Zdeněk Joukl: Volit, či nevolit?

07.06.2024 11:24 | Komentář

Proti účasti ve volbách za diktatury komunistů (99,3 %) při volbách do Evropského parlamentu poněkud zaostáváme (28,72 %).

Zdeněk Joukl: Volit, či nevolit?
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Proč nešli někteří lidé volit:
Stejně si budou dělat, co budou chtít… Politika je svinstvo… Nic o kandidátech nevím… Stejně kandidují jenom pro peníze a pro svůj prospěch.

Naopak, proč jdou lidé volit:
Nízká účast ve volbách mění volby v loterii. Lhostejnost je nebezpečná (pomohla mnoha diktátorům k moci). Nebudu-li volit já, rozhodnou za mne s radostí jiní, ale sotva k mému prospěchu. Neúčastí prokazuji nezájem o dění ve státě, v Evropské unii i o osud demokracie jako takové (nutno ji chránit denně).

Špatný volební výsledek se v pluralitním politickém systému (v demokraciích) nedá již měnit „cinkáním klíči“ na náměstích. Volby dávají naději na zlepšení situace a znamenají jistotu, že mocní z moci „neonemocní“, protože vždy může dojít k jejich výměně.

Co je možno udělat pro vyšší účast ve volbách?

Zlepšit informovanost občanů o kandidujících:
Informovat o webových stránkách všech volebních stran.
Vydat “Volební noviny“ o kandidujících neparlamentních stranách (parlamentní strany jsou již známé z médií).
Pořádat pro občany společné besedy se zástupci všech volebních stran.
Před volbami v každé obci zajistit vývěsní plochy pro všechny strany.

V České televizi a Českém rozhlase dávat před volbami stejné možnosti všem volebním stranám, a nikoliv některé diskriminovat výběrem dle volebních preferencí. Obce s rozhlasem dají všem stranám stejný prostor na prezentaci. Obce, které vydávají Zpravodaje, nabídnou stranám stejný prostor pro prezentaci, případně vydají odpovídající přílohu.

Členové volební komise mohou s volební urnou navštěvovat v den voleb místa s koncentrací znevýhodněných občanů (nemocnice, domovy důchodců, domy s pečovatelskou službou…) a nabízet možnost volit.

Co z toho se však děje před volbami do EP? Téměř nic! A tak se jistě nebudeme divit další malé účasti občanů ve volbách. A to přestože den voleb je možno považovat za malý svátek demokracie.

K volbám
Volil jsem za komunistů,
proč nevolit nyní?
Jinak volbu populistů
zajistí si jiní!

Zdeněk Joukl, praktický sociolog

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miroslav Kulhavý: To, co Martin Fendrych kritizuje, sám dělá

15:49 Miroslav Kulhavý: To, co Martin Fendrych kritizuje, sám dělá

Komentátor z Aktuálně.cz Martin Fendrych ve svých článcích kritizuje každý jiný názor na konflikt na…