Řekl to. Pohrdá jejich rozumem! Komentátor se znovu podíval, co vzkázal Fiala zaplněnému Václaváku

09.09.2022 16:11 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Na sobotní demonstraci proti vládě Petra Fialy dorazilo minimálně 70 tisíc lidí. Komentátor Tomáš Vyoral si všímá, co premiér na dálku vzkázal zaplněnému Václavskému náměstí. Řeč nebyla jen o „proruských“ organizátorech akce, jak se později snažil Fiala vysvětlit. Pochybnosti podle Vyorala skutečně padly i na hlavy všech lidí účastnících se demonstrace.

Řekl to. Pohrdá jejich rozumem! Komentátor se znovu podíval, co vzkázal Fiala zaplněnému Václaváku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě. Naplněné Václavské náměstí chtělo demisi premiéra Fialy

Již pár dní od ní uteklo, ale jak hodnotíte demonstraci na Václavském náměstí?

V zásadě pozitivně. Důležité je, že proběhla v klidu, bez vulgarit a s velmi slušným počtem příchozích. Za což všem lidem, kteří tam byli, děkuji. Jakkoliv si nedělám iluze, že by nějak zásadně tato demonstrace změnila status quo, tak rozhodně vyslala silnější signál, než vysílá známý signalista a ukrajinský premiér Petr Fialenko.

Důležitým aspektem, který je ale potřeba ohledně proběhlé demonstrace zdůraznit, jsou mainstreamová média v čele s nevyváženou, neobjektivní a závislou ČT. Všimněte si, jak mainstream velmi opatrně našlapoval ohledně informování o připravované protivládní demonstraci a v zásadě i o průběhu jí samotné. Vzpomeňme si, jakou medializaci měly naopak demonstrace Milionu chvilek proti demokracii primárně namířené proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Jak média veřejnost nepokrytě zvala, ČT a její úderníci následně v živých přenosech takřka souzněli s demonstranty. A nynější informování o demonstraci proti Fialově vládě? Jen aby se neřeklo.

Což se mávnutím proutku změnilo poté, co se – k hrůze takzvaných lepších lidí a mainstreamu – ukázalo, že na akci přišlo minimálně 70 tisíc lidí. Ne-li o desítky tisíc více. Najednou se režimu věrní novináři začali rozepisovat o proruských živlech, fašistech, pochybných organizátorech a tak všelijak podobně. Zkrátka stejně jako za minulého režimu museli řádně pošpinit ony podvratné živly, které se kriticky staví k současné vládní garnituře, jež staví před zájmy vlastních občanů zájmy Ukrajinců, USA, Bruselu, Berlína… Doplňte si sami.

Jedna demonstrace asi vládu nepoloží. Nicméně, je září a je ještě relativně teplo. Očekáváte, že ta další bude mít větší účast?

Pokud bude situace a arogantní vládní politika pokračovat nadále tak bezútěšně jako doposud, o čemž v zásadě nepochybuji, tak je větší účast velmi reálná. Navíc, jak říkáte, zatím je teplo. Jakmile začne zima a elektřina a plyn nebudou, nebo resp. budou, ale za nekřesťanské a pro mnohé nedostupné peníze, tak uvidíme. Pak možná ti nahoře, co sejí vítr, sklidí bouři.

Co si myslíte o Fialově reakci, že demonstraci svolaly proruské síly, na které si trvá?

Petr Fiala jen svým arogantním vyjádřením dokazuje, jak mimo je on či jeho PR tým a jak pohrdá občany, jejichž světonázor je v rozporu s tím jeho.

Mimochodem, odcitoval bych z ČTK rozšířenější část Fialova vyjádření: „Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá… Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje…“ V kontextu tohoto vyjádření si troufám tvrdit výše zmíněné. A je evidentní, že Fiala neměl na mysli jen organizátory, ale naznačil, že na Václaváku byli lidé podléhající dezinformační kampani, což je pohrdání rozumem občanů.

Jinak, na demonstraci jsem prakticky nezaznamenal jinou než českou vlajku. Když se vrátíme k protežovaným demonstracím Milionu chvilek, tak jsme mohli vidět minimálně hromadu vlajek Evropské unie. A vyvozoval z toho někdo, že jde o proeunijní síly, jejichž zájmy jsou v mnohém zjevně v rozporu se zájmy řady členských zemí – tedy i České republiky? Nevšiml jsem si.

Máte pocit, že plný Václavák alespoň některé vládní politiky zaskočil, až vyděsil? Například Pavla Blažka?

