Seďa: Proč zvolila ČSSD v poslanecké sněmovně formu obstrukce

02.11.2011 22:03 | Zprávy

„Vláda nebrala v potaz návrhy opozice, neziskových a profesních organizací či tripartity, včetně odborů“

Seďa: Proč zvolila ČSSD v poslanecké sněmovně formu obstrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

V rámci poslaneckého klubu sociální demokracie probíhala diskuse o tom, jakým způsobem ještě může ČSSD zabránit přijetí reformních zákonů současné vládní koalice po jejich vrácení či zamítnutí Senátem. Pro přehlasování senátorů má vláda dostatek hlasů a ze způsobu arogantního chování je zřejmé, jak by hlasování dopadlo. Tady chci ještě připomenout skutečnost, že volby vyhrála sociální demokracie se svým programem, který, bohužel pro občany naší země, nemůže prosazovat.

„Vláda nebrala v potaz návrhy opozice, neziskových a profesních organizací či tripartity, včetně odborů"

Vrátím-li se k projednávání zákona o stavebním spoření, úsporná opatření v sociální oblasti a v hmotné nouzi, zvýšení DPH, zdravotní či penzijní reformy musím konstatovat, že jak ve výborech, tak na plénu sněmovny předkládala ČSSD řadu pozměňujících návrhů, které však byly koaličními poslanci odmítnuty a v řadě případů byla omezena demokratická diskuse. Vláda při schvalování těchto zákonů a škrtů, které se dotknou zejména těch nejpotřebnějších - rodin s dětmi, důchodců a lidí s nízkými či středními příjmy, nebrala v potaz návrhy opozice, neziskových a profesních organizací či tripartity, včetně odborů.

„S ohledem na rozložení sil v poslanecké sněmovně je však zřejmé, že opozice bude přehlasována a zákony protlačí i proti vůli 85% občanů České republiky"

V Senátu, kde má ČSSD většinu se podařilo prosadit vrácení či zamítnutí těchto návrhů. S ohledem na rozložení sil v poslanecké sněmovně je však zřejmé, že opozice bude přehlasována a zákony protlačí i proti vůli 85% občanů České republiky. ČSSD dlouhodobě upozorňuje na problémy, které nastanou od ledna příštího roku, zejména v poklesu životní úrovně rodin a ke zvýšení míry chudoby v zemi. Proto sociální demokraté zvolili obstrukci, jako demokratickou formu protestu proti těmto asociálním reformám s cílem oddálit přijetí a účinnost těchto vládních nespravedlivých zákonů.

ČSSD šla do této poslední možnosti s vědomím, že zřejmě české sdělovací prostředky stranící pravici i široká veřejnost nemusí pochopit důvody takto zvolené taktiky. Nicméně sociální demokraté se chtěli oddělit od paušalizovaného tvrzení sdělovacích prostředků, že parlament či poslanci schválili. ČSSD chtěla jasně deklarovat občanům naší země, že s těmito vládními zákony a škrty nemá a nechce mít nic společného, protože ty ohrozí hospodářský růst země, životní úroveň občanů a rozsah a kvalitu veřejných služeb. Zejména tato opatření jsou nesolidární a nespravedlivá. Možná, že tento politický boj - obvyklý v zavedených západních demokraciích, sociální demokraté a většina obyvatel ČR prohraje. Ale jak se říká, lepší je prohrát jednu bitvu, než celou válku.

Více:
Zaorálek (ČSSD): Pane premiére, já nebudu křičet...

##PROFIL 243##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): ANO si vybírá osobnosti na kandidátku vzorově. Ti z ní pak zase mizí

6:03 Exner (STAN): ANO si vybírá osobnosti na kandidátku vzorově. Ti z ní pak zase mizí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.