„Chtěli to schválit, když jsou Češi na dovolené.“ Rajchl se přidal k pranýřování Fialy

22.07.2024 17:18 | Rozhovor

Pokud nebudeme mít státníka typu Orbána nebo Fica, věci typu Program Fit for 55 či Green Deal pocházející z bruselské dílny se budou zavádět a těžko se tomu dovedeme vyhnout, soudí předseda PRO a advokát Jindřich Rajchl. Reaguje tak na obrovskou mediální kritiku, po níž Fialova vláda na poslední chvíli cukla od schválení tzv. českého Green Dealu, tedy sady opatření, která by zdražila Čechům život prakticky ve všech zásadních oblastech.

„Chtěli to schválit, když jsou Češi na dovolené.“ Rajchl se přidal k pranýřování Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf strany PRO Jindřich Rajchl na Václavském náměstí

Pane doktore, vláda Petra Fialy koncem minulého týdne na poslední chvíli cukla od schválení tzv. českého Green Dealu, tedy sady opatření, která by zdražila Čechům život prakticky ve všech zásadních oblastech. Jde o pouhé odložení? 

Logicky si uvědomují, že by to jejich vládu definitivně položilo. Realita je taková, že Green Deal je Evropskou unií schválen a pokud nepřijde vláda, která se bude zásadním způsobem stavět proti, všechna ta opatření dříve či později platit prostě budou. 

Už jenom to, že v současnosti 40 procent naší elektřiny vyrábíme z uhelných elektráren a ty dostávají polovinu emisních povolenek zdarma a druhou musí nakupovat a od roku 2026 budou nakupovat všechny, bude stačit na to, že se výroba elektřiny z tohoto zdroje stane nerentabilní a uhelné elektrárny se postupně budou zavírat. Nelze proto nedělat nic a je nutné se proti tomu postavit. Green Deal je obrovská zelená lež a okrádání našich občanů. 

Pakliže nepopulární Fialova vláda couvla od svého záměru, neznamená, že již nejsme okrádáni v současné době. Občané cítí ve svých peněženkách obrovský průvan, který je způsobem celou řadu nesmyslných zelených pravidel, která již zavedena jsou. Nepřijde-li vláda, která se proti těmto plánům jasně vymezí a postaví, přijde toho do budoucna mnohem víc s daleko horšími dopady na naše peněženky.

Premiér Fiala ovšem popíral, že by vláda měla v plánu zavádět opatření, o kterých média informovala. Mediální palba byla ovšem silná, nejsilnější deníky psaly o Fialově zeleném teroru. Bude se k tomu vláda chtít po letních prázdninách vrátit?

Chtěli to schválit právě v období prázdnin, kdy jsou lidé na dovolených, je okurková sezóna a nic moc se neřeší. Proto čekali, že jim to projde. Podobně postupuje i Evropská unie. Program Fit for 55, který je základním chapadlem Green Dealu, byl schvalován rovněž takto přes léto. Odpor občanů a rozjíždějící se obrovská kritika vládu vystrašila natolik, že cukla. Jestliže zde bude pokračovat tato Bruselu konformní vláda, dříve nebo později tyto věci bude muset zavést, protože se k tomu zavázala. Jestli tu nebudeme mít státníka typu Orbána nebo Fica, těžko se tomu dovedeme vyhnout.

My ve straně PRO jsme jasně proti všem těmto opatřením, chceme zrušit emisní povolenky, odejít z Lipské burzy a v žádném případě nehodláme plnit podmínky, které nám pro dostavbu bloků v Dukovanech a Temelíně stanovuje Evropská komise. 

Při srovnání cen plynu u nás a v Maďarsku, tam lidé platí třetinu toho, co u nás. Přestože vyrábějí mnohem méně elektřiny než my. Ve straně PRO říkáme, že by do vedení státu měli přijít politici, kteří nebudou lidem vysvětlovat, proč mají za elektřinu platit třikrát tolik než v Maďarsku, ale zařídí, že naši lidé budou platit stejnou cenu jako Maďaři.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Souhlas, zadny komentar neni treba pridavat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePavel Mareš , 22.07.2024 17:52:33

|  8 |  0

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …