Richard Seemann: Mnichovská bezpečnostní konference kritizovala velmocenskou politiku

19.02.2020 8:39 | Zprávy

Bezpečnostní konference v Mnichově, již padesátá šestá, za účasti čtyř desítek nejvyšších představitelů států a téměř stovek ministrů zahraničí a obrany se zabývala současnými největšími problémy současného světa.

Richard Seemann: Mnichovská bezpečnostní konference kritizovala velmocenskou politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní ulice Mnichova

Umožňovala to i účast reprezentantů, kteří se po prvé zúčastnili tohoto setkání jako ze severní Koreje i osobností jako byl francouzský prezident Emmanuele Macron. Spojené státy, které byly terčem kritiky, zde zastupoval nejen ministr zahraničí Mike Pompeo, ale i představitelé opoziční Demokratické strany v čele s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.

Setkání se tradičně konalo v luxusním hotelu „Bayerischer Hof“, který s přilehlým okolím Starého města se proměnil mimořádnou bezpečnostní zónou střeženou čtyřmi tisícovkami policistů. Nad bavorskou metropolí po dobu konání konference byla vyhlášena bezletová zóna.

Programový tón jednání uvedl německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier ostrou kritikou velmocenské politiky, kterou provádí především Spojené státy doprovázenou Ruskem a Čínou. Charakterizoval ji jako rozpoutanou USA proti mezinárodnímu společenství a varoval před jejím pokračujícím vzrůstem. V důsledku toho se mezinárodní spolupráce na vybudování mírového světa stále více od sebe rok od roku oddaluje.

Americká vláda se přitom vzdává mezinárodního společenství a to na úkor i svých spojenců a partnerů. Na tuto situaci bude muset reagovat i Německo a svou politiku tomu přizpůsobit. Steinmeier, který do nejvyšší funkce přešel z ministerstva zahraničí, současně nevynechal kritická slova na adresu Moskvy a Pekingu. Rusko kritizoval, za „vojenské násilí, kdy posuny hranic na evropském kontinentu opět použilo jako prostředek své politiky“. Čínu pak za porušování lidských práv, které si upravuje selektivním způsobem přizpůsobeným svým vlastním potřebám.

V tomto smyslu je nutno posuzovat i význam NATO pro Evropu. Jeho názor se přitom blíží k myšlenkám francouzského prezidenta, který zdůrazňoval jednotu evropské politiky. Ovšem nestačí pouze ji posilovat, ale zařadit ji i do rámce transatlantického společenství a do něho investovat také prostředky.

Varoval však přitom před novými závody ve zbrojení doprovázenými světovou snahou o získání nukleárních zbraní. Nebezpečný i podle názoru Steinmeiera je vznikající krizový scénář, kdy vzniká ekonomická divergense na místo konvergense jakož i prohlubování politických a především ideologických příkopů.

Mnichovské bezpečnostní konferenci je věnována mimořádná pozornost mezinárodních sdělovacích prostředků. Na odezvu tisku z celého světa na její jednání přiléhavým způsobem reagoval jeden z německých komentátorů, že nový svět je něco jiného než krásného. V posledních letech se toho hodně říká o vojenském vyzbrojování jako o jediném logickém důsledku tohoto vývoje. A je to také pravda: Evropa a Německo musí vyrůstat v otázkách bezpečnosti a určitě musí prokázat svaly. Je však ještě důležitější najít cestu zpět do skutečné komunity, vyvinout nové formy diplomacie - protože se nachází v hluboké krizi“.

Na celkové hodnocení účinnosti 56. mezinárodní Mnichovské bezpečnostní konference je den po jejím konání příliš málo času, protože se zde nepronášely jen projevy desítky státníků k palčivým problémům tohoto světa, ale vedly i nesčetné rozhovory mezi nimi na různých úrovních.

Teprve příští týdny umožní veřejnost se alespoň částečně seznámit s nejdůležitějšími fakty a především se ukáže jak budou pokračovat jednání krizových oblastech jako je Sýrie, Libye a na Blízkém východě. To už nemluvě o transatlantických vztazích a vývoji uvnitř Evropské unie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dotaz na založení NOVÉ FRAKCE v EU , EP .

Dobrý den přeji . Vážená paní europoslankyně , hnutí ANO prý zakládá novou frakci v EU , EP . Nechystáte se vy KSČM, STAČILO založit též novou celo-unijní pro m í r o v o u frakci , za pomoci sloučení všem celoevropských pacifistů do EU , EP navolených ? Děkuji Vám za odpověď .

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Kdo bude vybírat ta správná fakta?

15:22 Jan Keller: Kdo bude vybírat ta správná fakta?

Plukovník Otakar Foltýn, vládní koordinátor pro strategickou komunikaci a boj s dezinformacemi, veře…