„TOPka nepředvedla nic. Už samotný fakt, že na příštího primátora mají týden po shození Bohuslava Svobody čtyři kandidáty, je přece absurdní,“ upozorňuje šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda ParlamentníListy.cz, že si TOP 09 není schopná ze svého středu vybrat jednu výraznou osobnost.
Neobáváte se, že může rozhodování některých ústavních soudců, kteří se ucházejí o znovuzvolení, ovlivnit kritika senátorů ČSSD ke kandidatuře jednoho z nich - Miroslava Výborného - za to, že se v minulosti postavil proti zrušení zdravotnických poplatků, na které si stěžovali také sociální demokraté?
Já vím, že tyto obavy jsou vznášeny pravidelně, jestli máme připustit opakování funkčního období ústavních soudců, jestli v posledních letech nebudou příliš poplatní prezidentovi nebo Senátu, ale já věřím tomu, že to tak nebude.
Doufáte, že Ústavní soud nevyhoví žádosti na zrušení zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi?
Myslím, že zákon o církevních restitucích nezruší. Pokládám za velmi nepravděpodobné, že by ho zrušil.
Co říkáte jako poslanec za Prahu a místopředseda regionálního sdružení ODS situaci na pražské radnici?
Já se tím zabývám v posledních čtrnácti dnech deset hodin denně, takže z toho nemám vůbec žádnou radost. Ale TOP 09 se prostě rozhodla, že rozbije fungující spolupráci a že se spojí se sociální demokracií. Je to její právo, samozřejmě. Ale jde o její žárlivost na pražského primátora Bohuslava Svobodu. Nadále trváme na tom, že pokládáme pravicovou koalici za lepší, ale jestli oni budou chtít nějakou jinou, tak se nedá nic dělat, bude nějaká jiná.
Proč se tedy nechcete v zájmu zachování pravicové koalice na pražské radnici vzdát křesla pražského primátora? Nemá na to přece jen TOP 09 morální právo, když vyhrála v Praze volby? Není to důvod, proč ustoupit?
Ne. My jsme se domluvili, že máme primátora a menšinu v radě a TOPka nepředvedla nic. Co ty její postavy předvedly? Svědčí o tom už samotný fakt, že na příštího primátora mají týden po shození stávajícího primátora čtyři kandidáty. To je přece tak absurdní, že si nejsou schopni sami vybrat. To si z nás dělají legraci.
Co myslíte, že bylo pravým důvodem rozpadu koalice v Praze? Představitelé TOP 09 to zdůvodňují rozhádaností pražské organizace ODS, ale spory v ní byly přece největší v době, kdy se koalice ODS a TOP 09 na radnici uzavírala, ne?
Ano, to je přesně tak, spory uvnitř pražské organizace strany probíhaly v době, když se koalice tvořila. Všechno, co uvádí TOP 09, jsou zcela zástupné důvody, není jediný materiál, který by neprošel pražským zastupitelstvem. Jaké jsou pravé důvody, nevím. Jestli si chce někdo z nich pověsit na krk řetěz primátora nebo jestli Kalouskovi analytici dospěli k názoru, že je dobré rozsekat Prahu, to já netuším, na to se ptejte jich.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Libuše Frantová