Směšný Fiala a parta pimprlat. Našimi lidmi pohrdá. Bývalý rektor Pána volá po vládě národní záchrany

13.09.2022 17:58 | Rozhovor

„Jeho arogance už přesáhla únosnou mez,“ říká na adresu premiéra Fialy bývalý rektor a zakladatel vysoké školy docent Lubomír Pána s tím, že by se měl premiér za svůj výrok ohledně protivládní demonstrace omluvit. Řekl také, v čem mu současná situace připomíná rok 1989. Velmi rázně se také vyjádřil ohledně řešení problému kolem energií. „Naivní představa pana Fialy, že členské země budou solidární, je nejen k smíchu, ale nehodná člověka ve funkci premiéra naší země,“ říká. Dostal se i k potravinové soběstačnosti ČR a vzpomenul mimo jiné „cílenou likvidaci Slušovic“. Nezapomněl ani na Havla.

Směšný Fiala a parta pimprlat. Našimi lidmi pohrdá. Bývalý rektor Pána volá po vládě národní záchrany
Foto: archiv L. Pána
Popisek: Lubomír Pána, zakladatel vysoké školy a bývalý rektor

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Protivládní demonstrace se minulý víkend zúčastnilo kolem 70 tisíc lidí, některé zdroje uvádí, že jich bylo ještě víc. Co na tuto akci říkáte a kam až podle vás může situace vygradovat?

Počet účastníků akce je značně podhodnocený, bylo jich minimálně sto tisíc. To ale není podstatné, podstatné je to, jak lživě informují zkorumpovaná média, kterým nedochází, že i ony přikládají pod kotel, kde už pára nadzvedává poklici a hrozí výbuch. Výbuch všeobecné nespokojenosti s naprosto nekompetentní vládou neschopných, mocichtivých jedinců.

Uvedu jeden příklad: Pětikoalice ústy předsedkyně PS vyslala průzkumný balonek záměru zprivatizovat státní podnik Budvar. Občané se většinově shodli na zamítnutí. Proč by pětikoalice chtěla privatizovat Budvar? Jde jen o výhodný desátek z prodeje? Myslím si, že nejen to. Pětikoalici vadí symbol státního podniku Budvar, který dokazuje, že i stát může vlastnit podnik, který se modernizuje, rozšiřuje výrobu a přináší do státního rozpočtu stovky milionů ročně (např. v r. 2021 422,5 mil. Kč).

Podle premiéra Petra Fialy demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR. Co byste mu vzkázal?

Aby se omluvil všem občanům této země, bez ohledu na to, zda slepenec stran volili či ne. Jeho arogance už přesáhla únosnou mez.

Současná situace mi připomíná rok 1989, kdy většina našich občanů si přála změnu, stejně tak jako většina členů KSČ. To, že si lidé nepřáli změnu tak radikální včetně výprodeje a zadlužení republiky, je jiná otázka.

Na sociálních sítích někteří ihned přirovnali jeho komentář ke slovům tehdejšího šéfa komunistů Štěpána, který před více než třiceti lety uvedl, že v žádné zemi neexistuje, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být… Je toto přirovnání na místě?

Toto přirovnání poněkud pokulhává. Komunista Štěpán měl v mnoha ohledech pravdu. Také citát není celý, řekl něco i v tom smyslu, že budeme otroky ve vlastní zemi, což se v mnoha ohledech blíží k realitě.

A jak říkáte, máte tedy pocit, že atmosféra ve společnosti je v něčem podobná té, která byla v roce 1989?

Podobná je v tom, že vedení země neposlouchá názory lidí a je odtrženo od reality.

Co konkrétně by měla vláda podle vás dělat?

Především by měla řešit situaci, která nastala, řešit problémy našich občanů a chovat se tak, aby občan měl pocit, že je to jeho vláda a ne parta pimprlat, které vodí z Bruselu, Berlína či Washingtonu. Občan má pocit, že na prvním místě je Ukrajina, ukrajinští uprchlíci, nikoliv on.

A je dobré řešit problém s energiemi na úrovni EU, nebo by se k tomu ČR měla nějakým způsobem postavit i „sama za sebe“?

EU nikdy v kritické situaci nic na své úrovni nevyřešila. Stačí jen krátký pohled zpět do období covidu, kdy řešila centrálně jen korupční nákup vakcín. Prakticky všechny členské země kromě nás a Slovenska si situaci s energiemi vyřešily po svém. Naivní představa pana Fialy, že členské země budou solidární, je nejen k smíchu, ale nehodná člověka ve funkci premiéra naší země.

Jednotlivé státy mají energie zajištěny bud napřímo s Ruskem (Maďarsko), nebo z Afriky, jiné jsou soběstačné. My jen respektujeme zájmy Německa a Rakouska a dodáváme naši levně vyrobenou elektřinu na lipskou burzu, na úkor našich občanů. Vláda je hluchá k názorům skutečných odborníků na energetiku a občanům jen servíruje nesmysly vycházející z dílny naprosto nekompetentního ministra. (Pozn. redakce: Rozhovor byl připraven před pondělním rozhodnutím vlády o zastropování cen energií)

Z některých míst zaznívají úvahy o možném předčasném konci Fialovy vlády. Tím ale vzniká otázka, co dál. Vidíte tady někoho, nějakou osobnost, která by mohla stát vést tak, aby byli lidé spokojeni?

