Slovenský poslanec Huliak: Ustoupit opozici? To by potom byl samý atentát

29.05.2024 19:01 | Rozhovor

Na Slovensku je dva týdny po atentátu na premiéra Roberta Fica stejně napjatá atmosféra mezi politiky jako dříve. První reakce ze strany opozice o smíru byly jen chlácholením, zpátky je agresivní chování. „Kdybychom stáhli zákony, jak po nás chtěli, a dali si sto dní pauzy v zasedání Národní rady s cílem uklidnit situaci, tak bychom se do budoucna vystavili riziku, že každý zákon, který by procházel parlamentem a nehodil by se opozici, by končil atentátem na některého z politiků,“ říká pro ParlamentníListy.cz Rudolf Huliak, poslanec Národní rady SR zvolený na kandidátce SNS.

Slovenský poslanec Huliak: Ustoupit opozici? To by potom byl samý atentát
Foto: Repro Facebook
Popisek: Slovenský poslanec Rudolf Huliak

Co se po dvou týdnech od atentátu na Roberta Fica odehrává na slovenské politické scéně? Vzaly parlamentní strany rozum do hrsti a utlumily svoji někdy až agresívní rétoriku proti druhému táboru?

Minulý týden jsme přijeli do Bratislavy, abychom v Národní radě jednali o zákonu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu a ještě také dolaďovali zákon o kácení. A přišli jsme na to, že se na politické situaci nic nezměnilo. Opět jsme zažívali tu klasickou politickou šikanu ze strany opozice jako dříve. Čili ty řeči ohledně jednání u kulatého stolu a podobné věci byly jen taková zástěrka. Správně jsme předpokládali, že kdybychom ustoupili a šli jednat ke kulatému stolu nebo – nedejbože – bychom ještě udělali to, že bychom stáhli zákony, jak po nás chtěli, a dali si sto dní pauzy v zasedání Národní rady s cílem uklidnit situaci, tak by to dopadlo asi tak, že bychom se do budoucna vystavili riziku, že každý zákon, který by procházel parlamentem a nehodil by se opozici, by končil atentátem na některého z politiků.

Takhle velké ústupky po vás protistrana požadovala?

Přesně tak. Chtěli po nás, aby Národní rada nezasedala a abychom my stáhli všechny zákony, které považuje za kontroverzní. To znamená o nevládních organizacích, o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, o kácení. Tedy abychom je všechny stáhli a dali si pauzu na takzvaný smír. Kdybychom na to přistoupili a nedotáhli ke schválení všechny zákony, jaké jsme chtěli, a ukončili řádné jednání 12. schůze Národní rady, tak bychom se vzdali všeho, co jsme měli v plánu. Protože zkrátka tato opozice nepřestane dělat to, co si umanula, a žádná štábní kultura její politiky se nezmění ani po atentátu. Čili ty první reakce byly jen takové uchlácholení, ty řeči o smíru a podobně. Stejně agresívně se chovají, stejně manipulativně vystupují média, tedy nic se na slovenské scéně nezměnilo. Jenom to, že to odskákal Robert Fico, který ležel v kritickém stavu rozstřílený na lůžku.

Čekal bych, že taková událost, jakou byl atentát na předsedu vlády, se stane zlomem ve slovenské politice. K ničemu takovému nedošlo?

Absolutně se nic nezměnilo. Stejně agresívní politika, stejně agresívní rétorika, stejné omezování nás, koaličních politiků, ze strany médií. Opravdu se nic nezměnilo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …