Europoslankyně Konečná v ráži: Babišovi nezlomí vaz protesty pražské kavárny, ale volby. A starosta Novotný? Idiot!

08.12.2019 14:41 | Zprávy

ROZHOVOR „Nevím, jestli užitečný, ale idiot to je,“ říká na adresu řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) v souvislosti s jeho vystoupením v ruské televizi europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Promluvila o česko-ruských vztazích a ptá se: „Vy byste skákali do náruče tomu, kdo vám neustále nadává?“ V rozhovoru se vyjádřila i k tomu, co se děje kolem Andreje Babiše. Nevynechala ani teroristické útoky a v této souvislosti zmínila i vánoční trhy.

Europoslankyně Konečná v ráži: Babišovi nezlomí vaz protesty pražské kavárny, ale volby. A starosta Novotný? Idiot!
Foto: Archiv KK
Popisek: Kateřina Konečná

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přehodnotil kauzu Čapí hnízdo a obnovil trestní stíhání Andreje Babiše. Co na vývoj v této kauze říkáte? Dalo se to očekávat? 

Především se domnívám, že kauza už je příliš dlouhá a nesvědčí o dobré práci policie a státního zastupitelství. Doufala jsem, že státní zástupce buď ponechá zastavení trestního stíhání, nebo požene kauzu k soudu. Jak mají mít občané důvěru v justiční systém, když se nejen tato kauza zoufale vleče?

Kolem premiéra se toho děje v posledních dnech opravdu dost. Bruselský audit potvrdil, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů ve věci Agrofertu. Babiš ihned začal kontrovat, že je to akce zkorumpovaných udavačů z ČR, jak označil neziskovku Transparency International. Prý je to také pomsta odcházející Evropské komise. Co si o tom myslíte Vy? A jaký důsledek to všechno nakonec bude mít pro ČR? 

Pan premiér by měl ubrat plyn v rétorice a raději řešit argumenty Evropské komise. Můžeme si myslet o důvodech leccos a nemusí se nám to líbit, ale faktem je, že jsou to peníze Evropské unie a kdo platí, ten rozhoduje, to je stará pravda. Jestli se to někomu nelíbí, tak může požadovat odchod z EU.

Babiš se opřel i do samotné EK, která podle něj není autoritou na vykládání českých zákonů. Premiér se domnívá, že je celá věc podána účelově. Již dříve Babiš mluvil o tom, že důvodem může být jeho odmítavý postoj k přijetí uprchlíků, a tedy kdybychom migranty přijímali, k ničemu takovému by nedošlo. Vidíte to jako pravděpodobné? A jestli ano, tak jak se s tím vypořádat? 

Já dlouhodobě upozorňuji na to to, že je nebezpečí, že evropští vládci budou vydírat premiéra na této kauze. Proto je nejen v zájmu premiéra, ale celé České republiky, aby si premiér dal věci do pořádku. Je to pouze na premiérovi, nikdo jiný to za něj nemůže udělat.

Milion chvilek záhy po informaci o obnovení trestního stíhání premiéra oznámil data dalších protestních akcí. Ty mají opět proběhnout jak v Praze, tak následně i po celé republice. Když si vezmeme dohromady tyto protesty, obnovení trestního stíhání a to, co se děje kolem auditu, může to podle Vás nakonec Babišovi zlomit vaz? A jak by to případně ovlivnilo Českou republiku? 

Milion chvilek si může pořádat demonstrací, kolik chce, máme demokracii. Ale o vládě se rozhoduje ve volbách a věřím, že tomu tak i zůstane. Jedině volby tak mohou Babišovi zlomit vaz. Ne protesty pražské kavárny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: David Hora

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Orgáni, Koudelkové, čučkaři... Vidlák si je vychutnal. S přehledem

10:45 Orgáni, Koudelkové, čučkaři... Vidlák si je vychutnal. S přehledem

VIDLÁKŮV TÝDEN Slušný občan s policií nekolaboruje. Toho názoru je moravský bloger, aktivista a země…