Uspěli jsme i díky Vidlákovi. Šéf pražské SPD k volebnímu průlomu

25.09.2022 6:30 | Rozhovor

Poprvé bude SPD pracovat i v pražském zastupitelstvu, nemluvě o mnoha radnicích pražských obvodů. Úspěch jsme si opravdu vydřeli v ulicích, říká předseda pražské organizace hnutí Josef Nerušil, když připomíná i fyzická napadání stánků.

Uspěli jsme i díky Vidlákovi. Šéf pražské SPD k volebnímu průlomu
Foto: screen ČT24
Popisek: Josef Nerušil v polemice s Jakubem Železným

Kandidátka hnutí SPD, Trikolory, hnutí PES za podpory Manifest.cz, ČSNS, SPOZ a Akce D.O.S.T. zaznamenala v Praze nečekaný úspěch. Jaký je váš komentář?

Uspěli jsme na deseti městských částech, i na pražský magistrát. Je potřeba poděkovat našim členům, protože si tento úspěch opravdu vydřeli v ulicích. Mnohdy byli i fyzicky napadáni, naše předvolební propagace byla soustavně ničena a aktivisté se dokonce ani neštítili napadnout našeho předsedu Okamuru na závěrečném dni naší kampaně, který byl určen pro rodiny s dětmi.

Poslední měsíc před volbami jsme měli v Praze denně postavených deset petičních stánků, na kterých byli naši členové, nikoliv zaplacení brigádníci, a kde jsme Pražany přesvědčovali o kvalitě naší kandidátky a našeho programu. Naši členové osobně rozdali několik set tisíc letáků – dvakrát jsme museli dělat dotisk, abychom měli co rozdávat. Přihlásilo se k nám také množství osobností, v čele s Pavlem Kuřetem, dr. Hejkem, nebo prof. Seidlem. Hodně jsme se také snažili přesvědčit menší strany, ať nestaví své kandidátky, ale ať s námi spojí síly.

Myslím, že každý vidí, kdo z neparlamentních stran měl zájem o spolupráci ,a kdo naopak sobecky zkoušel svou beznadějnou kandidátku. Nabídku dostal každý. V každém případě, u naší společné kandidátky se výsledek se dostavil. Jinde nikoliv.

V loňských volbách do Poslanecké sněmovny jste byl jako lídr přeskočen jiným kandidátem. Celkově jste v Praze získali 4,7 % hlasů a nikdo tedy moc nepředpokládal úspěch hnutí SPD v Praze. Cítíte nyní satisfakci?

V prvé řadě, já jsem se přes prvotní neúspěch v parlamentních volbách přenesl poměrně rychle, naopak jsem se domluvil se zvoleným poslancem Kobzou a stal jsem se jeho asistentem, a začal jsem pro hnutí SPD pracovat na plný úvazek. Tato synergie byla podle mého názoru jedním z prvních předpokladů pro dnešní úspěch. Dále se nám podařilo konsolidovat členskou základnu, nadchnout naše členy, aby skutečně pro program hnutí SPD zapracovali. V třetí řadě se pak podařilo přesvědčit mnoho dalších uskupení s podobným programem k podpoře kandidátky pod vedením hnutí SPD. Podle mého názoru to je i určitý klíč, jak nadále postupovat v odporu proti nynější fialovské vládě. My na své spojence budeme pamatovat.

Vnímáte tento úspěch také jako moment, který pomůže etablovat hnutí SPD jako standardní stranu?

My jsme zatím docela mladé politické hnutí, které zatím trpí nejrůznějšími neduhy. Ale právě komunální volby v Praze ukázaly, že se profesionalizujeme. Například náš lídr, Dr.-Ing. Milan Urban, je našim členem už přes čtyři roky, dokázal si za tu dobu vydobýt mezi členy i odbornou veřejností určitou autoritu jako odborník na urbanismus a energetiku. Čtyři roky jeho práce se nyní zúročily, v debatách se jednoznačně uvedl jako jeden z nejlepších diskutujících. I když musím v doušce dodat, že našeho lídra téměř nikam média nezvala. Zato paní Šabatové, která u voleb naprosto propadla, byly plné debaty…

Máte už představu, s kým budete chtít na magistrátu hl. m. Prahy spolupracovat? Jste připraveni poskytnout podporu Radě, která bude na půdorysu koalice SPOLU a ANO?

Do komunálních voleb jsme šli s programem, že skoncujeme s aktivismem na pražských radnicích. Proto je pro nás naprosto vyloučená jakákoliv spolupráce s viníky současného stavu Pražské plynárenské, která je podle všeho před krachem, stejně jako s autory nesmyslných cyklopruhů nebo s aktéry kauzy Dozimetr, čímž myslím především hnutí STAN. Piráty pak považujeme za extremistickou stranu. Tedy s aktivisty, mafiány a extremisty spolupracovat nebudeme.

Jsme ochotni se bavit o spolupráci se subjekty, které budou respektovat naše programové priority. Jedná se především o zpětné získání energetických společností do majetku města, snížení poplatků na úroveň z roku 2018 a podporu výstavby bydlení pro potřebné. O dopravních stavbách netřeba mluvit.

Vnímáte, že se tyto volby podařilo prosadit jako referendum o vládě, jak ve svých textech před volbami vyzýval bloger, píšící pod pseudonymem Vidlák?

Bloger Vidlák nám moc svým apelem pomohl. Na pražský magistrát jsme uspěli opravdu o malý kousek a věřím, že ty rozhodující hlasy jsme získali díky jeho výzvě. Velmi správně formuloval úvahu, že jestli chtějí Pražané dát šanci neaktivistické politice, měli by pomoci společné kandidátce hnutí SPD, Trikolory a hnutí PES přeskočit pět procent. Kdyby nám propadlo – řekněme třeba 4,5 %, byly by to pravdu zbytečně ztracené hlasy, které by v důsledku chyběly.

Ale co se týče samotné výzvy – celkově strany pětikoalice neuspěly tak výrazně, jak předpokládaly, myslím, že na stranických sekretariátech z toho mrzeníčko bude. Ale zároveň jsme, myslím, všichni trnuli, aby současní senátoři, jako pak Růžička na Praze 6 nebo Miloš Vystrčil v Jihlavě, neuspěli rovnou v prvním kole se ziskem přes padesát procent hlasů. Ale v případě voleb do Senátu mají voliči stále ještě jeden pokus hned za čtrnáct dní…

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…