Vyděsil je možná silné slovo. Ale vzhledem k jejich vyjádřením to rozhodně nepovažují za bezvýznamnou akci, nad níž lze mávnout rukou a odbýt ji prefabrikovanou frází, že jde o proruské síly.

Myslíte si, že vláda couvne a zkusí některé požadavky z demonstrace splnit, zejména pokud jde o cenu elektřiny? Nebo nabídne obětního beránka v podobě ministra Síkely?

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
Nemyslím si, že by vláda zatím demonstraci jakkoliv reflektovala ve svých činech. Befél dostali a ten musí plnit. V opačném případě by jí, dle mého, hrozil rychlejší sešup než by mohl být ten z vůle národa.

Očekáváte, že teď budou demonstrace organizovat i jiní lidé, například Tomio Okamura nebo dokonce Andrej Babiš?

Úplně neočekávám. A pokud ano, tak to bude krajně nestrategické a ne úplně košer. Nepřijde mi, že by opoziční politici z parlamentních stran měli organizovat demonstrace. Objevit se na nich, promluvit, možná – ačkoliv i to je trochu na diskusi – ale organizaci by se měli vyhnout.

„Není mi jedno, jaká Česká republika bude,“ uvedl již oficiální prezidentský kandidát Petr Pavel. Slogan jeho kampaně je: „Vraťme Česku řád a klid.“ Co na to říkáte?

Z úst kariérního komunistického lampasáka, který by nebýt listopadu 1989 byl nyní možná členem ÚV KSČ, to zní až děsivě. Jakkoliv souhlasím s tím, že řád je třeba. Petr Pavel je bohužel typickým příkladem věčného oportunisty, jenž byl coby člen bývalé nepřátelské armády země, na niž západní elity koukají skrz prsty, „náhodou“ vytažen do čela NATO. Na takové náhody nevěřím.

Po dvaceti letech v České televizi končí moderátorka Světlana Witowská. O svých dalších krocích zatím nepromluvila. Jak hodnotíte její dráhu v ČT? Troufnete si odhadnout, kam ji „vítr zavane“?

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Paní Witowská Kolářová se postupně etablovala do podobné figury, jakou je v ČT třeba Václav Moravec nebo Jakub Železný. Ti se stali majiteli a šiřiteli jediné možné pravdy a světonázoru. Což je vidět na nevyváženém přístupu k hostům jejich pořadů, případně samotným výběrem, kdy si vyznění pořadu posichrují pozváním jen těch, kterým budou od začátku do konce přitakávat. Slovy neznámého autora: my neděláme propagandu, my jen odborně nasměrováváme. V České televizi – zejména v publicisticko-zpravodajské sekci – se tohle bohužel šíří jako mor.

Navíc Witowské vztah s ex-diplomatem a lobbistou Petrem Kolářem – toho času stojícím za prezidentským kandidátem Jiřím Drahošem a nyní za generálem Petrem Pavlem – je zcela bezprecedentním střetem zájmů a popírá novinářskou nezávislost. Kdo ví, zda paní Witowská nemá nakročeno právě do týmu prezidentského kandidáta Pavla? Petr Kolář už jistě bude vědět, jak využít sympatickou známou tvář s kontakty a konexemi v mediální sféře.

Nečekaná a velmi silná zpráva z tohoto týdne. Ve věku 96 let zemřela nejdéle vládnoucí britská panovnice, královna Alžběta II. Myslíte, že její odchod předznamenává konec „starých“ časů, jak se někde začalo objevovat?

Předně upřímnou soustrast rodině, všem blízkým i celé Velké Británii. Jinak, i taková symbolika se nabízí. Královna Alžběta II. v očích mnohých svým způsobem ztělesňovala ten svět, který jsme znali a v němž jsme vyrostli. Působila takřka nesmrtelně. Jakkoliv jsem vždy proti nekritickému zbožšťování – i posmrtnému – kohokoliv, což lze opět z médií a úst politiků číst a slyšet, tak budiž královně ke cti, že si po celou dobu vládnutí uchovala svou důstojnost, rozvahu a takt. Pro svou zemi podle všeho byla silným, ukotvujícím a uklidňujícím faktorem. Ovšem já sám nebudu pokrytecky a v souladu se současným proudem tvrdit, že jsem uronil slzu. A nemyslím to nikterak pejorativně, jenom jako holý fakt. Nechť Británie nalezne obdobného panovníka, jakým byla královna Alžběta II.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

13:07 „Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

VIDLÁKŮV TÝDEN Tržby v maloobchodu klesají či stagnují, žádné zlevnění se nekoná, konstatuje moravsk…