Půjde Babiš do prezidentské volby, nebo ne? Tento hlas hodně napoví

18.09.2022 5:00 | Rozhovor

„Demonstrace byla podle mě mohutným projevem přání, nenávisti a nechuti lidí k současné vládě. Není to však právní způsob, jakým se vláda odvolává,“ říká novinář, spisovatel a bývalý politik hnutí ANO Martin Komárek. Současně by zatím nepřeceňoval rostoucí popularitu protestních stran.

Půjde Babiš do prezidentské volby, nebo ne? Tento hlas hodně napoví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér, předseda hnutí ANO Andrej Babiš navštívil Orlovou

Společnost SANEP uvedla, že strana PRO Jindřicha Rajchla by získala 5,3 procent a dostala by se tak do Sněmovny. Avšak Komárek je v hodnocení opatrný: „V tuto chvíli bych byl ještě opatrný a zásadní význam bych tomu nepřikládal. Hodně záleží, jak budou lidé srozumění se zastropováním cen, se kterým přišla vláda. Radikální nálady se mohou otupit, ale také nemusí. Jednomu průzkumu bych ještě význam nepřikládal,“ řekl.

Demonstrace, jejíž účast je odhadována kolem 70 tisíc, byla podle něj mohutným projevem přání, nenávisti a nechuti lidí k současné vládě. „Na druhou stranu bych chtěl připomenout, že se v roce 2019 před covidem sešlo proti Babišovi na 250 tisíc lidí a Andrej Babiš neodstoupil a dovládl celkem v klidu. Demonstrace je v našem demokratickém systému právo, je zásadní a je dodržováno. Politici ho nijak neomezují, což je dobře. Neomezoval ho Babiš a neomezuje ho ani Fiala,“ uvedl spisovatel a novinář. Podotkl však, že demonstrace není obyčejně právní způsob, jakým se vláda odvolává. K tomu slouží jiný nástroj – volby.

Z nálepkování se stává spirála hrubostí a neurvalostí

Komárek také po demonstraci v komentáři uvedl, že by vládní pětikoalice měla brát protesty vážně. Je to tím, že sám býval členem hnutí ANO, kdy zažil výše zmíněné protesty proti vládě? „Ne, to tak vůbec není. Já si myslím, že v zemi, jakou je Česká republika, je svoboda názoru posvátná. Pokud jsou názory hlásány v souladu se zákonem, nevyzývají k násilí nebo nejsou xenofobní či rasisticky zaměřené vůči jiným lidem, jsou pořádku. Pro mě lidé, kteří mají jiný výklad války, nejsou nepřátelé, ale názoroví oponenti. Jejich důvody chápu, pokud nejsou fanatici, a měli bychom s nimi diskutovat, nikoliv je paušálně známkovat,“ doporučil.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Nálepkování obecně považuje za velký problém. Vidět ho můžeme i v současné předvolební kampani. „Nedělají to jenom vládní strany, těmi nejumírněnějšími jsou Piráti, ale když Andrej Babiš označuje své oponenty jako organizovaný zločin, také se jedná o nálepkování, které se vůbec nehodí. Když to užíváme proti sobě navzájem, tak přichází spirála, která se stává spirálou hrubostí a neurvalostí a v normálních lidech samozřejmě vzbuzuje údiv i odpor vůči politikům,“ sdělil Martin Komárek.

Právě zastropování energií, které vláda dříve odmítala, vidí jako jeden z důsledků demonstrace. Politika je z jeho vlastní zkušenosti navíc velmi chaotická, a aby se politici dokázali rychle na něčem shodnout, potřebují většinou silný impuls. „A tím impulsem byla ta demonstrace. Ale musím vytknout před závorku, že se jedná o mé mínění, nevidím Fialovi do hlavy a nemám interní zprávu, že tomu tak bylo. Vláda uvažovala o celém vějíři možností, co s cenami energií dělat, a zastropování není v souladu s přesvědčením většiny vlády. Jde o státní zásah a oni nejsou pro řízení státem, ale rozhodli se, že jiná možnost nezbývala a zjistili, že cenový skok plynu a elektřiny by skutečně v zimě mohl firmy i domácnosti položit,“ vysvětlil.

