Paroubek: Pro šéfování bezpečnostního výboru nemá pan John kvalifikaci

06.12.2011 18:43 | Zprávy

Projev na 32. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 12. 2011

Paroubek: Pro šéfování bezpečnostního výboru nemá pan John kvalifikaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Dámy a pánové, já budu hovořit krátce. Přiznám se, že jsem hovořit nechtěl, kdyby poslanci nebo představitelé vládní koalice celou věc nechali plynout jaksi tiše. Protože si myslím, že u některých věcí, které jsou účelové, je lepší mlčet. Reminiscence pana ministra financí se mu dneska, nebo v tuto chvíli moc nepovedla. Myslím, že to dost kulhá. Já chci hovořit zcela jasně a chci hovořit, nejen se vyjádřit hlasováním, protože málo platné, dnes se objeví, jakmile tady odhlasujeme celou záležitost, že Poslanecká sněmovna schválila zřízení dvou výborů namísto jednoho. A já nechci být spojován, jako člen této Sněmovny, s tím, že Poslanecká sněmovna schválila. Nepochybně to bude pravda, ale já chci nahlas vyjádřit svoje stanovisko: Ten návrh považuji za účelový a ve svých důsledcích nestoudný.

Já jsem tady několikrát v posledních letech citoval slova německého konzervativního kancléře Konráda Adenauera. Přiznám se, že jeho politické postupy mně často velmi imponovaly, byť je to člověk, který pochází z jiného myšlenkového tábora. On kdysi řekl: Proč bych ještě dnes měl říkat hlouposti, které jsem říkal včera.

To se někdy dá použít, ale v tomto případě si myslím, že použití takovéhoto pragmatického postupu prostě není možné.

Sinecura pro nominálního předsedu Věcí veřejných Radka Johna myslím, že z toho čouhá až příliš zřetelně. Proto v tuto chvíli nehlasujeme jenom o zřízení funkce jednoho zbytečného předsedy výboru, ale hlasujeme také o konkrétní osobě, neříkám záměrně osobnosti, protože pan bývalý ministr vnitra je politikem, který přivedl vnitro do neslýchaného rozkladu. A nevím, jakou má kvalifikaci k tomu, aby tady šéfoval jeden výbor, který osobně považuji za klíčový výbor, který se zabývá bezpečností, který se zabývá obranou. To jsou vždycky klíčové výbory a je nepsaným zvykem v parlamentech demokratických zemí, že tento výbor, který má pod kontrolou vnitro a policii, má ve svých rukou opozice. To myslím, že tady vůbec nezaznělo ani z vystoupení pana předkladatele, ani z vystoupení jednoho z nejvýznamnějších představitelů této vlády. Myslím, že pokud to bude tak, jak si myslíme, nebo jak já si myslím a koneckonců i někteří mí předřečníci, a jak si myslí i část veřejnosti, že tato funkce bude nabídnuta v rámci koaličních handlů panu Johnovi, tak to není dobré z řady dalších důvodů, ale zejména z tohoto důvodu, je to věc politické kultury, je to samozřejmě věc demokracie, protože dokonce volebního období máme dva a půl roku a pokud nechceme zažívat na běžícím pásu takové věci, jako byla Kubiceho zpráva, tak je dobré, aby vláda byla kontrolována v těch klíčových oblastech, kde je to v demokratických zemích běžné.

Takže, dámy a pánové, ještě přeci jenom malou doušku. Věci veřejné se dostaly do Sněmovny, protože něco slibovaly. Já zítra budu hovořit při jednání o státním rozpočtu také o tom, co slibovaly jednotlivé politické strany ve vztahu ke zvyšování daní. Ale já myslím, že je potřeba si připomenout, co ty politické strany slibovaly a zejména tedy Věci veřejné, jejichž nominální předseda má zájem o tuto sinekuru. To znamená - oni slibovali boj proti korupci, zažili jsme obálkovou metodu, dobře, že ji vyšetří policie, orgány činné v trestním řízení, budeme vědět, jak to bylo. Já o tom tedy skoro nepochybuji, ale to je můj osobní názor. No a bojovali proti dinosaurům. Já vám řeknu, že možná - nebo já vím, že jsem byl označován před volbami za toho hlavního politického dinosaura. Ale já vám řeknu, že takovou odvahu a takový žaludek jako vy v tomto případě bych skutečně neměl. (Slabý potlesk z levé části jednací síně.)  

Více:
Rath: Nová nesmyslná trafika pro Johna 

##PROFIL 221##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Hlavním cílem bylo ubránit Senát

8:05 Premiér Fiala: Hlavním cílem bylo ubránit Senát

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům voleb do Senátu