Paraziti, „kalousci", Romové. Práce by tady bylo dost, říká pravicový předák a útočí na „vykradače" Okamuru

16.05.2014 8:14 | Zprávy

ROZHOVOR Pracovních míst by v České republice bylo dost, kdyby stát zbytečně nebrzdil podnikatele. Tomio Okamura není žádný euroskeptik a navíc ve své kampani „vykrádá nás". I to sdělil ParlamentnímListům.cz místopředseda pravicové Strany svobodných občanů a kandidát do Evropského parlamentu Tomáš Pajonk.

Paraziti, „kalousci", Romové. Práce by tady bylo dost, říká pravicový předák a útočí na „vykradače" Okamuru
Foto: Ivan Dostál
Popisek: Tomáš Pajonk během kampaně ve Valašském Meziříčí

V některých předvolebních průzkumech k evropským volbám mají Svobodní okolo pěti procent, takže máte poprvé šanci překročit onu pomyslnou hranici. Téma ohledně eura máte podobné s ODS. Myslíte si, že přetáhnete ke své straně právě část bývalých voličů ODS?

Stovky voličů asi ano, ale na masivní odliv zbytku voličů ODS nečekáme. ODS totiž zbylo tvrdé jádro voličů. To vykazuje podobné znaky jako tvrdé jádro voličů KSČM. Mnozí z nich jsou totiž emocionálně zatížení na značku, která pro ně mnoho znamenala. Pro některé úspěšná 90. léta v případě ODS, případně nostalgii po jistotách za socialismu u voličů KSČM.

Obě tyto skupiny volí spíše emocionálně, protože v opačném případě by nemohly dát mandát lidem, kteří hlasují právě proti jejich zájmům. ODS tak často hlasovala proti drobným podnikatelům a živnostníkům, KSČM proti sociálně slabým a nízkopříjmovým skupinám. ODS zvyšováním daní, místo rušení drahých agend státu. KSČM například podporou obnovitelných zdrojů. Vůbec, KSČM je dnes stranou, která více než jiné slouží jako jakýsi snadný zdroj obživy hlavně pro své funkcionáře.

Strana Svobodných občanů se profiluje euroskepticky, podobně jako Úsvit přímé demokracie. V čem se však v pohledu na Evropskou unii lišíte?

Pohled Úsvitu se zdá být spíše „eurorealistický“. Jejich heslem je, za EU efektivnější! Svobodní ale ví, že samotné základy EU jsou problém, že záměr tvůrců EU byl od začátku jasný, a to vytvořit evropský národ či evropskou federaci. Všechny instituce EU jsou nastaveny na propagaci „evropských hodnot“, což je pro mě značně neuchopitelný pojem. Proti snahám o federalizaci Evropy jsou Svobodní od svého založení v roce 2009.

Úlohou Svobodných v EP tedy bude co nejvíce brzdit další evropskou byrokracii a zkoušet zrušit starou. Dále pak vyjednávat výjimku z přijetí eura pro všechny země EU a snížení povinných odvodů do evropského rozpočtu.

Za Úsvit kandiduje na čísle 3 paní Radostová, která by nejraději udělala evropský registr fotbalových chuligánů a hledala dotace pro fotbalisty, což nedopadne jinak než další byrokracií a zaměstnáním těch pravých odborníků na fotbal v Bruselu. Velká Británie svůj problém s agresivními fanoušky vyřešila už dávno i bez evropských směrnic.

Úsvit přímé demokracie se snaží získat přízeň voličů také díky kampani zaměřené proti imigrantům. Myslíte si, že bude účinná?

Úsvit, tedy spíše Tomio Okamura, dokáže výborně otevřít témata, která se ostatní otevřít bojí. Předvolební plakát by nasvědčoval tomu, že záměrem je navnadit voliče a skrytě naznačit, že imigranti = občané tmavší pleti = Romové. Pan Okamura možná myslí, že tím se dají získat snadné body, protože jiné strany se k problematice takto ostře nevyjadřují. Ostatně se již vyjadřoval k tomu, že by rád Romy deportoval do vlastního státu či jiné země, což je samozřejmě strašná a nereálná pitomost.

Svobodní jsou stranou o třech tisících členech a příznivcích. Úsvit má 9 členů. U nás uvnitř demokracie opravdu funguje a není to jen marketingová nálepka. Hledáme a chceme spojit všechny, kdo mají odvahu vystoupit z pohodlné zóny „nadávám u piva a na Facebooku“, do zóny „za něčím si stojím a umím se zapojit“.

Budeme hájit zájmy lidí, které současný systém poškozuje, neboť nechtějí nebo neumí být parazity na ostatních.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …