomu, že sazby snížila nedávno i ECB, diferenciál na sazbách zůstane stabilizovaný.

Pro finanční trhy znamená pokles sazeb další zlevnění peněz, které by se mělo brzy projevit na úvěrech s variabilními sazbami, ale nakonec i u hypoték. Už především proto, že referenční pětileté sazby na trhu nedosahují ani 3,2 %, protože počítají ještě s dalším výrazným poklesem sazeb centrální banky.

K dalšímu snížení sazeb ČNB sáhne nejspíš už v listopadu, kdy se bude rozhodovat nad novou prognózou. Ta dosud aktuální mimochodem počítala s repo sazbou 4,5 % pro čtvrtý kvartál letošního roku. Tato prognóza však stavěla na zastaralých zahraničních předpokladech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Robert Králíček byl položen dotaz

edOKLADY

Zdravím. Vy tady zmiňujete spousty vyhlášek, které mi upřímně nic neříkají. Mě zajímá jedna věc, jak je možné, že aplikace eDoklady nebyla dostatečně zabezpečena, a kdo za to ponese odpovědnost? Protože ta data už odešla, to už nikdo nevrátí a je jen otázkou, zda třeba nebudou časem nějak zneužity a...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

PETICE proti nadměrnému hluku z festivalů, koncertů, kulturních a zábavních akcí ve venkovním prostoru

21:00 PETICE proti nadměrnému hluku z festivalů, koncertů, kulturních a zábavních akcí ve venkovním prostoru

My, níže podepsaní, žádáme změnu legislativy (včetně metodik a doporučení) tak, aby chránila naše pr…