ODS: Hejtmanka Vaňhová se na poslední chvíli snaží vzbudit dojem, že má zájem situaci řešit

02.11.2011 20:08 | Zprávy

Poslanci a senátoři ODS zaslali dopis hejtmance Vaňhové

ODS: Hejtmanka Vaňhová se na poslední chvíli snaží vzbudit dojem, že má zájem situaci řešit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Vážená paní hejtmanko,

chci Vás ujistit, že ačkoli jednání zastupitelstva připadá na termín, kdy se s kolegy budeme v Poslanecké sněmovně věnovat projednávání klíčové normy, totiž návrhu státního rozpočtu na rok 2012, pokusí se někteří členové a členky poslaneckého klubu ODS tohoto jednání zúčastnit. Již nyní však považuji za nutné seznámit Vás s názorem, který sdílí členové poslaneckého klubu ODS ve vztahu k Vámi navrhovaným legislativním opatřením.

Načasování aktuální legislativní iniciativy Ústeckého kraje podle našeho názoru jasně ukazuje, že spíš než o věcnou snahu dodat obcím a městům legislativní nástroje pro řešení situace v problémových lokalitách, se představitelé ČSSD v Zastupitelstvu Ústeckého kraje, a Vy v jejich čele, pokoušejí vytvořit si jakési alibi, kterým se budou snažit v nadcházejících krajských volbách obhajovat svoji dlouhodobou nečinnost na tomto poli.

Je totiž skutečností, že doutnající problém tzv. sociálně vyloučených lokalit Ústecký kraj v posledních letech zanedbal. Kraj například prakticky nereagoval na složitou situaci ve vyloučené lokalitě Janov v Litvínově, která se vyostřila již v roce 2009. Vaše legislativní iniciativa tedy přichází až ve chvíli, kdy se situace v dalších těchto lokalitách viditelně vyhrotila, jak ukazuje například situace v tolik medializovaném Šluknovském výběžku. Faktem také je, že o návrhu, který jste jménem zastupitelstva předložila k projednání v Parlamentu ČR, neproběhla v Ústeckém kraji žádná veřejná diskuse, ani nebyl konzultován s Úřadem vlády a Poslaneckou sněmovnou PČR.

Co se týká návrhů, které předložilo Zastupitelstvo Ústeckého kraje do Poslanecké sněmovny PČR, ponechám stranou kvalitu jejich legislativního zpracování a zaměřím se na jejich obsah. V této souvislosti považuji za zarážející, že je ve dvou případech prakticky totožný s návrhy, které již podstatně dříve do legislativního procesu předložili poslanci koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Jedná se konkrétně o změnu zákona o loteriích a o sociální reformu.

Je nám nesmírně líto, že zákony sociální reformy horní parlamentní komora ovládaná senátory ČSSD Poslanecké sněmovně PČR vrátila. Pevně však věříme, že zájem o řešení problematiky sociálních dávek není ze strany ČSSD pouze mediální, a že třeba právě na základě Vaší výzvy poslanci ČSSD sociální reformu v Poslanecké sněmovně již konečně podpoří. Schopnost podpořit rozumné legislativní návrhy již ostatně ČSSD projevila, když počátkem září její poslanci hlasovali pro dohodu o zákonu o loteriích, který výrazně zvyšuje pravomoci obcí při regulaci hazardu.

Dále považuji za překvapivé, že si ke svým návrhům Zastupitelstvo Ústeckého kraje zřejmě nenechalo zpracovat podrobnou analýzu, ze které by zřetelně vyplynulo, že návrh na zavedení tzv. centrálního registru přestupků je v současné době z legislativních i technických důvodů nerealizovatelný. Mohu Vás však ujistit, že vytvoření podmínek pro vznik takového registru považuje ODS za jedno z klíčových opatření, kterým se bude v následujícím období věnovat.

Vážená paní hejtmanko,

chci v této souvislosti vyjádřit přesvědčení, že se jako vysoce postavená představitelka ČSSD zasadíte o to, aby další návrhy, které pro řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách poslanci ODS připravili, získaly také většinovou podporu sociálnědemokratických poslanců a poslankyň. Nikoli jak se stalo na nedávné 23. schůzi Poslanecké sněmovny PČR, kdy ani jeden člen poslaneckého klubu ČSSD nepodpořil ve třetím čtení novelu zákona č. 111/2006 Sb., o hmotné nouzi a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád poslankyň ODS Ivany Řápkové a Lenky Kohoutové.

Na stejné schůzi dokonce naprostá většina sociálnědemokratických poslanců hlasovala v prvním čtení pro zamítnutí novely poslanců Řápkové, Stanjury, Gazdíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích a zákon č. 40/2009 Sb., trestní řád.

Jsem přesvědčen, že navzdory odlišné politické afilaci máme v tomto případě společný cíl a tento společný cíl je třeba nejen podpořit slovy, ale zejména skutky!

Chci Vás také ujistit, že jsme s Vámi připraveni dále diskutovat o návrzích, které Zastupitelstvo Ústeckého kraje předložilo do Poslanecké sněmovny PČR. Proto bych Vás jménem poslanců a poslankyň ODS rád pozval k plenárnímu vystoupení na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny, která bude rozhodovat o tom, zda uvedené návrhy propustí do druhého čtení.

S pozdravem

Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS
Ivana Řápková, poslankyně ODS za Ústecký kraj
Jan Kubata, poslanec ODS za Ústecký kraj
Jiří Šulc, poslanec ODS za Ústecký kraj
Alexandr Vondra, senátor ODS za Ústecký kraj

Více:
Vaňhová (ČSSD): Vládní „NE" Ústeckému balíčku je špatnou zprávou pro slušné občany


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): ANO si vybírá osobnosti na kandidátku vzorově. Ti z ní pak zase mizí

6:03 Exner (STAN): ANO si vybírá osobnosti na kandidátku vzorově. Ti z ní pak zase mizí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.