Fialův rozpočet? Tajné. Vojenský historik tuší, co se lidé nemají dozvědět

13.07.2024 20:02 | Rozhovor

Ministerstvo obrany v současné době odmítá sdělovat informace o početních stavech osob a techniky, nejnověji pak vláda vůbec nechce sdělovat informace o státním rozpočtu. Údajně proto, aby se je nedozvěděl protivník. Vojenský historik Jiří Fidler se tomu směje. Nevěří, že by se informace – jako obvykle – nedostaly ven. Domnívá se, že v případě obrany panují obavy spíše z toho, aby se veřejnost nedozvěděla, „co všechno se v resortu odkloní či prožere“. Fidler reagoval i na ambiciózní plány NATO na výstavbu 35 až 50 nových brigád. Je to záměrně nadhodnocené, má jasno.

Fialův rozpočet? Tajné. Vojenský historik tuší, co se lidé nemají dozvědět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Fidler

Médii proběhla minulý týden zpráva, že plánovači Severoatlantické aliance požadují výstavbu 35 až 50 nových brigád. Co si o tomto požadavku myslíte?

V tomto okamžiku si nemohu myslet téměř nic. Neznám původní zadání, neznám vyhodnocení případných hrozeb, chybějí mi jakákoli data k této problematice. Vzhledem k značnému rozptylu požadavku mohu pouze předpokládat, že experti Aliance onen požadavek poněkud nadcenili, aby očekávaná redukce ze strany politiků nebyla pro původní cíl likvidační.

Takže je to nadnesený cíl?

Vojenským odborníkům nezbývá nic jiného než na počátku požadavky nadsadit. Pokud by hned přišli s realistickým požadavkem, politici by jej okamžitě osekali, takže výsledek by realistický nebyl.

Závěr z jednání hlav států a vlád Aliance ve Washingtonu v tomto týdnu však uvádí, že bude třeba zvýšit náklady jednotlivých zemí na obranu nad ona magická dvě procenta. Takže politici zde o nějaké redukci asi neuvažují...

Deklarace je deklarace, nikoli realita. Stejně jako v minulosti, některé státy deklaraci splní, ať proto, že se cítí ohroženy, nebo proto, že jejich politici chtějí být podrbáni za ouškem. Některé státy k tomu ale přistoupí ve stylu, že řeči se vedou a pivo pije, neboť si jejich politici nebudou chtít naštvat obyvatelstvo náklady, jež nepovažují za nezbytné. Je zde příliš mnoho faktorů, přičemž relevantní je pouze ten, který se týká bezprostředního pocitu ohrožení a většinového sdílení takového pocitu.

Dobře, zde se tedy necháme překvapit, a vraťme se ke konkrétnímu vojenskému posílení. Jak se požadavek aliance na 35 až 50 nových brigád promítne v úkolech pro Českou republiku?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No přece takto u nas funguje cela statni sprava!! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevodnař , 14.07.2024 9:56:57
Kolik mame generalu na jednoho vojaka kolik mame starostu na jednoho občna kolik mame policajtu na jednu hlavu??? A tak se da pokračovat ve všem nebo vlastne NE!!! Neustale nam všichni tito vyžirači statniho rozpočtu ještě ke všmu CHYBI!!!!!!!!!!!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …