Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

08.09.2024 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších tváří bratislavské politiky devadesátých let později působila i na ambasádě v Budapešti. V Praze jsme s ním hovořili na konferenci GLOBSEC. O tom, jak se v posledních dvou letech změnil svět a co to znamená pro náš region.

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peter Weiss

Jsme na konferenci GLOBSEC, kde se mimo jiné řeší, jakou pozici by si měl středoevropský region najít v dnešním světě. Myslíte si, že jsme v nějaké přelomové situaci, kdy je třeba si pozici a vlastní zájmy definovat nějak nově?

Celá Evropská unie je v nové situaci. První člověka samozřejmě napadne válka na Ukrajině, která znamenala rozbití evropské bezpečnostní architektury vybudované v Helsinkách roku 1975. Začaly se vypovídat třeba i smlouvy o odzbrojení. Takže jsme v kvalitativně nové situaci.

Máme nové výzvy i v tom, jak se mění poměry sil ve světovém řádu. Před dvaceti lety měla Čína asi čtyři procenta světového HDP, teď předbíhá Evropu a dobíhá USA. Myslím, že je nedoběhne, ale je to určitě výzva.

A nyní přišla válka, která nás probudila z našeho pacifistického snu. My jsme si po roce 1989 mysleli, že mír tu bude navždy a nic nám nehrozí. Teď je tady nová situace a ani naše armády, ani naše zbrojní výroba na ni ještě nebyly schopny zareagovat. Pořád si udržujeme nějakou iluzi, že ruského agresora uspokojíme tím, že mu předhodíme dvacet procent území Ukrajiny.

My jako středoevropské země, které jsou členy EU a NATO, jsme postaveny před výzvu, jakým způsobem přispějeme k tomu, aby EU z této proměny světa vzešla silnější, aby ty změny zvládla. Zatím se k tomu stavíme spíše různě, jak jsme viděli i v evropských volbách, kde posilovaly spíše odstředivé tendence.

Já jsem zde se zájmem sledoval diskusi, za jakých podmínek by měli přistupovat k EU noví členové. Protože teď už rozšiřování EU není jen o tom, že budeme mít větší území a větší společný trh, ale teď už je to geopolitická nezbytnost.

Pokud Evropská unie chce být relevantním globálním hráčem proti miliardové Číně a Indii, proti USA, které nám utekly v technologickém vývoji, tak musíme něco dělat. A třeba rozšíření EU o Ukrajinu by nebyla jen nějaká pocta Ukrajincům, že se statečně brání. Je to geopolitická nezbytnost.

Integrovat západní Balkán, to je nezbytné z hlediska bezpečnostního.

Pro politiky to znamená, aby občanům realisticky řekli, jaké ty výzvy dnes jsou. Pro běžného člověka, který tvrdě pracuje, aby uživil rodinu, jsou to dnes příliš odborné a abstraktní záležitosti. Ale my musíme ty lidi získat, aby pochopili, co se to tu děje.

Dnes jsem tu měl obrovský zážitek z vystoupení dánské premiérky. Dánsko je pětimilionová země, stejně jako Slovensko. Jaký konsenzus tam panuje ohledně války na Ukrajině. Jak se lidé shodují, že se EU musí rozšířit. Jaký leadership prokázala, jak dovede věci lidem vysvětlovat.

Tvářit se, že to vyhnije a my se vrátíme k byznysu, co jsme dělali včera, to je strategicky velmi nebezpečné.

A když bychom se tedy zaměřili na ten náš region střední Evropy?

Střední Evropa se v tomto trochu rozdělila. Polsko netrpí žádnou geopolitickou naivitou, protože třikrát bylo dělené za účasti Ruska. Útokem na Polsko začala druhá světová válka a opět v tom figurovalo Rusko. Takže v Polsku lidé podporují tuto akci a Polsko, dá se říct, je připraveno i na ty špatné scénáře.

V Česku je nějaká politická situace, v Maďarsku zase úplně odlišná a u nás na Slovensku také nemáme úplně vyjasněnou pozici. Ukrajině pomáháme, a současně někteří politici říkají, že by bylo nejlepší, kdyby se už vzdala.

Kde tito lidé berou jistotu, že když Putinovým imperialistickým zájmům předhodíme dvacet procent Ukrajiny, že to za pět let nezačne znovu? Když mluvíme o míru, tak musíme mluvit o míru spravedlivém. To znamená, že budou garance na padesát let, že se takový atak nebude opakovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já od Ukrajiny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLu1 , 08.09.2024 13:30:54
nic nechci. Ukrajina je jen zmar a bída, svrab a neštovice, nedovedu si představit vůbec nic pozitivního, co by mohla nabídnout. Ostatně, zatím jen plnými hrstmi bere a bere, všechno tam padá jak do černé díry, občas se provalí, že to někdo ukradl a odklonil k vlastnímu prospěchu, zamete se to pod koberec a jede se dál, logicky, protože to zjevně sahá až do nejvyšších kruhů. Vyváží se jen nekvalitní, mnohdy až nebezpečný, shit, zločin, porušování smluv, vydírání, však to každý zná. Mimochodem, pan Weiss by si především mohl skáknout k zubaři. To, co mu čouhá z úst, je na zvracení.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

16:39 Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

Sociálně vyloučené lokality jsou důsledkem špatné politiky předchozích vlád, které umožnily spekulat…