neděle 24. listopadu 2024
Chléb o dvou kůrkách
Byli jsme se podívat v jedné z největších pekáren v Česku
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Pekárna Odkolek v pražských Butovicích
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Ošatky na kynutí chleba
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Chléb před vsazením do pece
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Ovládání pece dotykovou obrazovkou
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Upečený chléb vyjíždí z etážové pece
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Upečený chléb pokračuje dále o patro níže do balírny
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Etážová pec ušetří oproti průběžné více energie. Je však náchylnější na správné nastavení
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Krájení a balení chleba
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Etalon u každé z pecí, tedy vzorkovník. Tak má vypadat správně upečené pečivo
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Správně upečený chléb
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Zaměstnanci se v provozu pekárny rozlišují podle barvy pokrývky hlavy. Červená znamená pekař
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Objekt pekárny Odkolek v Butovicích byl vystavěn koncem osmdesátých let. Teď patří k nejmodernějším v Evropě
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Výroba závinu
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Závin jede do pece
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
A z pece...
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Chlazení závinu před zabalením
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Zabalený závin se skládá do přepravních boxů
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Stavy přepravních boxů se musí ročně doplňovat. Jedná se o několik tisíc kusů
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Šéf Odkolku Ivan Flek je pekárenský matador. Ukazuje na svou kancelář, když byla pekárna ještě ve Vysočanech
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Ivan Flek
Foto: Hans Štembera
Chléb o dvou kůrkách
Díky intervenci ČNB za znehodnocení české měny a tím pádem zdražení dovozu nastaly Odkolku krušné časy
Foto: Hans Štembera