Štěpán Křeček: Ceny u výrobců se začínají stabilizovat

16.09.2022 16:25 | Komentář

„Jakmile dojde k zastropování cen energií, poleví výrazný tlak, který hnal vzhůru ceny u výrobců. To může být zlomový bod v rámci boje proti vysoké inflaci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Ceny u výrobců se začínají stabilizovat
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V srpnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 25,2 procenta. Oproti červenci se jedná o mírné zlepšení. Přesto růst cen v některých odvětvích je nadále velmi vysoký. V meziročním srovnání nejvíce narůstají ceny u ropných produktů, elektřiny, chemických látek či mlýnských výrobků.

Ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o 38,3 procenta. I v tomto případě došlo k mírnému zlepšení. Nicméně v rostlinné výrobě došlo k růstu cen o 47,4 procenta, přičemž zdražovaly hlavně položky jako jsou obiloviny, olejniny či ovoce. V živočišné výrobě není situace o moc lepší. Ceny vajec se zvýšily o 30,6 procenta, ceny mléka o 30,5 procenta, ceny skotu o 26,6 procenta a ceny drůbeže o 26,3 procenta.

Situace ve stavebnictví se začíná stabilizovat. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly o 13,4 procenta a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se zvýšily o 19,1 procenta. Vzhledem k nepříznivému vývoji na hypotečním trhu lze očekávat, že se stavebnictví dostane do útlumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.