Ruský plyn není otázkou morálky, ale bezpečnosti

Jak je možné, že novináři slýchají stejné věty od současné opozice (minulé vlády), jako slýchali od bývalé opozice (současné vlády)? Pozdní opatření, nefunkční, nedostatečná, korupce, střet zájmů… Jde o klasickou politickou rétoriku? „Je to politická rétorika už od 90. let, kdy Miloš Zeman přišel s tím, že půjde vládě Klause po krku a řekl, že je to vláda tunelářů, zlodějů a prestitutek. Zahájil spirálu z mého pohledu nepřijatelnou v rétorice politika, a ta se opakuje dodnes a bude se opakovat dále. Současná vláda spílala před rokem do estébáků, a teď to Babiš uplatňuje na tuto vládu,“ uvedl Komárek s tím, že volič se v tom vyznat nemůže. Měl by proto číst mnohé zdroje, nikoliv jen jeden, a dělat si vlastní obrázek z toho, co mu předkládají média, co zažívá v okolí a rozhodně se neřídit permanentní politickou kampaní a rétorikou.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Vládní rétorika ohledně nošení více svetrů, jak doporučila šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, to bylo podle Komárka trochu legračně řečeno. „Ale výzvy, abychom šetřili, pokud nejsou doprovázeny výzvami ke kontrole revizory či policie, jsou na místě, protože tuhle zimu, kdy přecházíme od ruského plynu k jinému, je třeba snížit spotřebu v zájmu celé země. A výzvy k šetření nejsou nějakou raritní záležitostí našich politiků. Slyšeli jsme Ursulu von der Leyenovou a mluví o tom celá Evropa. Když trochu ušetříme a snížíme teplotu, pomůžeme národnímu hospodářství a za rok to bude v pořádku. Závislost je objektivně nebezpečná, Putin si dělá v Evropě rukojmí a my se třeseme zimou, ale ne strachem,“ upozornil bývalý politik a komentátor.

Oproštění od ruského plynu není dle jeho názoru otázkou morálky, ale zásadní bezpečnosti. Jestliže je Evropa závislá na plynovodu a ropovodu z Ruské federace a tamní prezident Vladimir Putin se rozhodne je vypnout, nastane zima a rozvrat společnosti. „Obchod není morální, Amerika také obchoduje se Saúdskou Arábií,“ připomněl s tím, že protiruské sankce nejsou sice tak účinné, jak by si Evropa přála, ale jde o jedinou možnost, jak vyjádřit rozhořčení a nesouhlas s agresí proti druhému, a z tohoto pohledu jsou správné. Domnívá se, že kdyby Evropa nereagovala na agresi Ruska proti Ukrajině, zcela by popřela hodnoty, na kterých stojí.

Babišovi je lépe v premiérském křesle

Martin Komárek také odpověděl na otázku, zda je inflace, zdražování energií a vše, co s tím souvisí, českou daní za pomoc Ukrajině. „Já to vidím tak, že když 150kilový člověk mlátí 12leté dítě, budu ho bránit, i když mohu přijít k úhoně, protože tak je to správné. Jasně, že je to ruská protiakce a Evropu bolí, ale kdybychom mlčeli k nezaviněné agresi, tak de facto pomáháme spolupachateli. Je správné ho podpořit, dodávat zbraně a nesouhlasit s jakoukoliv agresí. Nejde o Rusko, jde o čirý agresivní akt jednoho státu proti druhému. K válce nebyl žádný důvod,“ vyjádřil svůj názor Komárek.

Nakonec okomentoval právě probíhající soud s bývalým premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, a to kvůli manipulaci s veřejnou zakázkou. Komárek si chce počkat na rozhodnutí soudu o tomto dlouho vyšetřovaném případu. Zdůraznil však, že celé obvinění, ani soud a dokonce ani případný výrok o vině nemá vliv na popularitu Andreje Babiše. Jeho popularita je stálá a mírně roste. Jemu naklonění lidé nevěří, že něco udělal, ale věří, že jde o politické spiknutí nepřátel.

Pochybuje, že by Babiš nakonec kandidoval na prezidenta. „Andrej Babiš má vždy řadu možností, rozhoduje se mezi nimi na poslední chvíli, ale určitě by mu bylo lépe v premiérském křesle než v prezidentském. A jak to tak vypadá, má velmi slušnou šanci vyhrát, i když se za tři roky může stát spousta věcí,“ dodal Martin Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…