„Kdo mu připravoval podklady? Tím chtěl lidi uklidnit?!“ Expert opravil Fialovy informace podané národu. Zásadní

24.06.2022 4:36 | Rozhovor

Premiér Petr Fiala (ODS) přednesl ve středu večer projev k českému národu, který zprostředkovalo hned několik televizí, aby se dostal k co největšímu počtu diváků. Týkal se energetické krize, dopadů cen na domácnosti i firmy. Zazněla ale i bojovná slova, jak se Česká republika vydá na těžkou cestu k vlastní energetické suverenitě. Jenže premiéra sledoval i přední expert v oblasti energetiky a zvláště plynárenství, bývalý šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček. A ten se hodně pozastavil nad některými řečenými fakty.

„Kdo mu připravoval podklady? Tím chtěl lidi uklidnit?!“ Expert opravil Fialovy informace podané národu. Zásadní
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý šéf Pražské plynárenské, Pavel Janeček

Premiér Fiala ve svém projevu označil dva hlavní viníky současné těžké situace s energiemi. Andreje Babiše a Vladimira Putina. Lze to tímto způsobem zjednodušit?

Určitě ne. Hlavním viníkem celé plynové krize je evropská energetická politika pod vedením Německa a nesmyslně prosazovaný Green Deal. Faktory, které zmiňoval pan premiér, jsou rozhodně také důležité. Rusko má nepochybně svůj podíl viny, protože vede konflikt na Ukrajině, a pan bývalý premiér Babiš má svůj podíl viny, protože nediverzifikoval zdroje plynu pro Českou republiku. Není to však vina pouze pana Babiše, ale vina všech minulých vlád. My jsme tupě přijali filosofii levného ruské plynu navždy a nezamýšleli se nad tím, že může dojít k nějaké krizi.

S tím souvisí také privatizace české plynárenské sítě do rukou německé společnosti RWE v roce 2002, která nám znemožnila ovlivňovat cenu plynu na území České republiky s tím, že největším a hlavním viníkem privatizace je sociálnědemokratický premiér Vladimír Špidla, ten to velmi nezvládl a prodal onu zlatou akcii. Ta byla jakousi pojistkou pro možnost ovlivňovat plynárenský byznys na území naší země. Přesto později dělal poradce mnoha českým vládám.

V projevu premiéra zaznělo, že právě současná vláda zajistila historicky největší zásoby plynu na příští zimu. Zásobníky prý nikdy nebyly v tomto období tak zaplněné. Neřekl už ovšem, že plynové zásobníky nejsou v českých rukách. Je toto zpráva, která může české občany uklidnit?

Nejsem a nechci být politikem, a proto si mohu dovolit říct, že to je úsměvné. Rychlost plnění zásobníků souvisí s krizovou situací, která v minulých letech v žádném případě nebyla. To je alfa omega celé věci. Klíčové je, že to nejsou naše zásobníky, přesto pan premiér explicitně řekl “naše zásobníky”. Přesnější by bylo říci zásobníky na území České republiky. Důležité je také říci, že ti, kteří plní zásobníky na našem území, to dělají dobrovolně. Není to nic, co by vláda byla schopná vynutit. Činí to převážně zahraniční obchodníci a týká se to zásobníků v ČR, které jsou většinou v zahraničních rukou. Největší obchodník na území naší země je společnost Innogy, která je stoprocentně vlastněna maďarskou státní společností. Innogy tady má 1,4 milionu zákazníků a ptal bych se, kolik má na území České republiky uskladněno milionů metrů kubických plynu. Nula. Nevím, co by mělo české občany v projevu pana premiéra uklidnit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Orgáni, Koudelkové, čučkaři... Vidlák si je vychutnal. S přehledem

10:45 Orgáni, Koudelkové, čučkaři... Vidlák si je vychutnal. S přehledem

VIDLÁKŮV TÝDEN Slušný občan s policií nekolaboruje. Toho názoru je moravský bloger, aktivista a země…