Ten byl určen kuchařům a kuchařkám nejen z plzeňských školních jídelen. Francouzského odpoledne ve školní jídelně na náměstí Míru se zúčastnila také náměstkyně pro oblast školství a sociální věci Eva Herinková společně s vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škubalovou.
Francouzští kuchaři ukázali kuchařkám a kuchařům z 2. a 12. základní školy, 10. a 11. školní jídelny, 70. mateřské školy, základní školy z Černic, Základní školy Dobřany a Základní školy Nezvěstice, jak připravit francouzskou cibulačku s gratinovaným toastem, krůtí blanquette (ragú z bílého masa) a rýží pilaff a tradiční francouzský citrónový koláč.
„Jsem velmi ráda, že v 10. školní jídelně na náměstí Míru vzniklo za finanční podpory města Plzně nové vzdělávací středisko pro kuchaře a kuchařky z našich školních jídelen. Nově tak nemusí za vzděláváním dojíždět, ale kuchařští mistři nejen z České republiky, ale i ze zahraničí zde mohou předávat své znalosti, zkušenosti a um našim kuchařům,“ připomněla vznik centra náměstkyně Eva Herinková a dodala: „Díky tomuto kurzu mohou děti v Plzni ochutnat mezinárodní kuchyni a přiblížit si země, o kterých se učí v zeměpisu.“
10. školní jídelna, vybavená 11 pracovišti – 10 pro kurzisty a kuchařského lektora, získala v roce 2015 certifikát Jídelna snů od mezinárodního společenství Slow Food. „Ten nás zavazuje nejen připravovat pokrmy zdravě a chutně z čerstvých, místních a sezonních surovin, ale také podporovat kulturu stolování a vést malé strávníky ke správným stravovacím a společenským návykům,“ vysvětlila ředitelka 10. školní jídelny Olga Süssová.
„Jsem moc ráda, že můžeme nabídnout všem prostor pro výměnu zkušeností, které posunou stravování u nás zase někam výše. V rámci našich připravovaných programů dostanou příležitost jak lektoři kurzů, tak kuchaři z jiných regionů i kuchaři z komerční sféry. Spolupráci přislíbili i velké kuchařské hvězdy české gastronomie. Naše jídelna bude nabízet kurzy vaření jak pro pracovníky školních jídelen, tak i v rámci svojí doplňkové činnosti široké veřejnosti,“ doplnila Olga Süssová.
Děti z 10. základní školy ve své jídelně letos ochutnaly dvě speciální menu. Před letními prázdninami pro ně jídelna připravila ochutnávku Z hlubin oceánu, v říjnu u příležitosti sto let od vzniku samostatného Československa ochutnali malí strávníci, co se jedlo před sto lety, a v adventním čase pro ně kuchaři připraví zdravé vánoční mlsání.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV