Otrokovice: Výměna 640 svítidel veřejného osvětlení ušetří ročně milion

13.10.2024 22:05 | Tisková zpráva

Výraznou úsporu provozních nákladů přinese plánovaný projekt na výměnu svítidel veřejného osvětlení. Na jejich pořízení má radnice příslib dotace z Národního plánu obnovy Ministerstva průmyslu a obchodu, která by mohla činit až 8 milionů korun z celkových nákladů ve výši 8,7 mil. korun. Celkem 640 svítidel by mohlo být vyměněno v první polovině příštího roku.

Otrokovice: Výměna 640 svítidel veřejného osvětlení ušetří ročně milion
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Městská obchodní společnost Technické služby Otrokovice obstarává provoz a správu veřejného osvětlení. Zajistit po setmění dostatek světla ve veřejném prostoru představuje nákladnou položkou každoročního rozpočtu, která se pohybuje ve výši zhruba 5 milionů korun. Jednou z cest, jak snížit náklady je výměna starých svítidel za nová.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

96%
0%
hlasovalo: 16991 lidí

„Moderní LED svítidla spotřebují pouze 25 % elektrické energie ve srovnání se staršími sodíkovými typy. Potřeba těchto úsporných opatření se prokazuje čím dál zřetelněji vzhledem ke zvyšujícím se cenám elektřiny. Instalací více než šesti set kusů LED svítidel ušetříme ročně přibližně 160 MWh elektřiny, což ve finančním vyjádření představuje úsporu asi 1 milion korun,“ přiblížil Vladimír Plšek, jednatel Technických služeb Otrokovice.

Postupnou výměnu svítidel aktuálně uspíšila možnost získání dotace, která pokryje velkou část nákladů na jejich pořízení. „Stále sledujeme vyhlášené výzvy s cílem ulehčit městské kase tam, kde je to možné. Výměna svítidel je efektivním opatřením vzhledem k budoucím úsporám na provozu světelné soustavy, ale i s ohledem na to, že přislíbená dotace je až 8 milionů korun a měla by tak pokrýt většinu nákladů celého projektu,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková s tím, že vyúčtování dotace proběhne až po skončení realizace projektu.

Ve městě napočítáte na 2.400 svítidel. Aktuálně je LED zdroji vybaveno necelých 700 kusů. Dalších 640 k nim přibude díky realizovanému projektu v příštím roce. „Nechceme ale promarnit možnost získání dalších dotací, proto aktuálně připravujeme projekt na navazující etapu v přibližně stejném rozsahu, abychom mohli v příštím roce žádat o dotaci. Pokud budeme úspěšní, počítáme s realizací v roce 2026,“ uzavřel Vladimír Plšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Otrokovice: Výměna 640 svítidel veřejného osvětlení ušetří ročně milion

22:05 Otrokovice: Výměna 640 svítidel veřejného osvětlení ušetří ročně milion

Výraznou úsporu provozních nákladů přinese plánovaný projekt na výměnu svítidel veřejného osvětlení.…