Petr Příhoda: ČSSD má přesto šanci

22.11.2013 20:20 | Zprávy

Dnešní ČSSD vyvolává politování, škodolibé zadostiučinění i obavy, neboť destabilizuje naši politiku vůbec. Přesto bychom neměli přehlédnout, že tato strana má šanci. Navenek působila po léta jako myšlenkově vyprázdněná, pečující jen o mocenské postavení. Její předáci se stereotypně opakovali.

Petr Příhoda: ČSSD má přesto šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Po debaklu pravicové vlády strana (i veřejnost) přesto počítala s nápadným volebním vítězstvím. To nenastalo. I proto, že si její vedení dalo gól do vlastní branky. Strana prožívá kocovinu. Ta ji však může probudit k vnitřnímu životu. Ostatní zavedené strany, zdá se, podobnou příležitost nemají. Respektive mají, ale nevyužívají ji. Není znát, že by se v nich něco důležitého dělo.

Sociální demokraté jsou tlačeni k otázkám, jimž se vyhýbali. Už nestačí volit mezi Haškem a Sobotkou. Je třeba se ptát, proč. Nakolik je přijatelný výklad, který šíří i po své demisi tzv. pučisté? A vůbec: jaký je smysl a účel této strany? Má snad nějaké „velké téma“? Které? Oč jde v české společnosti a ve světě kolem? Jaký je vlastně vztah mezi stranou a Milošem Zemanem? Co je zač KSČM a co si s ní počít? Otázky, otázky. Lze je odbýt naučenou frází. Dosud se tak dělo. Ale to už nestačí.

ČSSD zkrátka uvízla na mělčině, z níž ji nevytrhnou její rutinéři. Její nadějí jsou spíše lidé přemýšliví, kteří neztratili tázavost, ani smysl pro kritickou sebereflexi a zejména pro fair play. Takoví lidé v ní totiž jsou. Záleží na tom, zda a kolik jim strana popřeje sluchu. Rutinérů je v ní totiž pořád dost. Její potřebné reorientaci zatím brání oprávněná starost o sestavení životaschopné vlády. Pokud se to nepodaří, vyvstane ona potřeba s ještě větší naléhavostí.

Snad všichni cítíme, že nejen naše politika, ale celá naše společnost potřebuje zásadní obnovu. Netroufám si vypočítávat, co všechno je pro to třeba vykonat. Domnívám se však, že oblastí, kde se o tom pro začátek rozhodne, je právě ČSSD. Její schopnost regenerace. Myslím, že má šanci. Nic víc a nic míň. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.