Konec vládnutí nekompetentního a mocichtivého slepence stran je první podmínkou, její konec včera by byl už pozdě. Časem se jistě nějaká osobnost vyprofiluje, ale není čas, je třeba jednat rychle. Jako pozitivní vidím jistou nespokojenost a pnutí uvnitř ODS. Správná je kritika jihočeského hejtmana Kuby ke směřování ODS. Tolik potřebné a rychlé řešení vidím v okamžité demisi Fialovy vlády amatérů a vytvoření vlády národní záchrany vytvořené ze skutečných odborníků pod patronací dvou jediných reálných politických sil v Poslanecké sněmovně, kterými jsou ANO a ODS.

V médiích se objevila informace, že vysoké školy uvažují právě kvůli vysokým cenám energií přejít v nadcházející zimě opět na on-line výuku. Jak tuto možnost jako bývalý rektor a zakladatel vysoké školy vnímáte?

Toto řešení může vyhovovat jen tomu, kdo má za cíl vychovat z národa masu polovzdělanců, národ bez skutečné inteligence. Odejděme z lipské burzy s energiemi, zrušme emisní povolenky a další nesmysly s dílny bruselských byrokratů a nebudeme muset řešit on-line výuku.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nedávno odmítla polskou výzvu, aby Evropská unie dočasně pozastavila svůj systém obchodování s emisními povolenkami, a pomohla tak snížit vysoké ceny elektřiny. Co tomu říkáte?

Na tuto otázku jsem již vlastně odpověděl. Nikoliv válka na Ukrajině či Putinovo Rusko nesou vinu za stávající situaci, ale nesmysly z dílny Evropské komise a cílená marginalizace Evropy ze strany USA jsou příčinami stávající situace.

Na závěr ještě odbočíme. Premiér Fiala na Agrosalonu Země živitelka mimo jiné uvedl, že v ČR je potravinová soběstačnost nereálná. Zákazník to podle něj není připraven zaplatit. Produkty ze zahraničí prý přinášejí větší výběr a nižší ceny. „Hlasují zákazníci tím, že si vybírají zboží,“ sdělil. Co na jeho slova říkáte a jak je možné, že je zboží, které ujede stovky kilometrů, levnější než produkty, které se vyrobí u nás?

Pan Fiala je nejen špatný předseda vlády a už vůbec nerozumí zemědělství a potravinářství. To, že cibule dovezená z Nového Zélandu přes půl světa, je stejně drahá jako ta vypěstovaná u Mělníka, je dáno dotacemi do zemědělství, podporou vývozu zemědělských produktů apod. Snahy o zničení českého zemědělství jsou patrné od roku 1989. Vzpomeňme na Havlovy ataky a cílenou likvidaci Slušovic a útoky na docenta Čubu. Proč vládní garnituře leží v žaludku Babiš? Nejde o evropské dotace a vůbec ne o Čapí hnízdo. Babiš je hlavní a poslední překážkou pro totální likvidaci českého zemědělství, zpracovatelského a potravinářského průmyslu a otevření českého trhu pro nekvalitní potraviny z EU a USA.

V tomto výroku se snoubí arogance s hloupostí. Vždyť potravinová soběstačnost byla ještě v minulém století samozřejmostí. Teprve s rozvojem dopravní infrastruktury a gigantickou těžbou ropy se rozjel globální obchod s potravinami. Připadá vám v pořádku, že věci, které u nás můžeme pěstovat, dovážíme kdoví odkud? Nikdo tady nechce produkovat banány a pomeranče – to jen zmiňuji, abych předešel oblíbeným výkřikům odpůrců soběstačnosti.

Pan Fiala řekl na Zemi živitelce našim zemědělcům přímo do očí, že jejich prací opovrhuje a že upřednostňuje zájmy jejich západních kolegů. Takže už víme, co znamená ono Fialovo heslo „patříme na Západ“.
Proč nemáme vlastní dotační politiku v zemědělství? Nebo nevyužijeme jiných nástrojů? Spektrum možností je opravdu široké. A mimochodem si dovolím upozornit na to, že dovoz potravin kamiony na dlouhé vzdálenosti je zbytečný, škodlivý a neekologický.

Co mohou dělat občané? Podporovat domácí produkci kupováním českých výrobků (to už řada z nás dělá).

Když vidíte atmosféru v zemi, jak podle vás dopadnou Senátní a komunální volby?

V komunálních volbách jde především o osobnosti, které voliči znají. Z pohledu voliče nepůjde o souboj politických stran. Bohužel jsme pak svědky překvapivých koalic, které se pak chopí moci proti vůli voliče. Příkladů je mnoho.

Předpokládám, že voliči budou hlasovat „protestně“. To znamená, že dají hlas parlamentní opozici, tj. zejména některým mimoparlamentním stranám, např. ČSSD a KSČM. Voliči si uvědomují, že hlas levice v Poslanecké sněmovně chybí a nebudou chtít, aby levice chyběla ve statutárních a větších městech.

Že to nebudou mít levicové strany ve volbách lehké, uvedu na příkladu. V Českých Budějovicích 8. 9. 2022 pořádal Institut pro politiku a společnost, z.s., který založilo a řídí hnutí ANO 2011. Na besedu pozvalo lídry šesti pravicových subjektů (včetně liberálních Pirátů). Přitom kandiduje subjektů 11 a s největší pravděpodobností se do zastupitelstva dostane subjektů 7, stejně jako v minulých volbách. Odvolávat se na tajný výzkum veřejného mínění je jen záminka. Skutečnou podstatu najdeme ve spolkovém rejstříku, v kolonce účel spolku: a) formulace a aplikace liberálně pravicových hodnot a idejí.

Účel spolku, založeném ANO, by si měl každý volič přečíst. A protože tento program lidé neznají, nemáme v Poslanecké sněmovně levici zastoupenou. A nyní je usilováno o to, aby levice nebyla zastoupena ve statutárních a větších městech. A nepozvání levicových lídrů KSČM a ČSSD je jedním z důkazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…