Vláda chrání jen sebe sama. Toby Young z hořící Británie

14.08.2024 13:04 | Rozhovor

Británií otřásla vražda tří malých dívek. V reakci na hrůzný čin vzplály masivní nepokoje, které slíbil britský premiér Keir Starmer tvrdě potrestat. „Je nepopiratelné, že úřady uplatňují dvojí metr, pokud jde o policejní dohled nad protesty a veřejnými nepokoji,“ říká britský novinář Toby Young, zakladatel The Free Speech Union a autor časopisu The Spectator. Vina za vysokou migraci směrem do Británie v posledních letech však podle Younga leží na Konzervativní straně, ze které byli všichni premiéři od roku 2010.

Vláda chrání jen sebe sama. Toby Young z hořící Británie
Foto: Repro Youtube
Popisek: Toby Young, zakladatel Free Speech Union

Ve Spojeném království vypukly masové nepokoje poté, co 17letý mladík Axel Rudakubana v anglickém Southportu ubodal tři malé děti a deset dalších zranil. Útočník je britským občanem, ale jeho rodiče pocházejí ze Rwandy. Jaký je váš komentář k nepokojům?

Ta vražda tří malých holčiček byla skutečně šokující, ale myslím, že rozsah následných nepokojů veřejnosti byl zveličen. V britských městech dochází každý pátek a sobotu večer, zejména v létě, k velkému množství veřejných výtržností. Pokud by k těmto nepokojům došlo ve Francii, nikdo by si jich ani nevšiml. 

Demonstranti se také dopouštěli násilí, zapalovali mešity a ubytovny, které sloužily jako útočiště pro migranty. Domníváte se, že jádrem problému je vražda tří malých dětí v Southportu z minulého týdne, nebo jde o něco jiného?

Jsem skeptický k tvrzení našeho premiéra, že nepokoje zorganizovali „krajně pravicoví outsideři“. Nepokoje nevypadaly jako organizované a většina z těch, kteří byli bezprostředně po nich zatčeni a obviněni, byli místní obyvatelé. Možná se do nich zapojili někteří političtí aktivisté a určitá míra koordinace probíhala prostřednictvím komunikačních aplikací, jako je Telegram, ale myslím si, že většina účastníků byli jen domácí lidé, kteří se zlobí, že jejich obavy z vysoké míry imigrace v Británii byly ignorovány a že se s nimi zachází jako s občany druhé kategorie.

Rudakubana, který zabil tři malé děti, se jako dospívající herec objevil také v reklamě BBC. Zpočátku se šířily nepravdivé informace, že útočník je muslim, ve skutečnosti je však křesťan. Je to podle vás příklad nepovedené integrace, nebo je to složitější?

Na první pohled to nevypadá jako selhání integrace, ale v současné době nevíme o motivech útočníka nic.

Co říkáte na reakci premiéra Keira Starmera, který slíbil potlačení protestů a tvrdé důsledky? A co říkáte na námitky občanů, že dochází k „dvojímu policejnímu metru“?

Je nepopiratelné, že úřady uplatňují dvojí metr, pokud jde o policejní dohled nad protesty a veřejnými nepokoji. Pokud je věc módní, jako například Black Lives Matter nebo Just Stop Oil nebo Gaza, je policejní zásah poměrně mírný a následuje jen velmi málo trestních stíhání, pokud vůbec nějaká; pokud je to věc nemoderní, jako například proti lockdownům nebo proti Net Zero nebo proti imigraci, je zásah mnohem tvrdší a následuje smršť trestních stíhání s dlouhými tresty.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

problém už není dvojí metr ale dvojí stovky kilometrů,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepink panter , 14.08.2024 13:44:51
když srovnáme co se dělo a jak celý svět poklekával při nešťastné smrti kriminálníka a feťáka jehož smrt víc než se zákrokem policistů souvisela s množstvím požitých drog a co se děje po zavraždění dětí.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Třicet tisíc ukrajinských aut nemusí mít technickou, podotýká poslanec Koten. A české řidiče budou nahánět?

18:59 Třicet tisíc ukrajinských aut nemusí mít technickou, podotýká poslanec Koten. A české řidiče budou nahánět?

Má část českých řidičů kvůli emisím nahánět nějakým úřadem či inspekcí, co si pan Kupka za další pen…