Fiala je pevný asi jako vykydnutý pudink. Šichtařová o slibech, na které se vláda vykašlala

08.09.2024 14:25 | Rozhovor

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Vláda Petra Fialy se ani nepokouší splnit to, co si sama napsala do svého programového prohlášení o zrušení zbytečných úředních úkonů a zefektivnění potřebných služeb. „Může to být od počátku snaha manipulací získat přízeň voličů, a když už jsou voliči lapeni a dali hlas, tak se na ně vláda vykašlala,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová s tím, že to může být i leností a neschopností. Nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jak dnes o svém postoji k migraci hovoří premiér, jenž je ve svých postojích pevný asi jako vykydnutý pudink.

Fiala je pevný asi jako vykydnutý pudink. Šichtařová o slibech, na které se vláda vykašlala
Foto: Svobodní
Popisek: Markéta Šichtařová, kandidátka do Senátu za Sovobodné na Praze 4

Z příloh k návrhu státního rozpočtu na příští rok, který ministerstvo financí poslalo vládě, vyplývá, že se počet státních zaměstnanců v příštím roce zvýší zhruba o 1200. Výdaje na jejich platy vzrostou o 11,2 miliardy na 277,8 miliardy korun. V programovém prohlášení vlády lídři pětikoalice přitom píší, že „na základě inventury všech agend státu do konce roku 2023 představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst. Zbytečné úřední úkony zrušíme a potřebné služby zefektivníme“. Co může vést vládu k tomu, že nejen slib ani po třech letech fungování neplní, ale počty státních zaměstnanců naopak navyšuje?

Já opravdu nevím, proč vláda neplní své sliby, proč se o to ani nepokouší. Nevím, jaké psychologické nastavení může někoho vést k takové nepoctivosti. Může to být lenost. Může to být od počátku snaha manipulací získat přízeň voličů, a když už jsou voliči lapeni a dali hlas, tak se na ně vláda vykašlala. Může to být neschopnost. Těch vysvětlení je více. Každopádně jisté je jedno: Neexistuje žádná objektivní ekonomická příčina, která by to ospravedlňovala.

Na středečním jednání předsednictva tripartity přislíbil ministr financí Zbyněk Stanjura odborům, že objem prostředků na platy ve veřejném sektoru by se od 1. ledna 2025 mohl zvýšit o 8 %. Pikantní je, že si premiér Petr Fiala vyžádal deset dnů na nalezení vlastního konkrétního řešení návrhu. Pokud byste mu měla poradit, jak by to řešení mělo vypadat i s ohledem na to, že v příštím roce se konají volby a pětikoalice určitě nebude chtít přijít o hlasy tohoto voličského segmentu?

Počkejte, tohle je divné, měla bych snad někomu radit s ohledem na volby? Já jsem ekonomka. Já nejsem marketér. Jak vyhrát volby, nechť radí volební stratégové. Já mohu radit pouze a jen s ohledem na ekonomiku a nebudu se propůjčovat k tomu, abych uhýbala od faktů a manipulovala je tak, aby to vyhrálo volby. Takže ekonomicky opodstatněný návrh zní, že by se měly mzdy ročně valorizovat o produktivitu práce očištěnou o inflaci. A tomu tedy 8 %, bohužel, neodpovídá.

Vše nasvědčuje tomu, že český zástupce v Evropské komisi získá místo komisaře pro energetiku. O Josefu Síkelovi, na něhož toto křeslo čeká, se v energetické branži povídá, že docela rozumí obchodu, méně rozumí průmyslu a jestli něčemu opravdu nerozumí, tak je to energetika. Pokud je na tomto šprochu pravdy trochu, lze si od dosavadního ministra na tomto postu v Bruselu něco příznivého slibovat?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud jde o svobodu slova, tak měl asi vrchní cenzor Foltýn na mysli slovo vlády, která může říkat cokoliv a dělat pravý opak., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 08.09.2024 15:06:16
Volebním programem to začalo a způsobem vládnutí to pokračuje - lež za lží, propaganda místo pravdy, utrácení na Ukrajině místo úspor.

|  7 |  1

Další články z rubriky

Ukončit asociální vládu. Lékař z SPD Nečas má příběhy od lidí

23:00 Ukončit asociální vládu. Lékař z SPD Nečas má příběhy od lidí

Předražené energie, zdražování základních potravin, nízké platy, prudké navýšení daní z nemovitostí.…