Petr Hampl: Jakou vyrábíte minulost?

16.10.2024 15:36 | Glosa

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Jakou vyrábíte minulost?
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Neměli bychom ani mluvit s těmi, kdo husitům vyčítají barbarské násilí, řekl ve svém vystoupení na oslavách 600 let Jana Žižky nejvýznamnější současný český historik Petr Čornej.

Já bych formuloval poněkud jinak. Nechť takoví lidé jasně řeknou, pro jakou budoucnost konstruují dějiny. Jak už jsem na tomto místě opakovaně připomínal, neexistuje něco jako neutrální dějiny. Každý obraz minulosti je ve skutečnosti vytvářen proto, aby podpořil nějaký záměr pro budoucnost. Vědomě nebo nevědomě.

Když tedy slyšíme třeba od pirátských poslanců přirovnávání husitů k Islámskému státu a chvalozpěvy na pobělohorské období, je celkem jasné, jakou budoucnost by preferovali. Zánik národa, vyčištění území od nekorektně bělošského etnika, osídlení někým vhodnějším a začleněním do globálního impéria. No dobře, to jsou Piráti. Ale co ostatní?

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Róbert Teleky, MBA byl položen dotaz

Návykové látky

Proč je tolik povyku kolem legalizace třeba HHC, CBD, ale i THC pro DOSPĚLÉ? Vždyť v čem jsou tyto látky horší než je třeba alkohol, který je legální, přitom je to také droga a způsobuje dost problémů? Navíc, když něco bude legální, tak se s tím dá trh lépe regulovat a stát si přijde na peníze. Netv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Petr Hampl: Jakou vyrábíte minulost?

15:36 Petr Hampl: Jakou vyrábíte minulost?

Denní glosy Petra Hampla.