Petr Dufek: Inflace v eurozóně na novém rekordu

01.10.2022 13:29 | Komentář

Chtě nechtě ECB bude muset pokračovat se zvyšováním úrokových sazeb rázně i v dalších měsících. Podle předběžných údajů Eurostatu totiž meziroční inflace v eurozóně dosáhla v září nového rekordu, a sice deseti procent. Ještě před měsícem to bylo „jen“ 9,1 %.

Petr Dufek: Inflace v eurozóně na novém rekordu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Samozřejmě hlavním důvodem rostoucí inflace jsou drahé energie, jejichž cen vzrostly už o více než 40 %. Je ovšem stále více patrné, že inflační tendence se projevují i u potravin a dalšího spotřebního zboží, stejně jako u služeb. Zrychluje proto i jádrová inflace, která se už přibližuje na dohled pěti procentům. Sekundární efekty drahých energií jsou neúprosné.

Inflačním rekordmanem mezi euro-zeměmi zůstává Estonsko (24,2 %), nicméně pozadu nejsou ani další pobaltské země s více než dvacetiprocentní inflací. Výrazný inflační skok prožívá i Nizozemí, kde se inflace vyšplhala nad 17 %. Dvoucifernou inflaci má už více než polovina zemí eurozóny. Například v Německu se blíží 11 %. Nejnižší inflaci má naproti tomu stále Francie (6,2 %), která včas a rázně zastropovala ceny energie.

Jak je vidět na konkrétních číslech, ani euro samo o sobě neznamená ochranu před inflací. Zvlášť když ECB na inflační tlaky začala reagovat se zpožděním – oproti ČNB dokonce o celý rok později. Příliš dlouho se utěšovala hypotézou o dočasností růstu cen, až se jí inflace vymkla z rukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…