Kdyby Slonková s Kubíkem lezli do domu v Americe, tak je zastřelí. A ty demonstrace, to bylo typické chování Pražáků, říká advokát Kříženecký

10.12.2018 20:29 | Zprávy

ROZHOVOR „Sabina Slonková s Jiřím Kubíkem chtěli vyvolal senzaci. Ale kdyby je Babiš zaplatil, tak to pro něj nemohlo dopadnout lépe,“ říká známý advokát Miroslav Kříženecký. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vrátil nejen k reportáži, ve které mluví Andrej Babiš mladší, ale vyjádřil se například i k údajnému střetu zájmů ohledně premiéra Babiše a čerpání fondů z EU. Prozradil také svůj pohled na to, co se v těchto dnech děje ve Francii. Velmi rázně pak promluvil k BIS a jejich nové zprávě.

Kdyby Slonková s Kubíkem lezli do domu v Americe, tak je zastřelí. A ty demonstrace, to bylo typické chování Pražáků, říká advokát Kříženecký
Foto: krizenecky.cz
Popisek: Advokát Miroslav Kříženecký

Podle právníků Evropské komise je Andrej Babiš ve střetu zájmů kvůli čerpání fondů z EU. Babiš to označil za lži. V tisku se také objevilo, že Česku kvůli němu hrozí vracení dotací. Pane doktore, co na to říkáte?

Já souhlasím s tím stanoviskem, že jestliže jsme dodrželi v daném případě české zákony, že to bylo předáno do svěřenských fondů, tak je to v pořádku. Tento týden jsem v rádiu cestou ze soudu slyšel fundovaný názor nějaké dámy, která poukazovala na to, že tomu teď šéfuje Babišův bývalý spolupracovník. A já říkám – a co? Buďto prostě budeme pracovat s fakty, nebo budeme pracovat s chimérami. Nádherně je to vyjádřené v jednom rozhodnutí Ústavního soudu – že je naprosto nepřípustné pracovat s domněnkami, z těchto domněnek vyvozovat závěry a ty brát jako prokazatelná fakta. To prostě nejde. Samozřejmě v novinařině ano.

Uvažuji tak, že když jsi s ním spolupracoval, tak určitě máte společné zájmy. Ano, tato úvaha je možná, ale je hloupá z hlediska odpovědnosti České republiky za vracení dotací. Vždyť snad tehdy o tom někdo zodpovědný rozhodoval! A víte, ona přece jen ta Evropská komise bude muset dodržovat nějaká pravidla, zákony. Oni nám odsouhlasili tu možnost svěřenských fondů. Já neříkám, že je to všechno srozumitelné, čitelné…, ale je to fakt a argumentace takzvaných odbornic, že tomu šéfuje jeho bývalý kamarád nebo spolupracovník, je sice pravdivá, ale nesmyslná z hlediska řešení problému.

Pravda je, že kolem Andreje Babiše se stále něco děje, v posledních týdnech se ale dost přitvrzuje. Začalo to reportáží Slonkové a Kubíka, která se objevila jen několik dní před 17. listopadem. A vyvolala velmi rozporuplné ohlasy. Jak to jako právník hodnotíte?

Všichni, pokud jsme dobře vychovaní, víme, že svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého. A jestliže přijdu k někomu takzvaně na rozhovor a jsem vybaven nahrávacím zařízením, tak samozřejmě vím, že určitým způsobem zasahuji do jeho práv. Domnívám se, že to už je skutečně přes čáru. Zejména pokud se nějakým způsobem využívalo nebo zneužívalo to, jestli je Andrej Babiš mladší k tátovi v dobrém, nebo ve špatném vztahu. A jestliže opravdu tehdy stál u dálnice, choval se jako blázen, a odvezli ho tedy do ústavu, jestli je tedy skutečně nemocný, tak je to už opravdu moc. A přece jen v tom Švýcarsku se na ochranu osobnosti dost dá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Myslíte, že u Ústavního soudu uspějete?

Dobrý den, myslíte, že máte šanci uspět u ÚS se zrušením ustanovení konsolidačního balíčku? Zatím soud žádné obdobné stížnosti nevyhověl. A nezkoušelo už stížnost podat ANO? Na co při stížnosti spoléháte ?Co přesně vlastně chcete zrušit? A kde najdu seznam těch, co návrh také podepsali? Vidím, že od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Tak nenáviděná vláda není nikde. A výsledek?“ Hampl o opozici v ČR. Temný plán na udržení Fialy

4:44 „Tak nenáviděná vláda není nikde. A výsledek?“ Hampl o opozici v ČR. Temný plán na udržení Fialy

„Téměř nikde na světě není vláda tak nenáviděná jako u nás. Nikoho vhodnějšího si opozice přát nemůž…